Пілотний тренінг у рамках міжнародного проєкту ERASMUS+ «VET partnership For Green and Smart Electricity in Building»

3 липня 2024 року

 До 2050 року Європа прагне стати першим у світі кліматично-нейтральним та енергетично незалежним континентом шляхом протидії зміни клімату. Європейська комісія ухвалила пакет законодавчих ініціатив «Fit for 55», який містить амбітні кліматичні цілі щодо екологічної та цифрової трансформації до 2030 року, а саме: скорочення викидів парникових газів мінімум на 55% до 2030 року порівняно з рівнем 1990 року; частка відновлюваної енергії має становити понад 32%; підвищення енергоефективності щонайменше на 32,5%.
Україна входить в Європейське Енергетичне співтовариство, та ратифікувала Угоду про асоціацію з Європейським Союзом (ЄС), яка включає зобов’язання щодо підвищення енергоефективності, скорочення викидів парникових газів і посилене впровадження електроенеретичних систем з відновлювальними джерелами енергії. Цілі та напрямки діяльності, які встановлені в енергетичних стратегіях ЄС призвели до змін на ринку праці у секторі електроенергетики для проєктувальників та інсталяторів «розумного» обладнання і систем з відновлюваними джерелами енергії в будівлях. Згідно опитування, роботодавці та бізнес у галузі енергетики потребують фахівців не лише з новими професійними навичками, а й з soft skills «м’якими», міжособистісними, управлінськими компетентностями.
Свій внесок у вирішення поставлених задач роблять учасники проєкту ERASMUS+ «VET partnership For Green and Smart Electricity in Building» (Партнерство професійно-технічної освіти для екологічної та розумної електроенергії в будівлях).
Нещодавно відбулась зустріч згідно Грантової угоди (м. Бурса, Туреччина) 5 країн-учасниць проєкту: Sofia Energy Centre (SEC) Sdruzhenie Kamara Na Instalatorite V Bulgariya (CISB), Болгарія; Surdurulebilir Kalkinma Ve Cevre Dernegi (SUDEAS), Турція; Energoepekturobis Tsentri sakartvelo (EECG), Грузія; Dhoma Kombetare E Zejtarise (DHKZ), Pople in Focus (PIF), Албанія; ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, НУБіП України.

Захід передбачав представлення матеріалів електронної платформи та фінальне «наживо» тестування залучених тренерів. Розробники представляли модулі у супроводі презентаційних матеріалів. Содоповідачі Evelina Stoykova (SEC) та Світлана Макаревич (НУБІП України) ознайомили учасників з модулем «Нові технології «розумних» та фотовольтаїчних систем у будівлях».

Розробники контенту заслухали пропозиції тренерів щодо покращення якості та осучаснення матеріалів з огляду на прийняття нових директив ЄС.
Метод підготовки тренерів в рамках проєкту VET4GSEB передбачав використання платформи електронного навчання (програма обсягом 60 годин з 5 тематичних модулів) із застосуванням відео матеріалів, скрінкастів, інтерактивних презентацій та модульного та фінального тестувань. Тестування онлайн-платформи попередньо здійснили тренери усіх країн-учасниць. Розроблені модулі платформи містять контент інноваційних методів навчання, цифрових технологій, які використовуються в «розумних» будівлях, сучасних технічних рішень з інтеграцією фотоелектричних систем у будівлях, тощо.

 

Тренери успішно склали фінальний іспит та отримали сертифікати міжнародного зразка, який засвідчує їх кваліфікаційний рівень у рамках «розумних» технологій та систем з ВДЕ в будівлях.
Серед власників сертифікатів – тренери з України: Світлана Макаревич та Олена Шеліманова (ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України); Петро Жовнич (ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України».

 

Попереду відповідальне завдання – підготувати не менше 20 фахівців на національному тренінгу, який відбудеться у вересні цього року. До участі у заході запрошуються як викладачі університету та коледжів, так і студенти випускових курсів.
Знання, отримані під час тренінгу, допоможуть викладачам оновити та покращити навчальні програми у відповідності до потреб на ринку праці у сфері електроенергетики з застосуванням «розумних» технологій та систем з ВДЕ в будівлях. Наявність сертифікату студентської спільноти про проходження підвищення кваліфікації міжнародного гатунку відкриє нові можливості успішного працевлаштування.
Фото на згадку:

Команда НУБіП України щиро вдячні Sadi Karamanoglu (SUDEAS) за теплий прийом на Турецькій землі.

Світлана Макаревич та Олена Шеліманова,
доцентки кафедри інженерії енергосистем

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook