Відбулася Літня школа «Мозаїка Єдиного здоров’я»: інтеграція та міждисциплінарність в дії

25 червня 2024 року
факультет ветеринарної медицини

 19-20 червня 2024 року на факультеті ветеринарної медицини Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулася Літня школа з міжнародною участю «Мозаїка Єдиного здоров’я». Захід пройшов в рамках проекту програми ЄС ЕРАЗМУС+ Модуль Жана Монне «Інтеграція політики та засад Єдиного здоров’я ЄС в Україні» (101048229 - EU4OH - ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH) у співпраці з Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні.


Під час підготовки до заходу було використано та адаптовано методичні матеріали розроблені зарубіжними партнерами - Центром здоров'я тварин та безпеки харчових продуктів, Коледжу ветеринарної медицини Університету Міннесоти, США, Ліонською ветеринарною школою (Франція) та Державним інститутом сироваток, Данія.
 
"Єдине здоров'я" - це інтегрований, міждисциплінарний підхід до вирішення складних проблем на межі взаємодії між людьми, тваринами та навколишнім середовищем. Завдання міждисциплінарної роботи полягає в тому, щоб розвинути розуміння і сприйняття різних точок зору, зосереджених на спільній проблемі і впливі цієї проблеми на численні зацікавлені сторони.
 
Літня школа зібрала слухачів різних спеціальностей (Ветеринарна медицина; Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва; Громадське здоров’я; Гігієна, санітарія ветсанекспертиза). Метою заходу було поглиблення розуміння та сприйняття концепції «Єдиного здоров’я», яка полягає у врахуванні різних аспектів взаємодії між здоров’ям людей, тварин та довкіллям.
 
Протягом двох днів учасники активно працювали над різними завданнями. У перший день заходу розглядали теоретичні аспекти концепції «Єдиного здоров’я» та спробували вирішити проблему сказу як прикладу зоонозної хвороби, яка ілюструє взаємодію між людьми, тваринами та довкіллям. Використовуючи метод «групового пазлу/мозаїки» (jigsaw), студенти працювали над симульованими сценаріями, що демонстрували, як збудник сказу впливає на диких, домашніх тварин і людей та намагалися пов'язати між собою шматочки «пазлу» сказу.
Під час другого дня заходу учасники взяли участь у воркшопі-грі «Єдине здоров’я», розробленій Ліонською ветеринарною школою (Франція), яка була проведена спільно з Бюро ВООЗ в Україні.
Студенти, які взяли участь у Літній школі, відзначили користь подібних заходів та наголосили, що набуті знання та навички допоможуть їм у майбутній професійній діяльності, а також сприятимуть ефективному впровадженню концепції «Єдиного здоров’я» в Україні.
Завершення Літньої школи «Мозаїка Єдиного здоров’я» стало важливою подією, яка підтвердила необхідність міждисциплінарного підходу до вирішення складних проблем на межі взаємодії між людьми, тваринами та навколишнім середовищем. Учасники заходу отримали цінний досвід і знання, які сприятимуть розвитку системи охорони здоров’я в Україні.
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook