Спадковість поколінь захисників: студенти сьогодні склали присягу на вірність українському народові

27 липня 2024 року
Сьогодні, коли український народ мужньо боронить свою свободу, суверенітет і територіальну цілісність держави, у житті Національного університету біоресурсів природокористування України відбулася знакова подія: його студенти та їхні ровесники з Білоцерківського НАУ, які пройшли польовий вишкіл і засвоїли програму підготовки офіцерів запасу на кафедрі військової підготовки, присягали на вірність українському народові, і на парадному плацу в лункій тиші під голосіївським небом після хвилини мовчання і під традиційне українське армійське «Слава!» лунало: «Я… вступаю на військову службу і урочисто присягаю Українському народові завжди бути йому вірним і відданим, обороняти Україну, захищати її суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність, сумлінно і чесно виконувати військовий обов’язок, накази командирів, неухильно додержуватися Конституції України та законів України, зберігати державну таємницю. Присягаю виконувати свої обов’язки в інтересах співвітчизників. Присягаю ніколи не зрадити Українському народові».

 

І цьому пам'ятному дійству передували сотні років військової традиції. Пригадаймо: історія складання присяги на землях України бере свій початок ще з часів Київської Русі, коли вої, вступаючи до князівської дружини, присягали на вірність своєму володарю-князю, а вперше церемонію складання військової присяги започаткували у легендарному Легіоні Українських Січових Стрільців 03 вересня 1915 року. Сучасній військовій присязі українських захисників, затвердженій 06 грудня 1991 року, передували і присяги воїнів Армії УНР, УПА та Української національної армії.

Ректор університету Вадим Ткачук, звертаючись до героїв дня, підкреслив: складання військової присяги — це не просто формальність, це ваша усвідомлена готовність до захисту України, що особливо актуально сьогодні.

А завідувач кафедри військової підготовки, полковник Валерій Шевчук, вітаючи студентів із цією пам’ятною подією, закликав своїх вже колишніх вихованців: дотримуйтесь офіцерської честі, будьте цілеспрямованими, допитливими та впевненими у собі, не зраджуйте ідеалам правди, добра і честі, відповідайте вимогам і викликам часу, навчайтесь і захищайте.

Священник ПЦУ отець Миколай освятив особовий склад — майбутніх офіцерів запасу, які тільки-но виходять на широку дорогу самостійного життя, і передав їм молитовники українського воїна.

 

 

 

А для солдата Олександра Криворота сьогоднішній день залишиться в пам’яті як подвійне свято: він перед парадним строєм освідчився у коханні своїй подрузі Софії із пропозицією руки і серця і отримав згоду.

І за всім цим спостерігали батьки і рідні, серед яких було чимало військовослужбовців ЗСУ. Ось така спадкоємність поколінь захисників.


Валентин Обрамбальський

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook