Навчально-ознайомча практика для студентів на базі ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція»

12 липня 2024 року

З 8 до 12 липня 2024 року на базі ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» проходила навчально-ознайомча практика для студентів 2 курсу агробіологічного факультету під керівництвом доцента кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика Оксани Завадської.

     Значний об'єм роботи майбутнього фахівця сільськогосподарського виробництва пов'язаний з організацією робіт з післязбиральної доробки врожаю продукції рослинництва та його зберіганням. Тому, метою практики було ознайомлення студентів з матеріально технічною базою ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» для приймання, післязбиральної доробки та зберігання зерна різних культур, порядком його приймання та оцінювання.

       Під час проходження навчально-ознайомчої практики студенти ознайомилися з вимогами стандартів до якості зерна різних культур; організацією підготовки токового господарства до приймання зерна нового врожаю; порядком відбору та формування проб; технологіями післязбиральної доробки і зберігання зерна та насіння різних культур, бульб картоплі; типами сховищ для тимчасового та тривалого зберігання зерна; правилами розміщення зерна у сховищах різних типів залежно від його якості та цільового призначення; технологіями переробки зерна на борошно, крупи та олію тощо.

 

 

      Студенти мали змогу самостійно відібрати точкові проби зерна комірним щупом з різних місць насипу, сформувати середню пробу та оцінити фактичні показники його якості. Зокрема, визначили органолептичні показники, зараженість, вологість та засміченість зерна, за якими спрогнозували потребу в доробці та придатність його до зберігання. У ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» наявні зерноочисні машини, оснащені різними робочими органами. Після аналізу фактичного вмісту домішок у зерні підібрали можливі схеми очищення зерна, обговорили планову та фактичну продуктивність зерноочисного обладнання при роботі із зерном різних культур залежно від його якості, можливими шляхами попередження механічного травмування зерна під час його доробки.

 

      Окремий день практики присвятили ознайомленню з наявними у господарстві одноповерховими типовими сховищами для та тривалого зберігання зерна. У зерносховищі № 1 зберігається зерно пшениці м’якої, вівса, ячменю, сої, гречки у тарі (біг бегах) та насипом. Обговорили переваги та недоліки різних сховищ та способів зберігання зерна, вимоги до сховищ, особливості підготовки їх до приймання зерна нового врожаю, правилами розміщення зерна на тривале зберігання.

      Ще один день практики виділили для ознайомлення із сучасними технологіями переробки зерна, підбору сировини для отримання якісних перероблених продуктів. Для цього визначили типовий склад відібраних зразків зерна пшениці, спрогнозували можливість використання його для випікання хлібобулочних, кондитерських виробів, технічних цілей.

    Підбиваючи підсумки, студенти разом з керівником практики проаналізували стан току, обладнання, механізмів для післязбиральної доробки зерна, сховищ для його зберігання у ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція», обговорили виявлені недоліки та запропонували шляхи підвищення їх ефективності.

      Загалом практика, незважаючи на повітряні тривоги й спеку, була досить насиченою, пізнавальною й пройшла в дружній атмосфері. За її результатами студенти підготували звіти й успішно їх захистили. Надіємося, що отримані знання й практичні навики згодяться студентам-агробіологам у їх майбутній професійній діяльності.

  

Оксана Завадська,

Керівник практики, доцент кафедри


 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook