Комплексні дослідження полезахисних лісових смуг

16 липня 2024 року
Одним із важливих завдань аграрного сектору України є стабілізація та підвищення стійкості агроекосистем. У цьому контексті важливим методом оптимізації стану агроекосистем є підтримання ефективного функціонування полезахисних лісосмуг. Для вирішення цього актуального завдання на об’єктах Білоцерківщини 09 липня проведені комплексні польові дослідження сучасного стану, розвитку і впливу полезахисних лісових смуг на прилеглі угіддя різних агрофонів. Дослідження проведені комплексною експедицією з науковцями НУБіП України і Білоцерківського НАУ.

Наукові дослідження зі взяттям зразків ґрунту у полезахисних насадженнях і на різних агрофонах на певних віддалях від лісової смуги проведено науковцями кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України професорами Василем Юхновським і Володимиром Малюгою. Ці зразки для здійснення агрохімічних аналізів і показників якості ґрунту підготовлені аспіранткою Ольгою Тупчій до відправлення у сертифіковану Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК (смт. Чабани, Київська обл.).

 

 

 

Водночас лісівничі дослідження здійснено співробітниками кафедри лісового господарства Білоцерківського НАУ професором Василем Хриком, доцентом Світланою Левандовською та асистентом Олександром Ситником – випускником кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України. Ними детально досліджено структурні особливості лісових смуг, визначено їх видовий склад, наявність підросту, підліску, живого надґрунтового покриву, лісової підстилки. Паралельно проведено лісотаксаційні дослідження з визначення санітарного стану полезахисних насаджень з детальним описом фітозахворювань і ураження патогенами.

Проведені дослідження агроекологічного стану ґрунтів полезахисних лісосмуг на певних відстанях і на різних агрофонах дадуть змогу проаналізувати показники вмісту гумусу, легкогідролізованого азоту, рухомого фосфору та обмінного калію, кислотність ґрунту, що стане основою для розроблення рекомендацій з оптимального функціонування полезахисних лісових смуг і посилення стійкості агроекосистм до зміни кліматичних показників.


Василь Юхновський, Володимир Малюга,
професори кафедри

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook