Науковці НУБіП України – активні учасники щорічної зустрічі проєкту Ecotwins

22 липня 2024 року
18-19 липня 2024 року на базі Університету міста Копенгаген (UCPH) відбулася щорічна зустріч проєкту Ecotwins і знаково, що, незважаючи на складний час, пов'язаний із військовими діями в Україні, делегація нашого університету в складі проректора з наукової роботи та інноваційної діяльності, проф. Оксани Тонхи, декана агробіологічного факультету, проф. Віталія Коваленка та доцента кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води, доц. Ольги Кравченко, змогла взяти участь у зустрічі.

Офіційна частина заходу розпочалася з вітального слова господарів – команди UCPH і, зокрема, Bhim Bahadur Ghaley, професора відділу рослинництва та екології Університету Копенгагена. Після представлення учасників слово взяла координатор проєкту - проф. Оксана Тонха, яка у доповіді зупинилася на результатах та досягненнях поточного року.
 
Надалі робота була сконцентрована на обговоренні виконаних завдань з кожного пакету проєкту Ecotwins. Цікаві доповіді та жваві дискусії стосувалися виконання першого пакету завдань: спільного планування польових досліджень. Аспірант Університета Копенгагена (UCPH) Saad Mir представив удосконалену схему польових досліджень у Данії. Доц Ольга Кравченко доповіла про проведений воркшоп з академічного письма та підготовку до майбутнього семінару, що буде присвячений методам статистики в агрономії та екології, який планується провести спільно з колегами University of Reading (Великобританії). Науковці з Шведського університету (SLU) за керівництвом Jean Yong ознайомили присутніх із спільними публікаціями, що незабаром будуть опубліковані в найбільш цитованих виданнях з агроекології.
Основна частина робочого часу була присвячена робочому пакету 2 – проведенню спільних польових дослідів з інтенсифікації галузі рослинництва. Аспіранти UCHP Saad Mir та Vaibhav Pradip Chaudhary надали протокол досліджень у Данії та аналіз результатів, який було отримано протягом виконання проєкту. Надзвичайно цікавою була доповідь доцента кафедри рослинництва Богдана Мазуренка, який долучився до щорічної зустрічі онлайн: він представив схему та результати досліджень, імплементованих на базі Агрономічної дослідної станції. Представниця Міжнародної школи бізнесу (ESCI, Іспанія) – Sahar Azarkamand оприлюднила основні досягнуті результати щодо механізмів оцінки технології вирощування культур та використання біостимулянтів за допомогою LCC (Life Cycle Costing). Після цього представники НУБіП України доповіли щодо валоризації сумісного вирощування злаково-бобових культур.
 
Після обідньої перерви партнери сконцентрували свою увагу на виконанні завдань, пов’язаних із пакетами 3 та 4. Професор Jean Yong ознайомив присутніх із короткотерміновими візитами студентів і науковців НУБіП, які були здійснені, незважаючи на складну ситуацію в Україні. Координатор проєкту, проф. Оксана Тонха, надала увагу поданим заявкам за програмою Горизонт та ознайомила присутніх з подальшими можливостями для співпраці.
Жваві дискусії викликала онлайн доповідь Ilija Sazdovski (ESCI), що стосувалася цільових показників, яких потрібно досягти до завершення проєкту, та спільний прогрес у їх досягненні. Також було обговорено питання організації наступної Літньої Школи для науковців та аспірантів нашого університету.
Надзвичайна увага присутніх була сконцентрована на виконанні завдань 4 пакету. Проф. Оксана Тонха ознайомила партнерів з оновленою версією сайта проєкту (https://ecotwins.eu/), а також з поширенням інформації щодо проєкту в соціальних мережах, зокрема X (Twitter), Linkendin, YouTube). Завершився перший робочий день обговоренням вже досягнутих результатів із залучення стейкхолдерів до проєкту за основною доповіддю представниці ННЦ “FOREL” (Україна), випускниці нашого університету Тетяни Маєвської.
Другий день щорічної зустрічі був не менш продуктивним. На початку партнери відвідали грибну ферму та ознайомилися з екологічно безпечною технологією вирощування грибів. Наступною зупинкою була Urban Farm – міська ферма у центрі Копенгагена, земельна ділянка якої до 2014 року слугувала їдальнею суднобудівної компанії. Керівниця ферми Livia Urban Haaland ознайомила присутніх із випровадженням органічних практик для вирощування овочів і квітів у міському середовищі.
 
 
  
Звичайно, учасники Консорціуму не могли оминути відвідування дослідної станції Копенгагенського університету. Науковці на власні очі побачили інноваційні проєкти, над якими працюють студенти та аспіранти UCPH та оглянули дослідні поля проєкту Ecotwins.
А закінчився надзвичайно цікавий польовий виїзд знайомством з місцевими аграріями, які імплементують практики органічного землеробства у своїх господарствах.
 
Отже, вважаємо, що другий рік виконання проєкту минув надзвичайно успішно, і сподіваємося, що наступна зустріч буде проведена вже у мирній Україні. Просимо долучатися до сторінок проєкту в соцмережах:
X: https://x.com/Ecotwins22?t=b2o0gcknuLsInbX412-8lw&s=09 
YouTube:  https://youtube.com/@ecotwinshorizon?si=QyjsDUTGU_JmZfS8
Website: ecotwins.eu
 
Оксана Тонха,
проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності,
керівник проєкту ECOTWINS
 
Ольга Кравченко,
доцент кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води,
виконавець проєкту ECOTWINS

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook