На кафедрі сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка проводяться дослідження котушкового висівного апарату з гвинтовою поверхнею

11 липня 2024 року
У технологічних операціях рослинництва, важливе місце займає процес висіву насіння аграрних культур, адже своєчасність і якість його виконання суттєво впливають на вегетацію рослин і на рівень затрат для отримання майбутнього урожаю.
 
Головне завдання сівби полягає в оптимальному розміщенні насіння у ґрунтовому середовищі з метою створення найкращих умов для проростання та розвитку рослин. Крім реалізації висіву заданої кількості насіння на одиницю площі поля та його загортання на однакову глибину, висівні апарати повинні забезпечувати рівномірне розміщення насіннєвого матеріалу в ґрунтовому середовищі. Наразі існує велика номенклатура посівних машин із різноманітними конструкціями дозуючих систем, серед яких широко використовуються котушкові висівні апарати.
 
Класичний котушковий висівний апарат з поперечними жолобками використовується у висівних системах більше ста років і налаштовується на потрібну норму висіву, частотою обертання котушки та її робочою довжиною, у дозувальній коробці. Але такий апарат має досить суттєвий недолік – пульсацію насіння на виході, що негативно відображається на рівномірності розподілу насіннєвого матеріалу по площі поля. Щоб нівелювати вказаний недолік, деякі виробники посівної техніки почали використовувати котушкові висівні апарати з гвинтовим розміщенням жолобків. При такій компоновці дозуючої системи рівень пульсації насіння суттєво знижується, але регулювати норму висіву можливо лише частотою обертання котушки та дозуючими заслінками. Через наявність гвинтових жолобків стало неможливим регулювання норму висіву насіння робочою довжиною котушки, що знизило ефективність налаштування висівного апарату сівалки на потрібні параметри реалізації щільності розподілу насіннєвого матеріалу в ґрунтовому середовищі.
 
Для вирішення описаної проблематики, на кафедрі сільськогосподарських машин і системотехніки імені академіка П. М. Василенка стартували дослідження параметрів котушкового висівного апарату з гвинтовою поверхнею. Активну участь у дослідженнях проводять завідувач кафедри Юрій Гуменюк, доцент Ігор Сівак та аспірант Олександр Карлаш. Зокрема, Олександр виготовив дослідну установку, на якій досить вдало імітується процес висіву насіння. З використанням 3-D принтера виконано кілька варіантів котушок висівного апарату, які відрізняються між собою кроком гвинтової лінії. А найголовніше, у середовищі AutoCAD розраховані і надруковані на 3-D принтері розетки під гвинтові поверхні котушок, що дає змогу регулювати норму висіву насіння їх робочою довжиною. Це важливий результат сумісної роботи.
 
 
Поки що в світі подібні висівні системи знаходяться у стадії вивчення, що вказує на актуальність обраного напрямку досліджень. Попереду дослідників очікує встановлення оптимального кроку гвинтової лінії котушок та наукове обґрунтування отриманих результатів.
 
Ігор Сівак,
доцент кафедри сільськогосподарських машин та

 системотехніки імені академіка П.М. Василенка 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook