Підвищення кваліфікації операторів машинного доїння в навчально-дослідних господарствах НУБіП України
Молоко - це цінний продукт харчування і сировина для харчової промисловості. Від якості товарного молока залежить його технологічність і безпечність виготовлених молочних продуктів. Найбільше на забезпечення якості товарного молока впливає оператор машинного доїння, оскільки саме під час видоювання корів існує багато ризиків забруднення молочної сировини, або її змішування з анормальним молоком.
Згідно розпорядження начальника відділу організаційної діяльності НДГ, Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики, доцентом кафедри технологій виробництьва молока та м'яса Дмитром Носевичем і старшим викладачем Михайлом Матвєєвим, було проведено підвищення кваліфікації для головних спеціалістів та операторів машинного доїння у ВП НУБіП України "Агрономічна дослідна станція" та ВП НУБіП України "Великоснітинське НДГ ім. О.В. Музиченка". Навчально-педагогічні працівники кафедри технологій виробництва молока та м'яса провели заняття з працівниками НДГ, під час яких акцентували увагу на фізіології утворення і виведення молока коровами та її зв'язком з операціями машинного доїння, розглянули правила та режими машинного доїння, вимоги ДСТУ 3662:2018 Молко-сировина коров'яче. Технічні умови, основні критерії, які визначають сортність молока та їх залежність від умов доїння, правила видоюння новотільних і маститних корів та особливості використання їх молока, а також ціноутворення молочної сировини та вимоги безпеки і гігієни до працівників, які контактують з молоком. Наприкінці занять, головні фазівці НДГ зробили свої заключення та поставили завдання операторам машинного доїння, щодо удосконалення окремих елементів в їх роботі.
Результатом проведених занять, стало поліпшення теоретичної підготовки операторів машинного доїння, покращення їх рорзуміння організації процесу доїння корів, власної відповідальності за якість молочної сировини та правил одержання молока високої сортності.