Навчальна практика з фітопатології для студентів 3 курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології – можливість долучитись до Європейської зеленої програми

11 липня 2024 року
Виробничій практиці студентів 3 курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології передує проходження навчальних практик з основних агрономічних дисциплін: землеробства, рослинництва, ґрунтознавства та ін. Є серед них і фахові дисципліни: ентомологія та фітопатологія. Така практична підготовка є своєрідним штурмом, що безперечно допоможе під час практики на виробництві зарекомендувати себе грамотними спеціалістами, що глибоко розбираються в сучасних трендах агротехнологій, розуміють виклики та особливості господарювання в умовах, що склалися, досконало можуть оцінити польову ситуацію та запропонувати деякі нестандартні рішення, про які вони дізналися під час проходження практичного навчання.

Зокрема під час практики з фітопатології багато уваги було приділено обговоренню питання реалізації Європейської зеленої угоди в умовах України в найближчий час. Визначаючи хвороби рослин на різних культурах в умовах дослідного поля та плодоовочевого саду, студенти звернули увагу на значне поширення хвороб, при чому деякі з них ще зовсім недавно не були характерні для нашої зони. А отже фітопатологічне навантаження на рослини і ґрунти підвищується, і це потребує негайної реакції. Подальше розширення спектру хімічних препаратів та збільшення кількості обробок пестицидами за сезон не вирішує проблему, а лише заганяє її у глухий кут. Рішення може бути знайдено тільки у гармонізації зв’язків у ланцюжку рослина-ґрунт-патоген, на що і спрямована Європейська зелена угода. Дуже важливо усвідомлення цього процесу саме молодими спеціалістами, заточеність їх на вирощування стійких до хвороб сортів та гібридів, застосування біологічних препаратів, відновлення родючості ґрунтів тощо.

Під час практики студенти познайомились і з новими нетрадиційними біоенергетичними культурами. Це різні види міскантусів, енергетична верба, амарант, що за особливостями своєї фізіології здатні акукмулювати додатковий вуглець з атмосфери та накопичувати його в ґрунті, підвищуючи родючість. І хоча ці культури ще не дуже розповсюджені в Україні, було виявлено ряд хвороб і на них, що свідчить про швидкість патологічних процесів і необхідність комплексного вирішення проблем хвороб рослин.

 

У розвиток цього питання виникло обговорення і одного із сучасних підходів у рослинництві – вирощування ГМО культур. Різні наводились аргументи, але в кінці обговорення зійшлися на думці, що це не тільки високотехнологічний та дороговартісний процес з точки зору його реалізації, а й може мати небезпечні непередбачувані наслідки для людства і виходить за рамки природного процесу, а значить удосконалення агротехнологій в рамках Європейської зеленої програми більш прийнятне для людства, ніж штучні процеси. Однак, щоб це працювало дійсно на благо людства, необхідно докласти ще багато зусиль і науковців, і виробничників. І молодим спеціалістам тут відкривається широке поле для діяльності.

Завданням практики було зібрати гербарій хвороб рослин, що не становило великої складності, всі учасники справились з поставленою задачею досить легко. Отже маємо непогані результати і головне, що навчальна практика мала не тільки вузьке спрямування, побачити і визначити хвороби рослин, а й світоглядне – розуміння необхідності суттєвих змін у фітопатології, що камінчик за камінчиком формує думку про необхідність реалізації в Україні Європейської зеленої програми.

Ірина Артемчук,
асистент кафедри фітопатології
ім. акад. В.Ф. Пересипкіна

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook