На шляху служіння науці й освіті — до 85-річчя з Дня народження та 60-річчя наукової та освітньої діяльності професора Володимира Стародубцева

8 серпня 2024 року

  08 серпня свій ювілейний 85-річний день народження святкує доктор біологічних наук, професор Стародубцев Володимир Михайлович!

  Він народився 8 серпня 1939 р. у місті Харків, а все своє дитинство та юність провів у м. Камянець-Подільський. У 1962 р. закінчив з відзнакою агрохімічний факультет Української сільськогосподарської академії (нині – Національний університет біоресурсів і природокористування України) й направлений на роботу в Казахстан, де працював 3 роки інженером-грунтознавцем інституту Каздіпрозем. З 1965 р. працював в Інституті ґрунтознавства Академії наук Казахстану, де за 25 років пройшов шлях від молодшого до провідного наукового співробітника. У 1972 р. захистив кандидатську, а у 1988 р. – докторську дисертацію. Виконав численні експедиційні дослідження для проектів зрошення, меліорації та раціонального використання земельних і водних ресурсів Центральної Азії.
  На початку 90-х років минулого століття він повернувся в Україну, де в подальшому була зосереджена його наукова і педагогічна діяльність. У 1991 р. він зарахований на посаду професора кафедри ґрунтознавства і охорони ґрунтів НУБіП України, де працював з іноземними й українськими студентами, вів дослідження впливу Дніпровських водосховищ, меліорації заболочених земель. У 2008 р. переведений на посаду професора кафедри ландшафтної екології і заповідної справи, а після її реорганізації – кафедри загальної екології і безпеки життєдіяльності, де викладав українською і англійською мовами. Нині він є науковим консультантом кафедри екології агросфери та екологічного контролю й ділиться досвідом з молодим поколінням.
  Володимир Михайлович досліджує проблеми державного значення (формування нових ландшафтів і земельних ресурсів у Дніпровських водосховищах, зміни ландшафтів у дельтах річок, просторова неоднорідність ґрунтового покриву). У своїх наукових підходах використовує матеріали дистанційного зондування Землі. Впроваджував наукові розробки у Держводагентстві.
  Активно співпрацює з міжнародними організаціями (НАСА, ФАО, SCERIN). В 2004 р. читав лекції в Китаї. Приймає участь у численних міжнародних конференціях.
  Під час своєї педагогічної діяльності Стародубцев В.М. активно залучав до наукової роботи студентів, працював з Малою Академією наук.
  Під його керівництвом успішно виконано спільний українсько-чеський білатеральний проєкт «Просторово-часова динаміка гідроморфних ландшафтів при змінах клімату та вплив на локальні екосистеми регіону Канівського водосховища» (2021-2022 рр.) та триває українсько-турецький проєкт «Зміни земельного покриву у дельтах річок басейну Чорного моря» (2023-2024 рр.).
  Стародубцев В.М. опублікував 399 наукових, науково-методичних і науково-популярних роботи українською (140), російською (128), англійською (128), арабською (2) і китайською (1) мовами, із них 9 монографій, 16 брошур.
  Колектив кафедри екології агросфери та екологічного контролю та колектив факультету захисту рослин, біотехнологій та екології щиро бажає професору Стародубцеву Володимиру Михайловичу міцного здоров’я та подальшої успішної роботи в науковій та освітній галузі!

 

Олена Наумовська, завідувач
кафедри екології агросфери та екологічного контролю

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook