Студенти 2 курсу агробіологічного факультету успішно проходять навчальну практику з фітопатології

12 липня 2024 року
Епізод 1. Київ, НУБіП, «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур», «Плодоовочевий сад»

Агробіологічний факультет один з найбільших в університеті. А отже практики проходять на різних локаціях НУБіП. Частина студентів перебуває зараз в Навчально-дослідних господарствах, частина – тут, в навчальних лабораторіях. Практику з фітопатології першими на 2 курсі завершили студенти 6, 7, 8 та 9 груп.

Місцем проведення практичного навчання було «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур» та «Плодоовочевий сад». Вважаю, що студентам дуже поталанило, адже на демонстраційному полі різні кафедри агробіологічного факультету та факультету захисту рослин, біотехнологій та екології вивчають дуже широкий спектр польових культур. Крім того кафедри ведуть свої дослідження в різних напрямках: густоти посіву, вплив різноманітних добрив, селекція, запилювачі, нетрадиційні культури і та ін. Для фітопатологічних спостережень тут широке поле для вивчення. Перед студентами було поставлене завдання зібрати гербарій з пошкоджених хворобами рослин. Дуже приємно, що студенти поставились до цього з великим ентузіазмом і цікавістю. Практично біля кожної ділянки відбувалась жвава дискусія і обговорення. Разом визначали хвороби рослин, порівнювали з тим, що бачили на своїх присадибних ділянках, занотовували необхідну інформацію. Байдужих не було. Досить швидко спливав час, і через декілька годин у кожного студента був досить об’ємний доробок з відібраними зразками.

Наступного дня ми відвідали плодоовочевий сад. Тут представлений зовсім інший спектр культур: плодові дерева, овочеві культури. Студенти доповнили свої гербарії новими зразками хвороб цих культур, а також дехто вперше «в живу» побачив деякі культури, про раніше чув. Висловлюємо велику вдячність завідувачці лабораторії «Плодоовочевий сад» Марії Спірочкиній за надану можливість побувати в усіх куточках саду і зібрати необхідні матеріали.

 

Останній день практики з фітопатології пройшов в лабораторії кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф.Пересипкіна. Необхідно було оформити зібрані матеріали, поточнити назви та збудників деяких хвороб в гербарії, захистити свою роботу. В нагоді стали інструментальні засоби – мікроскопи, бінокуляри, а також атласи хвороб та визначники. З поставленими завданнями студенти агрофаку справилися на відмінно.

Величезне задоволення працювати зі студентами, що небайдужі до навчання, пізнання нового, зацікавлені в результаті і мають досить тверді теоретичні знання, які, я сподіваюсь, нам вдалося закріпити під час навчальної практики.

Згідно робочого плану наступна наша зустріч зі студентами 2 курсу АБФ у Великоснітинському НДГ, отже вирушаю туди.

Ірина Артемчук,
асистент кафедри фітопатології
ім. акад. В.Ф. Пересипкіна

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook