Стовідсотково смертельну для людини хворобу допомагає приборкувати вчений університету Віталій Недосєков

12 травня 2015 року

 Напевно, не існує людини, яка хоча б раз у житті не стикалася з інфекційною хворобою. Більше того, досить важко знайти того, хто не знав би, що таке сказ і які наслідки цього захворювання бувають. Але чи знаєте ви, яку масштабну і водночас небезпечну для себе роботу проводять фахівці по розробці ліків для боротьби зі сказом? А скільки витрачається часу на пошук нових засобів захисту людства від цієї стовідсотково смертельної хвороби? Ще менше людей знають, яку важливу і важку роботу проводять такі фахівці у співпраці з міжнародними експертами по контролю за сказом в Україні, яка, на жаль, сьогодні займає друге місце в Європі за поширенням цієї хвороби. І лише одиниці знають, що всесвітньо визнані вчені, експерти міжнародного класу з цього питання є і в нашій країні.

 
Один з них – завідувач кафедр епізоотології та організації ветеринарної справи НУБіП України Віталій Недосєков, який представляв Україну на третьому засіданні Бюро експертів з питань сказу на Близькому Сході і в Східній Європі. Організоване і проведене днями Фондом Merieux, воно пройшло у штаб-квартирі – Університеті Merieux (Ліон, Франція) за участю 32 науковців з тринадцяти країн світу та представників Всесвітньої організації охорони здоров’я, ФАО і МЕБ.
 
То були три найнапруженіших дні, проведені у постійних дискусіях після кожної доповіді, аналізу ситуацій і пропозицій перспективних варіантів рішень, розповідає провідний спеціаліст з питань сказу на теренах СНД (України, Білорусії і Росії) професор Віталій Недосєков. І було з приводу чого дискутувати! Представники ВООЗ акцентували увагу на смертності людей від цього захворювання, жертвами якого щорічно стають 55-60 тисяч чоловік, і побажали, щоб плідна праця експертів дозволила знайти рішення цієї проблеми. Одним з цих шляхів є дослідження науковців Інституту Пастера (Париж), які продемонстрували перспективні розробки пошуку ефективних препаратів, якими можна буде лікувати сказ у людей.
 
І дуже приємно, що з думкою українського вченого, нашого колеги, з такого важливого питання у світі рахуються.
 
Ірина Білоус
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook