Step by step. Навчальні практики з селекції і насінництва для студентів агробіологів або як стати селекціонером?

22 липня 2024 року

Золотіють хлібні ниви -
Хліба стиглі переливи.
Сонце гарно припіка -
Аж скоринка золота.

Кузька з братом вже у полі -
Мов хрущі гудуть на волі.
Студіози не ліняться,
Серед поля метушаться.

В них в снопах сорти пшениці.
Взяти б де води з криниці.
Не завада спека чом?!
Бо у полі агроном!

Крок за кроком, від курсу до курсу студенти агробіологічного факультету стають все ближче до заповітної мрії – стати відмінним фахівцем обраної сфери діяльності, долучитися до такої великої аграрної сім’ї, стати опорою в сфері продовольства та економіки для рідної країни, а можливо ще й вирішити проблему продовольчої кризи в світі, стати новатором, дослідником, першопрохідцем, Хліборобом. Запорукою всього цього в певній мірі є опанування навичок, що вивчаються на дисциплінах Селекція і Насінництво, адже «Усе велике на землі бере початок з колоска».

Практичні навички в польових (природних) умовах студенти агрономи отримують під час навчально-ознайомчих та навчальних практик, переймаючи досвід викладачів. Навчальна практика з дисципліни «Селекція і насінництво польових культур» планово проходить на перших трьох курсах навчання агрономів та спланована таким чином, щоб за час навчання студенти мали можливість пройти через всі ланки селекційно-насінницької роботи, які зазвичай займають не один рік.

Ось коротенький звіт навчальних практик під керівництвом викладачів кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського для студентів агробіологічного факультету за 2024 рік. 

Оцінка насіннєвого матеріалу. Планування селекційних досліджень, вивченяння схем дослідів, ознайомлення з розсадниками вихідного матеріалу. Підготовка насіння кукурудзи та пшениці до посіву на дослідних ділянках.

 

Вивчаємо польову схожість, перезимівлю, стійкість до хвороб різних сортів пшениці озимої м'якої та інших злакових культур. Визначаємо джерела стійкості до несприятливих умов навколишнього середовища серед наявного біорізноманніття сільськогосподарських культур для використання в селекційному процесі.

 

Опановуємо методи селекції, а саме гібридизацію. Тут же порівнємо ефективність проведення внутрішньовидової, міжвидової та міжродинної гібридизації. 

(Гібридизація пшениці озимої м'якої)

Студенти першого курсу мають можливість самостійно підбрати комбінацію для гібридизації, провести схрещування батьківських компонентів та одержати власний гібрид, з яким в наступні роки навчання працювати та доводити до ідеалу. Можливо, комусь вдасться створити власний перспективний сорт.

   

(Гібридизація ріпаку ярого)

 

Вивчаємо сортові  особливості зернових культур. Порівнюємо гібриди першого покоління за стійкістю до хвороб та за елементами продуктивності.

 

Порівнюємо гібриди ріпаку ярого за цінними господарськими ознаками.

Проводимо збір снопового матеріалу з дослідних ділянок розсадника вихідного матеріалу та гібридного розсадників.

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

Відео Кирила Молчана,
студента 2 курсу 8 групи

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook