Наука і практика – їх взаємозв’язок на користь суспільства та довкілля

17 липня 2024 року

Орієнтири сприяння веденню лісового господарства на засадах сталого розвитку глибоко інтегровані в навчальну та наукову діяльність ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України. Підтримуючи такий напрям інститутом спільно з FSC Україна 9 липня ц. р. організовано науково-практичний семінар «Практична реалізація вимог FSC® національного стандарту для України: взаємодія із зацікавленими сторонами». У фокусі уваги його учасників – передусім працівників лісових господарств Поліського лісового офісу ДП «Ліси України» – інформування та залучення зацікавлених сторін до ухвалення рішень щодо лісів та ведення господарства. Посилення взаємодії із зацікавленими сторонами є не лише невід’ємною складовою відповідального лісогосподарювання, а й загалом підтвердженням соціальної спрямованості лісової політики держави.

Тренінговий напрям семінару завдяки застосованим спікерами формам та методам роботи, створеній ними невимушеній та неформальній атмосфері сприяв зануренню його учасників у теоретичні та практичні засади ефективної взаємодії із різними зацікавленими сторонами (місцевими громадами, органами місцевого самоврядування, неурядовими організаціями, науковими та освітніми закладами тощо). Зокрема, доцентка кафедри таксації лісу та лісового менеджменту НУБіП України Оксана Павліщук, з-поміж іншого, акцентувала увагу на необхідності забезпечення системності такого напряму діяльності підприємств лісового господарства, на важливості належного формування та реалізації відповідних процесів (інформування, залучення, зокрема комунікації із зацікавленими сторонами). Інтегрування пріоритетів ефективної та систематичної взаємодії із зацікавленими сторонами в системи менеджменту підприємств лісового господарства, а не ситуативне реагування у відповідь на обставини, сприятиме уникненню конфліктних ситуацій, зменшенню соціальної напруги навколо питань, пов’язаних із лісом.
Оксана Станкевич-Волосянчук, доцентка кафедри зоології Ужгородського національного університету, експертка ГО «Екосфера», поділилась досвідом взаємодії із FSC сертифікованими підприємствами лісового господарства, акцентуючи на проєктах з підтримки сталого розвитку місцевих громад, адвокації їхніх інтересів, дотичних до лісів та ведення лісового господарства. Безперечно, належне дотримання вимог FSC® національного стандарту для України, зобов’язання щодо якого мають підприємства, сприятиме забезпеченню реальної співпраці із зацікавленими сторонами та реалізацій цілей усіх сторін.

Разом із Людмилою Сломінською, менеджеркою лісових проєктів WWF-Україна, представники лісових господарств шукали аргументи на користь зміцнення партнерств із неурядовими організаціями, сфера інтересів яких стосується цінностей довкілля. Широкі можливості для співпраці підприємств лісового господарства з WWF-Україна задля збереження найбільш цінних для біорізноманіття екосистем й забезпечення відповідального лісогосподарювання можуть суттєво посилити їх потенціал у забезпеченні екологічно належно, соціально корисного та економічно ефективного ведення господарства.

Інтерактивність семінару, його практична орієнтованість не залишили місця для пасивності та інертності його учасників, спонукаючи до трансформації поглядів і готовності до конкретних рішень задля удосконалення системи менеджменту та практики ведення лісового господарства. Проведений семінар вкотре довів, що симбіоз наукових та практичних підходів, зокрема, у сфері посилення взаємодії лісових господарств із зацікавленими сторонами, є рушійною силою позитивних змін лісової галузі на користь суспільства та довкілля.

доцентка кафедри таксації лісу
та лісового менеджменту 
Оксана Павліщук

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook