Вчена рада факультету землевпорядкування схвалила освітню стратегію і завдання на 2024-2025 навчальний рік

19 серпня 2024 року
16 серпня 2024 року на факультеті землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулося розширене засідання вченої ради, присвячене обговоренню особливостей організації освітнього процесу, наукової, інноваційної, міжнародної діяльності та виховної роботи в умовах воєнного стану. До засідання долучилися голова ради роботодавців факультету землевпорядкування – Анатолій Полтавець, начальник науково-дослідної частини НУБіП України – Володимир Отченашко, представники трудового колективу, студентства та аспірантів.

Декан факультету Тарас Євсюков підкреслив важливість адаптації до нових реалій. У своїй доповіді «Про особливості організації освітнього процесу, наукової, інноваційної, міжнародної діяльності та виховної роботи на факультеті землевпорядкування в умовах воєнного стану та завдання на 2024/2025 н.р.» очільник факультету зупинився на головних викликах, що постали перед вищою освітою, університетом і колективом факультету, а також наголосив на завданнях для факультету на наступний навчальний рік.

Тарас Олексійович зазначив, що загальнодержавна тенденція до зменшення кількості поданих заяв від вступників, не обійшла і НУБіП. Фактично ми бачимо зменшення кількості заяв від абітурієнтів на 25%, що відобразилося й на державному замовленні, яке для нас скоротилося на 15%. Якщо 2023 року суперобсяг на підготовку землевпорядників і геодезистів становив 650 місць в Україні (для 44 закладів вищої освіти), то цього року їх всього 585, з них для НУБіП – 48. Це тривожний сигнал, який вимагає від нас активних дій. Конкурсний бал для вступників на спеціальність «Геодезія та землеустрій» цього року становить 143,333, що дещо вище порівняно з минулорічним показником (138,680), але це все ще недостатньо для залучення сильного абітурієнта.

Характерним викликом для вищої школи став влив на сучасних вступників/студентів дистанційної освіти, викликаний коронавірусною хворобою 2019 і воєнним станом. У більшості з них, сформувалося викривлення розуміння освітнього процесу, адже в умовах дистанційного формату, багато учнів втратили звичку систематичного навчання.

Умови воєнного стану, на переконання декана, вимагають від колективу ще більшої відповідальності та зусиль для забезпечення високої якості освіти, наукової діяльності і виховної роботи. Він також наголосив на важливості освіти в умовах війни, зазначивши, що це найбільша інвестиція у майбутнє нації. На майбутній навчальний рік було визначено низку важливих завдань, серед яких підвищення якості освітнього процесу, використання інновацій у навчанні, активізація науково-дослідної діяльності, розвиток міжнародної співпраці та підтримка соціально-виховної роботи. Окремо було зазначено необхідність дотримання етичних норм і правил корпоративної культури.

Пріоритетні завдання на 2024-2025 навчальний рік для трудового колективу факультету землевпорядкування, базуються на рішеннях Вченої ради НУБіП України від 15 серпня 2024 року та від 24 квітня 2024 року. Зокрема в організації освітнього процесу необхідно звернути увагу на вдосконаленні освітніх програм і запровадженні нових спеціальностей, у тому числі з «Консолідації земель і земельного банкінгу»; підвищення привабливості освітніх програм через активне рекламування і співпрацю з роботодавцями, створення індивідуальних освітніх траєкторій для студентів з урахуванням їхніх потреб та можливостей та ін. У науковій діяльності потрібно зосередитися на дослідженнях, які спрямовані на обороноздатність країни та її повоєнне відновлення; організувати постійно діючий семінар для аспірантів з метою їхньої підготовки до захисту дисертацій; активізувати проектну діяльність кафедр та збільшення надходжень від наукових послуг. Стосовно інноваційної та міжнародної діяльності – необхідно поглибити співпрацю з компанією ESRI та залучати найкращих викладачів з інших закладів освіти; розвивати Куточок межових знаків. Виховна робота повинна посилити роль кураторів академічних груп, формувати українську національну і громадянську ідентичність у студентів та викладачів.

На засіданні було відзначено важливість продовження госпрозрахункової діяльності навчально-науково-виробничого центру «Охорони природних ресурсів та реформування земельних відносин», який має забезпечити подальше фінансування дослідницької роботи на рівні 20 тисяч гривень на одного науковця.

До обговорення долучились: в.о. завідувача кафедри земельного кадастру Наталія Мединська, яка погодилася зі словами декана, та відзначила що необхідно впроваджувати зміни до профорієнтації, зокрема звернути увагу на популяризацію професії через соціальні мережі, особливо через рекламні ролики; в.о. завідувача кафедри геоінформатики та аерокосмічних досліджень Землі Антоніна Москаленко, підкреслила що кафедра готова до навчального року; завідувач кафедри управління земельними ресурсами Ольга Дорош також наголосила про готовність кафедри; завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин, планує повноцінне впровадження спеціалізації «Консолідація земель і земельний банкінг»; завідувач кафедри геодезії та картографії Іван Ковальчук наголосив про підготовку міжнародних проектів на факультеті, потрібно прагнути до цього та нарощувати потенціал.

Після сигналу повітряної тривоги і переходу у безпечне місце, до обговорення долучився голова ради роботодавців Анатолій Полтавець, який наголосив, що «Асоціація фахівців землеустрою України» завжди приєднується до всіх ініціатив, підтримує і допомагає факультету. До кінця 2024 року плануємо допомогти оновити програмне забезпечення на кафедрі геоінформатики та аерокосмічних досліджень Землі. Також Анатолій Миколайович наголосив на необхідності практичної підготовки фахівців, оскільки на сьогодні досить великий перелік землевпорядних та топографо-геодезичних робіт, які потребують підготовленого фахівця.

Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко звернув увагу на проект рішення Вченої ради університету, оскільки вони є важливими стратегічними рішеннями діяльності університету. Зокрема потрібно звернути увагу впровадження цифрової трансформації в університеті.
Серед завдань для науково-педагогічного колективу університету Володимир Віталійович виокремив наступні. Перше – підвищення якості освітнього процесу; друге – використання інновацій в навчанні; третє – активізація науково-дослідної діяльності; четверте – розвиток міжнародної співпраці; п’яте – підвищення професійної майстерності; шосте – підтримка соціально-виховної роботи; сьоме – дотримання етичних норм і правил, корпоративної культури.

В обговоренні також брали участь доцент кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі Антон Кошель, доцент кафедри земельного кадастру Олег Цвях, доцент кафедри землевпорядного проектування Людмила Гунько, асистент кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі Богдана Заячківська та інші.

Вчена рада факультету землевпорядкування одноголосно прийняла відповідне рішення, що буде опубліковано на офіційному сайті і міститиме головні напрями діяльності факультету землевпорядкування на 2024/2025 навчальний рік. На завершення, колективу було представлено План роботи вченої ради на 2024-2025 навчальний рік, який також був одноголосно схвалений.

Всі учасники розширеного засідання висловили впевненість у тому, що спільними зусиллями факультет землевпорядкування залишиться центром знань та інновацій у сфері геодезії та землеустрою, незалежно від викликів часу. Декан факультету також подякував усім присутнім за їхню наполегливу працю та закликав до активної співпраці у новому навчальному році.

Наталія Бавровська,
секретар вченої ради
факультету землевпорядкування

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook