Студенти з автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій успішно захистили випускні кваліфікаційні роботи

24 червня 2024 року
 Кілька днів тому на кафедрі автоматики та робототехнічних систем ім. академіка І.І. Мартиненка (далі АРС) відбувся захист випускних кваліфікаційних робіт. У перший день починали випускники за ОНП підготовки магістрів зі спеціальності 151 "Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології". Досягнення студентів оцінювала екзаменаційна комісія (далі ЕК) з досвідчених фахівців, яку очолював керівник елеваторного бізнесу агропромхолдингу "Астарта-Київ", випускник кафедри Юрій Бобрик.
Студенти-випускники ОНП підготовки магістрів в очікуванні виступу…
 
 Денис Жук демонструє розробку керівнику ЕК Юрію Бобрику
та завідувачу кафедри професору Віталію Лисенку
 
 У студентських роботах досліджувались теми, пов'язані з науковими дослідженнями та автоматизацією процесів і виробництв у енергетиці та агропромисловому комплексі і були спрямовані на підвищення якості продукції, енерго- та ресурсозбереження. При цьому застосовувались сучасні технічні засоби провідних світових фірм та передові досягнення теорії автоматизації, у тому числі й використання технологій Інтернет Речей, штучного інтелекту. Зокрема, ЕК високо оцінила дослідження Дениса Жука (керівник - доцент Володимир Грищенко), який розробив діючу оригінальну систему захисту цифрової підстанції від анормальних режимів на основі використання вакуумного вимикача з програмованим логічним контролером та засобами автоматизації фірми Schneider Electric.
 
Роман Поліщук доповідає свою кваліфікаційну роботу
 ЕК відзначила також Романа Поліщука, який ще під час бакалаврату успішно пройшов конкурсний відбір для участі в програмі дуальної освіти. Завдяки тісній співпраці університету з провідними підприємствами України, отримав можливість поєднувати навчання з роботою в ДТЕК Київські електромережі, де здобув цінний практичний досвід. Зазначене допомогло йому під час навчання в магістратурі успішно пройти стажування в Міністерстві енергетики України, що привело до працевлаштування на посаду головного спеціаліста в Директораті електроенергетичного комплексу та ринку електричної енергії Міністерства енергетики України. Набутий практичний досвід сприяв і виконанню випускної магістерської роботи на високому науковому і практичному рівні (керівник професор Віталій Лисенко).
 Заслуговує на відзначення й Денис Плакса, який витримав складний конкурс і нині працює у всесвітньо відомій фірмі Shneider Electric, що є однією з провідних у світі в галузі електроенергетики і автоматизації. Тому у своїй випускній роботі "Комп'ютерно-інтегрована система сортування томатів на базі комплекса технічних засобів Shneider Electric" застосував новітні технічні засоби цієї фірми (керівник - професор Ігор Болбот).
 У цілому ЕК відзначила готовність випускників магістратури вирішувати складні інженерні завдання в галузі автоматизації. Усі випускники цієї програми виявились гідними відмінних або добрих оцінок. Вітаємо магістрів з успішним захистом і бажаємо успіхів у подальшій професійній діяльності.
 У наступні дні з 18 по 22 червня проходив захист кваліфікаційних бакалаврських робіт для студентів цієї ж спеціальност. Всього за ці дні захистили свої роботи 45 студентів. ЕК очолив заступник генерального директора фірми «Асканія-Флора» Володимир Масіч. Асканія-Флора  - це найбільший у Європі тепличний комбінат, де під одним дахом на площі 20 га вирощують троянд[A1] и європейської селекції.
ЕК досліджує, а студенти настроюються …
 Представлені студентами роботи були присвячені автоматизації окремих ділянок сільськогосподарських, харчових та переробних підприємств, де вони проходили виробничу практику влітку 2023 року. Коротко зупинимось на кращих. Так студент Владислав Гаврильченко продемонстрував не лише ґрунтовні знання з автоматизації біотехнічних об’єктів, а й створив макет системи керування температурою і освітленням теплиці на основі комплексу технічних засобів Arduino (керівник доцент Тарас Лендєл).
 
 Цікавими виявились також роботи Іллі Лашка (керування мікрокліматом в овочесховищі, керівник професор Лариса Никифорова), Романа Зацеркового (автоматизація приготування живильного розчину в промислових теплицях, керівник професор Віталій Лисенко), Дмитра Гережи (комп’ютерно-інтегрована система керування зерносховищем) і Божена Новака (автоматизована система збору та обробки даних абітурієнтів, керівник доцентка Алла Дудник), Івана Чеберяки (регулювання температурного режиму у пташнику, керівник доцент Володимир Лукін).
 
 
 У своїх кваліфікаційних роботах студенти використовували сучасні технічні засоби автоматизації Schneider Electric, Siemens, Owen, Arduino, Delta Electronics, Eaton (Moeller), Altera, виконували програмування програмно-логічних контролерів, розробили дизайн інтерфейсу SCADA-системи, застосовували технологію Інтернет Речей для передачі параметрів технологічних режимів.
 Усі виконавці кваліфікаційних робіт продемонстрували високий рівень підготовки, володіння знаннями, кожна із представлених робіт базувалася на результатах власних досліджень.
 Тож вітаємо вітаємо випускників бакалаврату та їх керівників із успішним захистом кваліфікаційних робіт!  
 Щиро вдячні голові та членам комісії за продуктивну роботу, витримку та професіоналізм.
 Бажаємо випускникам не зупинятися на досягнутому, успішно скласти вступні іспити в магістратуру і перейти на новий кваліфікаційний рівень!
 

Анатолій Руденський,
старший викладач кафедри АРС

Микола Кіктєв і Володимир Лукін,
доценти кафедри

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook