Симбіоз науки та виробництва з використанням передових технологій

25 червня 2024 року

 Після цікавих і актуальних доповідей, 21 червня 2024, робота міжнародної науково-практичної конференції «Післявоєнне відновлення ґрунтових і рослинних ресурсів та продовольча безпека країни» була продовжена у с. Пустоварівка Сквирського району Київської області на базі Навчально-науково-інноваційного центру сучасних агротехнологій НУБіП ТОВ «Агрофірми Колос».

 Слід зазначити, що в заході взяли участь представники 12 кафедр університету на чолі із завідувачами проф. С. Танчиком, доц. О. Макарчуком, проф. А. Галстяном.

 З вступним словом виступив керівник підприємства, голова ради роботодавців НУБіП України, професор Леонід Центило. Леонід Васильович у своєму виступі зупинився на напрямках наукової діяльності АФ «Колос», яка включає, зокрема, cучасну агрохімічну та мікробіологічну лабораторію, виробництво та застосування органічних добрив, екологічно безпечні технології очищення водойм.

 Пан Леонід зосередив увагу викладачів, науковців,  аспірантів та студентів на діяльності підприємства, що полягає у розвитку сільського господарства з запровадженням наукових підходів та втілення планів з відродження українського села. Керівники підприємства наголосили, що стратегія успіху компанії – це 4 дієслова: розумій, володій, впроваджуй, контролюй.

 Особливо жвава дискусія розгорнулася щодо зміни частки гумусу в грунті на полях ТОВ «Агрофірми Колос», яка лише за останні 10 років зросла більше, ніж на 1% (з 3,15 до 4,22%). В обговоренні активну участь взяли професори Ганна Ковалишина та Семен Танчик, доцент Микола Косолап та інші

 Але  краще один раз побачити, ніж 100 разів почути, тому на  учасників зустрічі чекав польовий виїзд, на якому голова ради роботодавців НУБіП України Леонід Центило та заступник директора з наукової роботи (до речі, випускник кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського) Володимир Багатченко ознайомили присутніх із технологіями та технікою компостування на підприємстві, що дозволяє переробляти щороку 30 000 т органічних відходів.

 Учасники конференції ознайомилися як з новими сортами озимої пшениці власної селекції господарства АФК Стронг, АФК Пауер, АФК Еліт Грейн, АФК Фентезі, АФК Юніон, АФК Преміум, так і перевіреними часом сортами Центилівка, Пустоварівка, Світило.



 Особливу увагу Леонід Васильович звернув на проблемі функціонування власної лінії для здійснення робіт по калібруванню, очищенню, протруєнню насіннєвого матеріалу.

  

 Дуже приємно, що крім позитивних емоцій, кожен учасник заходу отримав смачні подарунки від ТОВ «Агрофірма Колос».

 А завершився польовий виїзд круглим столом, за яким представники різних кафедр поділилися своїми враженнями і обговорили подальші напрямки співпраці.

 І наостанок хотілося би подякувати ректорату НУБіП, Євтушенку Володимиру, адміністрації агробіологічного факультету і, зокрема Коваленку Віталію, за організацію польового виїзду, Леоніду Васильовичу Центило та ТОВ «Агрофірма Колос» за теплий прийом та ЗСУ за можливість бути господарями на своїй землі.

 

Ольга Кравченко,
доцентка кафедри аналітичної і
біонеорганічної хімії та якості води

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook