Пішов у вічність професор кафедри лісівництва ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Яворовський

23 липня 2024 року

ПІШОВ У ВІЧНІСТЬ
ПЕТРО ПЕТРОВИЧ ЯВОРОВСЬКИЙ,

професор кафедри лісівництва Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор сільськогосподарських наук, член-кореспондент Лісівничої академії наук України

 

На 76 році життя після тривалої хвороби відійшов у Вічність Петро Петрович Яворовський.

 

Петро Петрович народився 01 квітня 1948 року в с. Синява Рокитнянського району Київської області. У 1966 році Яворовський П.П. вступив на очне відділення лісогосподарського факультету Української сільськогосподарської академії, навчання в якому успішно закінчив, захистивши диплом з відзнакою та здобувши кваліфікацію «Інженер лісового господарства». Трудову діяльність розпочав одразу після закінчення Української сільськогосподарської академії в серпні 1971 року в Київському філіалі Всесоюзного проектно-вишукувального інституту «Союздіпролісгосп», на посаді інженера, через рік – старшого інженера проектно-вишукувальної партії, яка виконувала роботи з вишукування та розробки проектної документації з осушення перезволожених лісових земель Шацького лісгоспу-технікуму, Маневицького, Городоцького, Любомльського, Ратнівського, Камінь-Каширського й інших лісгоспів Волинського обласного управління лісового господарства.

 

З серпня 1979 року, повернувся на роботу в Київський філіал Всесоюзного проектно-вишукувального інституту «Союздіпролісгосп» на посаду начальника проектно-вишукувальної партії. У 1983 році за вагомий трудовий внесок у розвиток лісового господарства України Петра Яворовського нагороджено Грамотою Державного комітету лісового господарства.

 

З жовтня 1992 по грудень 2008 р. працював у Державному комунальному об’єднанні «Київзеленбуд» на посадах начальника відділу паркового і лісопаркового господарства – заступника генерального директора, головного інженера, першого заступника генерального директора, а з червня 2001 р. – генерального директора об’єднання «Київзеленбуд». Під його керівництвом здійснено реконструкцію таких київських парків, як: «Хрещатий», «Міський сад», «Маріїнський», Національного університету «Київський політехнічний інститут», «Перемоги», «Партизанської Слави» та багатьох інших, озеленено реконструйований Майдан Незалежності України, Центральний залізничний вокзал м. Києва, багато проспектів та вулиць столиці.

 

Свою виробничу діяльність Петро Петрович успішно поєднував з науковою діяльністю, захистивши у 2004 році кандидатську дисертацію та отримавши у 2007 році атестат старшого наукового співробітника. За багаторічну бездоганну роботу в міському зеленому господарстві та виконання робіт з озеленення м. Києва Указом Президента України Л.Д. Кучми у 2003 р. П.П. Яворовському присвоєне почесне звання «Заслужений працівник сфери послуг України», а у 2008 р. – до 60-річчя від дня народження Указом Президента України В.А. Ющенка нагороджений орденом України «За заслуги ІІІ ступеню». Дійсний член (академік) Міжнародної академії наук житлово-комунального і побутового господарства (2008) та член-кореспондент Лісівничої академії наук України (2015), «Заслужений працівник сфери послуг України» (2003), нагороджений орденом України «За заслуги» III ступеня (2008) та за науково-педагогічну роботу в ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України відзначений Грамотою МОН України (2016).

 

З грудня 2008 по грудень 2012 року Петро Петрович працював старшим науковим співробітником, заступником директора Наукового центру екомоніторингу біорізноманіття мегаполісу Національної академії наук України, де доопрацював та підготовив до захисту докторську дисертацію на тему «Наукові основи підвищення стійкості деревних і газонних рослин до стресових умов середовища», яку успішно захистив у 2012 році в Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

 

З 02 січня 2013 р. по 30 червня 2021 року Яворовський П.П. працював на посаді професора кафедри лісівництва, де став почесним вчителем, наставником, справжнім професіоналом, мудрим і доброзичливим колегою для всієї кафедри.

 

   Вся лісівнича і наукова спільнота глибоко сумує з приводу цієї непоправної втрати та висловлює щирі співчуття родині. Віримо, що Всемилостивий Господь прийме його світлу та щиру душу в Царстві Небеснім. Вічна світла пам’ять... Царство Небесне!



 

Ректорат НУБіП України,

ННІ лісового і садово-паркового господарства,

колектив кафедри лісівництва 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook