Підведено підсумки навчальної практики з дисципліни «Статистика» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 051 «Економіка» освітньо-професійної програми «Економіка підприємства»

4 червня 2024, 10:00

У відповідності до освітньо-професійної програми підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 051 «Економіка» освітньо-професійною програмою «Економіка підприємства», навчального плану та робочої навчальної програми дисципліни «Статистика», Положення про практичну підготовку студентів НУБіП України, з 27 травня по 31 травня 2024 р. була проведена у змішаному форматі навчальна практика з дисципліни «Статистика» для здобувачів вищої освіти економічного факультету, 1 курсу, 1 групи, спеціальності 051 «Економіка» освітньо-професійної програми «Економіка підприємства» в обсязі 1 ECTS.

Метою навчальної практики з «Статистики» є формування у майбутніх фахівців практичних навичок і умінь використання статистичного інструментарію в економічній сфері. Навчальна практика має професійне спрямування і дає досвід застосування прийомів та методів статистики в аналізі діяльності підприємств.

Навчальна практика з дисципліни «Статистика» проводилась на базі Навчально-наукової лабораторії біоеконометрики і дейтамайнінгу НУБіП України, оснащеною сучасною комп’ютерною технікою та статистичним програмним забезпеченням.

У перший день навчальної практики на базі Навчально-наукової лабораторії біоеконометрики і дейтамайнінгу проведено інструктаж з техніки безпеки та охорони праці. Визначено основні завдання навчальної практики, ознайомлено здобувачів вищої освіти з вимогами щодо проходження навчальної практики, підготовки та оформлення звіту.

Під час проходження навчальної практики кожен здобувач вищої освіти отримав індивідуальне завдання щодо проведення статистичного дослідження результативних показників й індикаторів виробництва окремих видів продукції сільськогосподарськими підприємствами в розрізі областей України.

Відповідно до теми статистичного дослідження здобувачі вищої освіти:

 -  опрацювали статистичні джерела даних, що розміщені на офіційному сайті Державної служби статистики України (URL: https://www.ukrstat.gov.ua/); офіційному сайті Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) (URL: http://www.fao.org/); офіційному сайті Євростату (URL: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/ page/portal/eurostat/home) та ін.;

- зібрали і систематизували первинний статистичний матеріал;

- обчислили характеристики варіації, центру і форми розподілу;

- визначили тенденцію в рядах динаміки за способами укрупнення періодів, рухомої середньої, аналітичного вирівнювання за прямою, аналітичного вирівнювання за параболою другого порядку тощо;

-  здійснили оцінку побудованих лінійних і параболічних трендових моделей, коливання аналітичних рядів динаміки навколо середньої;

- оцінили адекватність побудованих моделей тренду, здійснити точкову та інтервальну оцінки прогнозу досліджуваних ознак;

- сформулювали висновки за результатами проведеного статистичного дослідження.

Під час проходження навчальної практики з дисципліни «Статистика» здобувачі вищої освіти активно і плідно працювали, поглибили теоретичні та практичні знання щодо методики й організації проведення статистичного дослідження за його окремими етапами, закріпили навички використання конкретних статистичних прийомів і методів для розв’язку індивідуальних завдань, комп’ютерних технологій і програмного забезпечення з обробки статистичних даних, узагальнення результатів статистичного аналізу, їх економічної інтерпретації.

Програма та робочій план навчальної практики виконанів повному обсязі.

 

За результатами захисту звіту з практики (заліку) можна виділити таких найкращих здобувачів вищої освіти, які набрали за 100-ою шкалою 90 і вище балів: Думанчук Сергій, П’янківська Анастасія, Цешнатій Ольга, Андрусенко Анна, Гончаренко Марія, Покутня Софія, Цимбалюк Анастасія.

 

Алла ЧУХЛІБ,

доцент кафедри статистики та

економічного аналізу

  

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook