У студентів-землевпорядників завершилась навчальна практика третього курсу

4 липня 2024 року
Факультет землевпорядкування щорічно організовує навчальні практики для своїх студентів, які дають можливість здобути практичні навички та закріпити теоретичні знання, які отримані в аудиторії. Цього року навчальна практика з топографо-геодезичного забезпечення земельно-кадастрових робіт охоплювала широкий спектр завдань, пов'язаних із сучасними геодезичними приладами та іншими технологіями, які широко застосовуються при виконанні земельно-кадастрових робіт.
 
Навчальна практика проходила на базі навчального корпусу № 6, де протягом двох тижнів студенти третього курсу факультету землевпорядкування НУБіП України мали можливість: ознайомитися з принципами вимірювання та опрацювання геодезичних даних; навчитися створювати топографо-геодезичне обґрунтування за допомогою глобальної навігаційної системи (ГНСС); виконати вертикальне знімання об'єкта нерухомості за допомогою електронних тахеометрів та смартфонів; опрацювати отримані дані за допомогою програмного забезпечення Pix4D та AutoCAD, а також побудувати 3D-модель рідного навчального корпусу № 6. Такі навички є реальними до умов виробництва, які можна застосувати у майбутній професійній діяльності.
Особливо цікавим стало проведення майстер-класу з роботи з мобільним лазерним сканером SLAM R100, який надала компанія GeoFix. Працівник цієї компанії та водночас нещодавній випускник-бакалавр факультету землевпорядкування Дмитро Матвійчук, провів знімання й опрацювання матеріалів лазерним сканером.
  
 
Технологія лазерного сканування є дуже актуальною у сучасному світі завдяки своїй високій точності, швидкості та можливості створення детальних тривимірних моделей. Вона знаходить застосування в різних галузях. Для України лазерне сканування особливо затребуване. Адже нині ця технологія активно використовується для створення детальних 3D-моделей будівель та інфраструктури, які зазнали пошкоджень та руйнування внаслідок бойових дій. Це дозволяє безпечно та ефективно виконувати польові роботи, а також обґрунтовано оцінювати завдані збитки.
 
Тому для кращого розуміння технології лазерного сканування для студентів був проведений майстер-клас від компанії ElNav, під час якого на власному досвіді побачити як користуватися сучасним стаціонарними лазерним сканером LEICA ScanStation C10. Керівник підприємства ElNav Андрій Менько та геодезист цієї ж компанії, магістр факультету землевпорядкування Ілля Ілляшов, провели майстер-клас з виконання знімання та опрацювання матеріалів знімання лазерним сканером LEICA ScanStation C10. Це доволі цікавий та вартісний вид робіт, під час якого ми змогли отримати реальне уявлення про те, як працюють такі прилади, та, які результати виходять під час подібних вишукувань. Це дало можливість студентам не лише побачити, як працюють такі прилади, а й отримати практичний досвід їх використання.
 
 
Під час практики студенти також навчилися створювати топографо-геодезичне обґрунтування для проведення земельно-кадастрових робіт за допомогою сучасних GNSS-приймачі ElNav і70 та ElNav М3. За допомогою навігаційного обладнання було побудовано опору для подальшого виконавчого знімання.
 
Важливим етапом практики стало проведення вертикального знімання навчального корпусу № 6, що по вул. Васильківська, 17. Для цього використовувалися електронні тахеометри (GeoMax, Hi-Target, Leica 405, Leica 1200, SOUTH 365R) та смартфони з програмним продуктом Pix4Dcatch. Після польового знімання розпочалось камеральне опрацювання даних за допомогою програмного забезпечення Pix4D та AutoCAD.
 
За результатами навчальної практики у студентів була можливість порівняти результати трьох видів геодезичних знімань, а саме знімання лазерними сканерами LEICA ScanStation C10 та SLAM R100, камерою смартфона та електронним тахеометром.
 
Практика під керівництвом доцента кафедри геодезії та картографії Олександра Шевченка допомогла студентам збагатити свій практичний досвід роботи на реальних проектах, застосувати теоретичні знання в практичних ситуаціях, розвинути комунікативні навички, а також краще підготуватися до майбутньої професійної діяльності. Ще більшої зацікавленості до виконання поставлених завдань студентам додав реальний об’єкт знімання, який ми бачимо щодня.
 
Два тижні плідної праці пройшли на одному подиху, а літня геодезична практика залишила в пам’яті лише позитивні враження та цінні знання!
 
 
Аліна Олексієнко,

студентка 3 курсу
факультету землевпорядкування
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook