Проректор Олена Глазунова: від успішної вступної кампанії до якісної освіти

2 серпня 2024 року
31 липня 2024 року завершився перший етап вступної кампанії до закладів вищої освіти для вступників на бакалаврські освітні програми, а саме подання заяв. В умовах воєнного стану процес подачі документів відбувався переважно в електронній формі через особисті кабінети вступників. Наразі вступники в очікуванні рейтингових списків на зарахування за кошти державного бюджету та нововведень щодо грантової підтримки студентів контрактної форми.
 
Перед початком наступного важливого етапу – підтвердження вступниками свого вибору університету для навчання – ми вирішили задати декілька питань проректору з науково-педагогічної роботи та цифрової трансформації Олені ГЛАЗУНОВІЙ.

  • Олено Григорівно, як Ви оцінюєте перебіг вступної кампанії у 2024 році?

— Загалом, процес відбувається досить прогнозовано. Враховуючи досвід попередніх років та адаптацію до умов воєнного стану, зазначу, що електронна система подання заяв працює стабільно, чого не було у перші роки її впровадження. Значно зросла конкуренція за абітурієнтів в умовах демографічного спаду та відтоку молоді за кордон. Також кількість вступників штучно знизилася через необхідність складання чотирьох предметів НМТ – багато вступників не змогли подолати порогові бали та взяти участь у вступній кампанії.

Менше з тим, активна профорієнтаційна робота, ефективна організація днів відкритих дверей, підготовчі курси, олімпіади, поширення інформації в соціальних мережах та офіційному сайті університету про можливості навчання в НУБіП, студентське життя та перспективи працевлаштування дали свій позитивний результат. Згідно статистики на сайті університету наші інформаційні ресурси відвідали десятки тисяч молодих людей, що дозволило сформувати їх вибір на користь НУБіП України. А наші фахівці відповіли на тисячі запитань у соціальних мережах стосовно графіку навчання, можливості поселення в гуртожитки та наявність укриттів, багатьох інших аспектів організації освітнього процесу та побуту.

Важливо, що абітурієнти надають перевагу тим закладам освіти, які в надскладних умовах намагаються тримати високу якість підготовки фахівців, пропонуючи очну і змішану форми навчання. У НУБіП студенти першого та другого курсів будуть навчатися очно. Це сприятиме їхній адаптації до активного студентського життя та формування навичок для більш самостійного подальшого навчання у змішаному форматі. Звісно, ворог може внести корективи в наші плани.

Тепер кілька цифр. За результатами подачі заяв на денну форму навчання на базі ПЗСО університет увійшов до ТОП-10 кращих університетів країни – 9436 на ОС «Бакалавр» та 437 на ОС «Магістр» спеціальності «Ветеринарна медицина». Загальна ж кількість заяв на базі шкільного атестату складає 10540. Університет посів другу сходинку в рейтингу поданих заяв на базі диплома молодшого спеціаліста – 1729 заяв. Загальна ж кількість вступників, допущених до конкурсу, складає 12162 заяви.

  • Які спеціальності університету у цьому році були найпопулярнішими серед вступників?

— На сьогодні університет пропонує вступникам 51 бакалаврську освітню програму з 22 галузей знань, які є надзвичайно актуальними для економіки нашої країни та забезпечення якісних показників життя людей.

Зокрема, нашими лідерами серед спеціальностей, що характерні для університетів наук про життя, за кількістю поданих заяв до бакалаврату є «Агрономія» – 750 заяв, «Ветеринарна медицина» – 492 заяви, «Агроінженерія» – 296 заяв, «Харчові технології» – 268 заяв і «Геодезія та землеустрій» – 263 заяви. Зважаючи на поліпрофільність НУБіП, хочу відзначити популярність таких спеціальностей, як «Психологія» – 677 заяв, «Маркетинг» – 516 заяв, «Менеджмент» – 487 заяв, «Інженерія програмного забезпечення» – 425 заяв, «Комп’ютерні науки» – 380 заяв, «Кібербезпека та захист інформації» – 346 заяв. Решта спеціальностей також має попит, а на деякі з них кількість заяв є найбільшою серед всіх закладів вищої освіти.

  • Які фактори, на Вашу думку, повпливали на такий розподіл заяв? Як сформувався підвищений попит на окремі освітні програми?

— Найголовніший чинник – це війна. Саме функціонування економіки у воєнний період та післявоєнне відновлення визначають вподобання вступників.

Високий попит на спеціальності, пов’язані з агробізнесом, а саме «Агрономія», «Ветеринарна медицина», «Агроінженерія», є логічним. В українському суспільстві є розуміння важливості аграрного сектору для економіки країни. Успішне ведення агробізнесу залежить від багатьох чинників, але насамперед, це знання і вміння застосовувати сучасні технології вирощування, виробництва, переробки, захисту продукції рослинництва та тваринництва, автоматизація та цифровізація як управлінських, так і виробничих процесів. Сучасні лабораторії університету та кваліфікований професорсько-викладацький склад відкривають доступ до вивчення таких передових технологій. До речі, до Дня знань планується відкриття восьми нових та модернізованих навчальних лабораторій на факультетах ветеринарної медицини, агробіологічному, тваринництва та водних біоресурсів, захисту рослин, екології та біотехнологій і в ННІ лісового та садово-паркового господарства.

Традиційно високий попит на спеціальність «Геодезія та землеустрій», оскільки триває земельна реформа. Багато вступників обирають «Харчові технології» та «Нутриціологію», враховуючи необхідність у продовольчій безпеці та здоров'ї громадян.

Значна кількість заяв на IT-спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», «Комп'ютерні науки», «Кібербезпека та захист інформації» свідчить про неспадаючий попит на фахівців у сфері сучасних технологій. Вони необхідні і для потреб цивільних професій, і знайшли своє місце у лавах Збройних Сил України. Водночас наш університет унікальний своєю предметною областю природокористування саме для таких спеціальностей. Аграрний сектор використовує всі можливі цифрові технології для ведення агробізнесу від точного землеробства до систем штучного інтелекту у бортових пристроях. На факультеті інформаційних технологій нещодавно відкрито лабораторію штучного інтелекту, де займаються аналізом та розробкою технологій ШІ для прикладних завдань сільськогосподарської галузі. Безперечно, це стартап, який «вистрілить».

Високий інтерес до управлінських та економічних спеціальностей, таких як «Маркетинг», «Фінанси, банківська справа та страхування», «Менеджмент» та інших вказує на потребу ринку в кваліфікованих управлінцях та маркетологах. Важливо не лише організувати виробництво, а й знайти ринки продажу, зпозиціонувати її. Ми вчимо студентів цьому мистецтву.

Цьогоріч велика кількість заяв на «Психологію». З одного боку держава надає підтримку і збільшила кількість бюджетних місць. З іншого – в умовах війни та в повоєнний час велика потреба на фахівців з психічного здоров'я.

Стабільний інтерес до спеціальностей «Філологія», «Право», «Екологія», «Готельно-ресторанна справа», а також багатьох інших, що підтверджує їхню постійну затребуваність на ринку праці.

  • Вчорашніх школярів, а вже незабаром студентів, цікавить питання: коли і як ми розпочнемо новий навчальний рік?

— До 08 серпня всі вступники, які подали заяви на бюджет і отримали відповідну рекомендацію в електронному кабінеті, мають її підтвердити, наклавши цифровий підпис, та оформити документи у приймальній комісії університету.

10 серпня всі, хто виконав умови вступу на бюджет, будуть зараховані на навчання. 11 серпня будуть зараховані всі вступники на контрактну форму навчання. Вони також мають підтвердити рекомендацію у електронному кабінеті та оформити договір на навчання у приймальній комісії.

З 19 серпня плануємо розпочати навчання у очному форматі для студентів 1 та 2 курсів, а у змішаному форматі для студентів старших курсів бакалаврату. Графік освітнього процесу на 2024/2025 навчальний рік розміщений на сайті і наші вступники могли з ним ознайомитися ще перед початком вступної кампанії. Для першокурсників розроблено телеграм бот.

Це допоможе їм швидше адаптуватися до чудової території кампусу та познайомить з особливостями організації освітнього процесу, правилами проживання в гуртожитках, питаннями соціального забезпечення тощо.

У перший тиждень навчання планується проведення Школи першокурсника, а також заходи на факультетах та в ННІ, які дадуть нашим вступникам впевненість у тому, що в університеті будуть створені всі умови для якісного навчання, виховання справжніх патріотів своєї країни, формування майбутніх фахівців, які будуть здатні вивести українське суспільство на новий рівень розвитку.

  • Дякую за розмову!

 

Бесіду вів Денис Рудень
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook