Студенти-агробіологи 2 курсу набувають практичного фаху з фітопатології Епізод 3: с. Пшеничне, Агрономічна дослідна станція

17 липня 2024 року
Завершення практики з фітопатології для студентів 1, 2 та 3 груп 2 курсу агробіологічного факультету проходило в НДГ «Агрономічна дослідна станція». Разом із студентами ми обійшли виробничі поля, опанували методику визначення основних хвороб у виробничих умовах по кожній культурі (озима пшениця, кукурудза, соя, соняшник), визначили проблеми з точки зору фітопатології. Хоча, треба відмітити, що захист від хвороб здійснюється у господарстві на високому рівні, а, отже, не так легко було застосувати вивчені методики на практиці.

Після виробничих посівів разом із студентами вивчали фітопатологічний стан посівів на ННВП «Дослідне поле», де на площі понад 100 га науковці НУБіП, аспіранти, дипломники проводять свої дослідження. Різноманітність досліджуваних культур тут значно більша, ніж у виробничих посівах, не завжди захист є в пріоритеті, часто дослідники вирішують інші питання, і це дало нам можливість саме тут віднайти багато хвороб, які не побачили у виробництві, і зібрати гербарні зразки.

 

 

Серед локацій дослідного поля особливе місце займає плодовий сад нетрадиційних культур. Тут вирощуються дерева та кущі, назви яких нам і не завжди відомі. Як майбутні агрономи, студенти значно розширили свої знання саме таких нетрадиційних плодових культур. Вдалося зібрати багато гербарних зразків, що демонструє той факт, що пристосування патогенів до нових культур відбувається дуже швидко і потрібно контролювати це повсякчас. А от методи контролю можна вибирати різні, в залежності від мети спеціаліста. Як і на двох попередніх локаціях обговорили питання сучасних пріоритетів захисту – пестициди або ж інші методи, що пов’язані з Європейською зеленою програмою, і передбачають турботливе ставлення до довкілля, хоча і не забезпечують високих прибутків.

 

Останній день практики був присвячений оформленню та захисту гербаріїв хвороб рослин, які студенти зібрали за ці дні. Це був дуже творчий день, що пройшов у дискусіях, обговоренні та спільній роботі. І навіть тимчасові відсутність світла, зв’язку, часті повітряні тривоги та спека не завадили творчому процесу.

Дуже вдячна всім студентам 2 курсу агробіологічного факультету за активність, зацікавленість у отриманні практичних знань, хороший настрій, в якому пройшли ці дні практик.


Ірина Артемчук,
асистент кафедри фітопатології
ім. акад. В.Ф. Пересипкіна

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook