На факультеті ветеринарної медицини НУБіП України відбулася ІІ (69) Міжнародна студентська науково-практична конференція «Здобутки студентської молоді у вирішенні науково-практичних питань ветеринарної медицини»

20 травня 2015 року
Факультет ветеринарної медицини

19−20 травня 2015 року на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України відбулася ІІ (69) Міжнародна студентська науково-практична конференція «Здобутки студентської молоді у вирішенні науково-практичних питань ветеринарної медицини», яка присвячена 95-річчю факультету ветеринарної медицини. Пленарне засідання конференції розпочав декан факультету ветеринарної медицини професор, академік НААН України Микола Цвіліховський, який привітав молодих науковців та присутніх і побажав яскравих вражень, творчого натхнення, вагомих здобутків та успіхів у наукових починаннях.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко та підкреслив вагомість студентської науки, а також зазначив, що сьогодні великі сподівання покладені на нинішню молодь, оскільки багато вчених зі світовими іменами зробили свої найважливіші винаходи саме в молодому віці.

Роль та значення молоді у результативності наукового прогресу підкреслив директор НДІ здоров’я тварин професор Дмитро Засєкін і зазначив, що для участі у конференції подано 351 теза доповідей, у тому числі НУБіП України – 338, інші установи (вузи) – 8 публікацій, а саме: з Білоцерківського національного аграрного університету, Житомирського національного агроекологічного університету, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького, Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету та Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи міста Києва. Дані щодо активності кафедр факультету ветеринарної медицини НУБіП України свідчать про те, що найбільш активними були кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин – 30 публікацій, ветеринарно-санітарної експертизи – 36 публікацій, епізоотології та організації ветеринарної справи – 37 публікацій, фізіології, патофізіології та імунології тварин – 35 публікацій. Серед зарубіжних учасників конференції зареєстровано всього 5 публікацій, а саме 3 – з Росії та 2 публікації − з Польщі. Слід відзначити і те, що серед учасників конференції переважну кількість склали студенти
ОР «Бакалавр» − 59 % і 41 % − студенти ОР «Магістр», з них 71 % дівчата і лише 29 % − хлопці. По закінченню доповіді Дмитро Адамович також побажав всім учасникам конференції творчого натхнення та плідної співпраці.
 

Екскурс у історичні події створення ветеринарної освіти та науки в світі та факультету ветеринарної медицини НУБіП України провів професор кафедри анатомії тварин імені академіка В. Г. Касьяненка, заслужений працівник народної освіти України, відмінник освіти України, відмінник аграрної освіти та науки Станіслав Рудик.

Станіслав Костянтинович зазначив, що ветеринарна освіта і наука взяла свій початок з Франції 1761 року, створила необхідність відкриття освітніх закладів у Відні та Будапешті (часи правління Австро-Угорської імперії), у 1784 році − у Львові, а вже пізніше в Польщі та Німеччині. Нині у світі діє близько 500 ветеринарних вищих навчальних закладів різного рівня, підпорядкування, з різноманітною кваліфікацією випускників. Сьогодні, коли відкриваються нові сторінки історії України, особливої уваги заслуговує історія ветеринарної освіти України, яка бере свої витоки з Київської школи ковальської майстерності (X ст.), в якій було зроблено світове відкриття – підкову. Школа (пізніше цех) функціонувала як вищий навчальний заклад до початку XIX ст. З 1701 по 1818 роки основи ветеринарної освіти викладалися у Києво-Могилянській академії (29 клас сільської і домашньої економії). У 1840–1920 рр. при Київському університеті Святого Володимира готували ветеринарів, ветеринарних помічників і магістрів ветеринарних наук. Пізніше, з відкриттям сільськогосподарського відділення Київського політехнічного інституту, розпочалося викладання ветеринарних дисциплін та започатковано діяльність Київського зооветеринарного інституту (1920 р.).

У 1930 р. КВЗІ розділився на два самостійні інститути – ветеринарний (КВІ) та зоотехнічний. Уже в 1931–1935 рр. Київський зооветеринарний інститут проводить два набори студентів на рік і в передвоєнний час стає одним із найбільших навчальних закладів цього профілю в колишньому СРСР. У 1957 р. КВІ на правах факультету увійшов до складу Української сільськогосподарської академії як навчальної частини Української академії сільськогосподарських наук. Відтоді факультет очолювали декани, професори Г.О. Гіммельрейх (1957–1977 рр.), С.І. Братюха (1977–1980 рр.), П.Я. Роговський (1980–1984 рр.). З 1985 р. ветеринарний факультет розміщується за адресою вул. Полковника Потєхіна, 16, навчальний корпус № 12. З 1984 р. факультет 24 очолювали професори А.Й. Мазуркевич (1984–1988 рр. та 1993–2000 рр.), С.К. Рудик (1988–1993 рр.), М.І. Цвіліховський (2000–2002 рр), В.Й. Любецький (2002–2006 рр.), В.Б. Духницький (2006–2008 рр.), М.П. Прус (2008–2014 рр.). Нині факультет ветеринарної медицини очолює доктор біологічних наук, професор, академік НААН Цвіліховський М.І. У 1991 р. ветеринарний факультет було перейменовано на факультет ветеринарної медицини, який з 1992 р. є членом Європейської Асоціації закладів ветеринарної освіти (EAEVE). Професор також привітав всіх учасників конференції і побажав вагомих здобутків та успіхів у наукових починаннях.
До пленарних доповідей приєднались найкращі студенти факультету ветеринарної медицини ОКР «Бакалавр» та «Магістр», які представили результати своїх наукових досліджень, а саме:
Галатюк Ольга Олександрівна, студентка 2 курсу магістратури, доповідь на тему: «Характеристика бджолиного обніжжя з різних регіонів України за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками».

Федосеєнко Галина Петрівна, студентка 1 курсу магістратури, доповідь на тему:«Питання телязіозу великої рогатої худоби зони Полісся України».

Дець Олена Вікторівна, студент 4 курсу 5 групи ОКР «Бакалавр» доповідь на тему: «Порівняльна оцінка сиру м’якого залежно від умов виробництва».


 

Бадера Євгенія Володимирівна, студентка 3 курсу ОКР «Бакалавр», доповідь на тему: «Несправжня вагітність у собак».

Із заключним словом виступила завідувач кафедри ветеринарно-санітарної експертизи, професор Ольга Якубчак, яка привітала всіх присутніх з видатною подією та ознайомила учасників конференції з програмою ІІ (69) Міжнародної студентської науково-практичної конференції «Здобутки студентської молоді у вирішенні науково-практичних питань ветеринарної медицини», присвяченої 95-річчю факультету ветеринарної медицини.


Згідно програми учасники конференції продовжили свою роботу у 3-х секціях:
− СЕКЦІЯ 1. «Біологія тварин, якість і безпека продукції тваринництва», керівник секції – доктор ветеринарних наук, професор Якубчак О. М., секретар – аспірант Кондрасій Л. А., дата проведення – 19.05.–20.05.2015 р., місце проведення – конференц-зал, навчальний корпус № 12.

− СЕКЦІЯ 2. «Заразна патологія тварин», керівник секції – доктор ветеринарних наук, професор Мазур Т. В., секретар – аспірант Новгородова О. Ю., дата проведення – 19.05.–20.05.2015 р., місце проведення – аудиторія 101, навчальний корпус № 12.

− СЕКЦІЯ 3. «Незаразна патологія тварин», керівник секції – доктор ветеринарних наук, професор Шевченко Л. В., секретар – аспірант Димко Р. О., дата проведення – 19.05.–20.05.2015 р., місце проведення – аудиторія 412, навчальний корпус № 12.

Кожен доповідач на конференції отримав Сертифікат учасника конференції, який вручив директор НДІ здоров’я тварин профессор Дмитро Засєкін.

Під час роботи конференції проводився конкурс на кращу доповідь. Урочисте нагородження переможців відбудеться на засіданні науково-технічної ради НДІ здоров’я тварин факультету ветеринарної медицини, яка відбудеться 25.05.2015 року.

Кандидат ветеринарних наук, доцент

кафедри ветеринарно-санітарної експертизи Меженська Наталія Анатоліївна


 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook