Навчальна практика за фахом – важливий етап професійного становлення та особистого розвитку майбутнього землевпорядника і геодезиста

13 червня 2024 року
  Навчальна практика за фахом для здобувачів першого курсу спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» розпочалася 03 червня 2024 року з інструктажу із техніки безпеки та охорони праці у навчальному корпусі № 6. Студенти отримали інформацію щодо дотримання норм поведінки, захисту від сонячного удару, блискавки, техногенних об'єктів і процесів, правил поведінки в умовах повітряної тривоги тощо.
 
  У перший день практики її керівники – професор, завідувач кафедри геодезії та картографії Іван Ковальчук, асистенти Ярослав Гребельник та Яніна Степчук – провели організаційну нараду з практикантами – студентами першого курсу факультету землевпорядкування. Викладачі ознайомили першокурсників з Робочою програмою практики, її метою і завданнями, запланованим спектром робіт, вимогами до їх виконання та алгоритмом проходження цього відповідального етапу освітнього процесу. Професор Іван Ковальчук детально розповів про сутність професії, яку в процесі навчання на факультеті землевпорядкування здобувають студенти та її геодезичну, картографічну, геоінформаційну, землевпорядну, земельно-кадастрову та земельно-управлінську складові. Дізналися також першокурсники про види документації з обліку земельних ресурсів, типи і види землевпорядних робіт та проєктів, які створюють фахівці спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій», роль геодезичних досліджень у створенні топографо-геодезичного, геоінформаційно-картографічного забезпечення як землеустрою, так і будівництва інженерних комунікацій, житлових та промислових об’єктів, доріг тощо.
 
  Студенти почули багато нового і про функціонуючі на факультеті 5 кафедр, 8 навчальних, науково-виробничих та навчально-наукових лабораторій, і про історію землеустрою в Україні та Світі, і про історію факультету землевпорядкування та його викладацький склад, і про історію нашого славного Університету.
  Далі була розмова про організаційну структуру органів нашої держави, які опікуються земельними ресурсами, забезпечують управління землекористуванням та охороною земель. Головним органом у цій справі є Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру, її територіальні підрозділи. У мирний час студенти мали можливість відвідувати Центр Державного земельного кадастру, знайомитися з напрямами його роботи і деталями функціонування. У воєнний час довелося здійснити лише віртуальну екскурсію цією важливою службою, познайомитися з її структурою, функціями та напрямами робіт і досліджень, можливостями працевлаштування на роботу в майбутньому.
  Також в перший день практики студенти отримали поради, методичні рекомендації з підготовки Звіту за практику, уявлення про його структуру і змістове наповнення.
  Варто відзначити відповідальне ставлення студентів до обов’язків практиканта та наполегливу самостійну роботу і після завершення камеральної частини першого дня практики.
  Найцікавіша частина практики була попереду... Вона розпочалася 04.06.2024 року відвідуванням першого об’єкта ознайомчої з фахом практики – Комунального підприємства «Київський інститут земельних відносин», яке розташоване в історичному центрі Києва, на Хрещатику.
  Київський інститут земельних відносин (КІЗВ) – це комунальне підприємство, створене у 2002 році громадою Києва з метою розвитку земельних відносин, ефективного використання земельних ресурсів, збільшення їх ролі в соціально-економічному розвитку міста. Інститут підпорядковується Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).
  Головною метою діяльності КП КІЗВ є розвиток земельних відносин, забезпечення ефективного використання земельних ресурсів та підвищення їх ролі в соціально-економічному розвитку міста Києва шляхом:
  • виконання заходів міських цільових програм з використання та охорони земель м. Києва;
  • організаційне забезпечення та підтримка робіт по веденню міського земельного кадастру;
  • створення та обслуговування автоматизованих систем ведення міського земельного кадастру;
  • розвиток методик і технологій землеоцінювальних робіт;
  • виконання робіт із землеустрою;
  • інвентаризація земель всіх категорій;
  • ведення реєстру земельних ділянок;
  • проведення грошової, експертної та економічної оцінки земель;
  • проведення експертних робіт в галузі земельних відносин;
  • створення та ведення інформаційних систем та баз даних, в тому числі картографічних та топографо-геодезичних;
  • проведення землевпорядних, топографо-геодезичних, земельно-оцінювальних, ґрунтових, картографічних, містобудівних, лісотехнічних, водогосподарських вишукувань з метою підготовки інформації та внесення даних до бази земельного кадастру.
  Основними напрямами діяльності КІЗВ виступають:
  • наукові дослідження: КІЗВ проводить дослідження у галузі земельних відносин, землеустрою та кадастру, розробляє рекомендації щодо покращення управління земельними ресурсами, бере участь у міжнародних наукових проєктах та співпрацює з іншими науково-дослідними установами;
  • консультаційні послуги: КІЗВ надає консультації щодо питань землеустрою, оцінки земель, реєстрації земельних ділянок та інших аспектів управління земельними ресурсами.
  Інститут спрямований на забезпечення наукових досліджень у сфері земельних відносин, що сприяє ефективному використанню та управлінню земельними ресурсами в Києві та регіонах України.
  Відвідування Київського інституту земельних відносин стало важливим етапом у професійному розвитку студентів-першокурсників. В ході візиту нам було продемонстровано сучасне геодезичне обладнання, охарактеризовано принципи роботи з ним. Ознайомлення з приладами дозволило нам на практиці побачити можливості сучасної техніки, яка використовується для проведення геодезичних і землевпорядних та інвентаризаційних робіт, а також грошової оцінки земель і нерухомості.
  Далі керівництво інституту запропонувало цікавий підхід: розподілити усіх студентів на групи по 5 осіб і кожній сформованій групі показати, як працюють фахівці інституту над виконанням різних виробничих завдань. Для прикладу охарактеризуємо наше відвідування відділу технічної документації із землеустрою, який займається інвентаризацією земель. Відділ очолює сертифікований спеціаліст, інженер-геодезист, випускниця факультету землевпорядкування 2001 року Юлія Сушко. Вона детально розповіла про структуру відділу, функціональні обов’язки кожного працівника, а також про основні напрями діяльності відділу. Дізналися інформацію про професію інженера-геодезиста, нормативно-правові акти та стандарти, що регулюють складання різних видів документів. Поспілкувалися з кожним працівником. Зокрема, були розглянуті процеси підготовки звітів, укладання планів місцевості, кадастрові довідки, картки обстеження та оновлення геодезичних пунктів, витяги з чергових кадастрових планів. Нам продемонстрували як методику виконання досліджень, так і її результати у вигляді електронних документів, карт, Технічних звітів.
  Вразила нас і доброзичливість працівників цього та усіх інших відділів Інституту, готовність показувати і пояснювати деталі методики виконання досліджень тощо. Приємно було отримати запрошення на практику і роботу в майбутньому.
  Щиро вдячні керівництву Інституту, насамперед директорові Ігорю Долинському, та його співробітникам, зокрема Руслану Ковальову, Світлані Процевській та ін. за чудові майстер-класи практичної роботи для майбутніх землевпорядників, а теперішніх першокурсників НУБіП України!
  А нас чекає продовження мандрівки підприємствами, з якими у факультету землевпорядкування підписані Договори про співпрацю....
  Отож, 05.06.2024 р. нам пощастило відвідати два підприємства: ДНВП «Картографія» і ТОВ «GeoFix». Відвідування ДНВП «Картографія» стало однією з найцікавіших і найкорисніших частин ознайомчої практики. ДНВП «Картографія» є провідним підприємством України у сфері створення різноманітної картографічної продукції – від різномасштабних карт різної тематики, призначення і розмірів до широкого спектру атласів (від навчальних шкільних і для вищої школи до Національного атласу України та атласів Світу), а також глобусів, тому ознайомлення з його роботою дало студентам унікальну можливість побачити як процес створення карт зсередини, так і познайомитися з готовою продукцією і талановитими фахівцями – картографами!
  Ми дізналися про сучасні методи і технології, що використовуються для створення картографічних творів. Особливу увагу звернули на використання геоінформаційних систем (ГІС), що дозволяють створювати точні та деталізовані цифрові карти. Детально розглянули процес виготовлення різних типів карт: топографічних, тематичних, кадастрових тощо. Ми зрозуміли, як зароджується ідея карти, готується її програма, відбувається збирання, опрацювання різноманітної інформації про навколишній світ, її підготовка до відображення на карті, створення географічної основи, яка після нанесення різноманітної інформації перетворюється в авторський оригінал карти, який потім ще детально аналізує редактор і коректор, вносяться поправки і нарешті появляється оригінальна карта, готова до друкарського тиражування.
  А далі була подорож редакціями історичних карт й атласів, комплексного атласного картографування, цифрової картографії.... І скрізь ми бачили фахівців, завдяки яким Україна відома у світі як держава з розвинутою картографією, з чудовими картографічними творами, які завойовували медалі на Всесвітніх виставках картографічної продукції.
  А майже завершувалася наша подорож у святая святих – Бібліотеці, де зібрані як паперові карти й атласи, а також цифрові картографічні твори з усього Світу. Цікавий об’єкт для майбутніх досліджень та освоєння досвіду створення картографічних моделей картографами різних країн!
  Останньою крапкою було відвідування магазину, де можна було і познайомитися з усім різноманіттям картографічної продукції цього підприємства, і придбати різноманітні карти, атласи з бонусною знижкою.
  Під час відвідування ДНВП «Картографія» ми мали змогу поспілкуватися з досвідченими фахівцями, які поділилися з нами своїм досвідом і знаннями, запросили на практику та роботу в майбутньому. Це допомогло першокурсникам краще зрозуміти всі нюанси роботи у сфері картографії, її освітньої та прикладної ролі у житті людей і суспільства.
  Приємним сюрпризом стали подарунки кожному студентові буклетів про підприємство і його проудкуцію!
  Щиро дякуємо директору ДНВП «Картографія», його співробітникам і співробітницям за прекрасну подорож у світ картографії!
 
  В цей насичений подіями і враженнями день ми завітали до компанії «GeoFix», якою керує випускник факультету землевпорядкування, член Ради роботодавців Олексій Куценко. Тут працює також студент нашого факультету Дмитро Матвійчук, який разом з директором доклав чимало зусиль, щоб познайомити нас з найновішими геодезичними приладами компанії, процесом виконання знімальних робіт, опрацювання матеріалів зйомки.
  Відвідування компанії «GeoFix» під час ознайомчої практики залишило у нас багато позитивних вражень. «GeoFix» є провідним підприємством у сфері геодезії та землеустрою, що спеціалізується на сучасних методах і технологіях опрацювання просторових даних.
  «GeoFix» використовує новітні геодезичні інструменти, такі як тахеометри, GPS-приймачі та лазерні сканери. Ми мали можливість ознайомитися з принципами роботи цих приладів, а також побачити їх у дії.
  Фахівці компанії «GeoFix» провели майстер-клас з використання сучасних геодезичних приладів, де поділилися своїм досвідом і знаннями. Це було дуже корисно для нас, оскільки ми отримали можливість знайти відповіді на свої запитання та дізнатися більше про практичні аспекти роботи у сфері геодезії та землеустрою.
  В цілому, відвідування «GeoFix» стало важливим і цікавим досвідом для наших студентів, збагатило новими знаннями та практичними навичками, а також надихнуло на подальший розвиток та удосконалення знань у професійній сфері.
 

  Які ж враження від Ознайомчої з фахом практики сформувалися у студентів?

Ось пряма їх мова:

 
«Під час практики я отримала цінний досвід роботи з сучасним геодезичним обладнанням, що дозволило краще зрозуміти технічні аспекти професії. Особливо корисною була демонстрація роботи приладів Trimble та ALPHAGEO, що показали високу точність та ефективність у польових умовах. Відвідування відділу технічної документації землеустрою Київського інституту земельних відносин дало глибше розуміння процесів інвентаризації земель. Загалом, я дізналася про процеси підготовки Технічних звітів, документів з інвентаризації нерухомості, планів місцевості, оновлення карт, про використання геоінформаційних систем у процесі картографування, що стало важливим доповненням до моїх знань».
Альона Онопрієнко
 
«Відвідування Київського інституту земельних відносин і знайомство з роботою відділу технічної документації дало мені розуміння важливості нормативно-правових актів у нашій професії. Я побачив, як теоретичні знання застосовуються на практиці, що значно поглибило моє розуміння процесів землеустрою. Практика дозволила мені зрозуміти, як здійснюється інвентаризація земель і наскільки важливою є точність у складанні кадастрових документів»
Володимир Мельниченко
 
«Практика у GeoFix дозволила мені дізнатися про найновіші технології у геодезії. Зокрема, вразила робота сканера ALPHAGEO SLAM R100, який демонструє високу продуктивність і точність. Також я отримала цінні поради щодо використання цього обладнання у реальних проєктах, що буде корисно у моїй подальшій професійній діяльності. Розповідь від сертифікованого спеціаліста Сушко Юлії Олексіїївни про структуру відділу технічної документації та процеси інвентаризації земель допомогли мені збагнути, як організована робота у сфері землеустрою. Завдяки цьому досвіду, я відчула впевненість у застосуванні сучасних технологій у майбутній роботі».
Софія Угнівенко
 
«Знайомство з обладнанням Trimble MX2, Trimble C5 та Trimble SX10 дало можливість побачити різні підходи до геодезичних робіт. Це допомогло мені краще зрозуміти, як обирати оптимальний інструмент для вирішення різних типів задач. Практичні навички, отримані під час практики, стали важливим доповненням до моїх теоретичних знань. Я набув досвіду, як працювати з GNSS приймачами та сканерами, що значно підвищило мою впевненість у роботі з геодезичним обладнанням. Також було цікаво послухати розповіді про технології створення карт й атласів різної тематики»
Микола Тимошенко
 
«Ознайомлення з сучасними геодезичними приладами Trimble та з приймачами ALPHAGEO було дуже корисним. Я дізналася про їх технічні характеристики та можливості, а також про їх застосування у реальних умовах. Особливо корисною була демонстрація роботи сканера ALPHAGEO SLAM R100, який показав високу точність та ефективність.
Екскурсія до ДВНП "Картографія" була надзвичайно інформативною. Отже, ознайомча практика допомогла мені зрозуміти, як використовувати прилади для підвищення точності геодезичних робіт та як правильно складати кадастрові довідки, звіти з інвентаризації земельних ділянок та сучасні методи створення карт»
Владислава Сироєд
 
«Протягом практики я дізнався багато нового про сучасні геодезичні технології та їх практичне застосування. Робота з приладами показала, наскільки важливо використовувати надійні інструменти у геодезичних роботах. Особливо корисними були поради від представників компаній щодо оптимального використання цих приладів у різних умовах. Відвідування ДВНП "Картографія" значно розширило мої знання та допомогло краще зрозуміти взаємозв'язок між геодезією та картографією»
Артем Чуб
 
«Ознайомча практика в ДНВП "Картографія", компанії GeoFix та Київському Інституті земельних відносин стала для мене визначним етапом у професійному розвитку. Відвідування цих установ дало змогу побачити реальну роботу геодезистів та землевпорядників, ознайомитися з сучасними технологіями та методами роботи. Особливо вразили можливості лазерного сканування та використання ГІС у повсякденній діяльності. Я зрозумів, наскільки важливою є точність і відповідальність у цій професії, адже від якості зібраних даних залежить багато аспектів життя суспільства. Цей досвід підкріпив моє бажання продовжувати навчання і розвиватися в обраній спеціальності»
 Тетяна Величко
 
«Відвідування компанії GeoFix під час ознайомчої практики стало важливим та цінним етапом у моєму навчанні. Компанія GeoFix продемонструвала високий рівень професіоналізму та новітні підходи до виконання геодезичних робіт, що значно розширило мої знання та уявлення про майбутню професію. Практичні знання, отримані під час візиту, допомогли мені краще зрозуміти теоретичні аспекти, вивчені в університеті. Я побачив, як знання з геодезії та землеустрою застосовуються на практиці, та зрозумів, які навички потрібно розвивати для успішної кар'єри в цій сфері»
 Олексій Косенко
 
«Ознайомча практика для студентів спеціальності "Геодезія та землеустрій" є надзвичайно важливою складовою нашого професійного становлення. Відвідування таких установ, як ДНВП "Картографія", компанія GeoFix та Київського інституту земельних відносин дозволяє студентам наочно побачити різноманітні аспекти майбутньої професії, від теоретичних основ до практичного застосування знань. Ми отримали цінний досвід і розуміння того, як працювати з сучасними геодезичними інструментами та програмними забезпеченнями. Я бачу, як такі візити мотивують нас як студентів до подальшого навчання та професійного розвитку»
 Анастасія Клос
 
«Ми завітали до Київського інституту земельних відносин під час ознайомчої практики. Це стало для мене важливою подією, яка значно розширила мої знання та уявлення про спеціальність. В інституті ми обговорювали питання оцінки земель та їх правового статусу, що є невід'ємною частиною земельного кадастру. Ці знання допоможуть мені краще розуміти правові та економічні аспекти роботи з земельними ресурсами»  
 Інна Гречина
 
«Відвідування ДНВП "Картографія" було дуже корисним! Особливо цікаво було дізнатися про різні види картографічної продукції, які створюються на підприємстві, включаючи топографічні карти, плани міст, туристичні карти та комплексні атласи. Працівники підприємства детально пояснили процеси оновлення картографічних даних, що є важливою частиною їхньої роботи для забезпечення актуальності та точності інформації»
 Ігор Гончаренко
 
  Наступні два дні були присвячені камеральному опрацюванню та узагальненню інформації про практику. Кожна бригада (по три в кожній групі студентів) підготувала достатньо детальні Звіти про практику у вигляді мультимедійних презентацій. Їх захист відбувся 07.06.2024 року. При оцінюванні звіту враховувався індивідуальних внесок кожного члена бригади у виконання завдань практики, відповіді на запитання, відображення набутого досвіду у власних щоденниках практики. Практично усі студенти працювали відповідально, натхненно, тому й отримані оцінки були високими.
  Загалом, ознайомча практика дала студентам можливість не лише теоретично, але й практично зануритися у професію землевпорядника. Практиканти отримали цінні знання, познайомилися з професіоналами своєї справи та здобули нові навички, які обов'язково стануть їм у нагоді в майбутньому. Цей досвід допоміг першокурсникам краще зрозуміти всі аспекти професії та підтвердив правильність обраної професії і бажання працювати у сфері землеустрою.
 
Іван Ковальчук, Яніна Степчук, Ярослав Гребельник,

 керівники практики 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook