«День поля 2024»: коли свято науковців співпадає зі святом журналістів

6 червня 2024 року
  Цьогорічний День поля Національного університету біоресурсів і природокористування України співпав з професійним святом автора цих рядків – Днем журналістів України. І на відзначення цього подвійного свята на дослідному полі Агрономічної дослідної станції зібралися науковці НУБіП та їхні колеги, що представляють український аграрний бізнес.

 

  Господарі явно готувалися до цієї події. Працівники Агростанції вручили ректору Станіславу Ніколаєнку та голові Фастівської районної ради Віктору Веремійчику (до речі, випускнику нашого університету) коровай. А директор господарства Юрій Росомаха проінформував про виробничі показники і можливості Агростанції, яка на сьогодні є лідером з урожайності на Білоцерківщині.

  А потому розпочалося власне свято поля і його господарів – агрономів. Мова про навчальні поля НУБіП, де науковці університету проводять свої досліди, без яких, власне, і неможливо уявити майбутнє української аграрної науки. Та перш ніж розповідати про це, хочу згадати про один з сортів ячменю селекції Миронівського інституту пшениці – «Буревій», який тут досліджується на ділянках кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського. Таку ж назву носить бригада ЗСУ, і це не могло не привернути увагу.

  Програму Дня поля розпочав завідувач кафедри землеробства та гербології Семен Танчик, який представив сучасні системи землеробства, започатковані у цьому колективі і які відзначені Премією Кабінета Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій. Її переваги: по-перше, діє закон попиту і пропозицій, по-друге, рекомендована система обробітку грунту – комбінована за способом і диференційована за принципом, по-третє, система удобрення – органо-мінеральна, по-четверте, система захисту на основі еколого-економічного рівня шкідливості, і нарешті, по-п’яте – продукція має бути якісною і екологічно безпечною. Сьогодні з кафедрою землеробства та гербології співпрацюють п’ять відомих міжнародних компаній, які використовують її можливості і наукову та виробничу базу - INDIGO (США), Нуфарм Україна та інші. Саме це і підтверджує визнання розробок її колективу на міжнародному рівні. Як відзначають партнери кафедри, якість випробувань на дослідних полях НУБіП – на найвищому рівні.

 

  У польових дослідах кафедри рослинництва представлені пшениця, горох, соняшник, різні гібриди кукурудзи. У зв’язку зі змінами клімату, що відчувається у світі та в Україні, дослідження наших вчених сконцентровані на таких основних напрямах, як підвищення стійкості польових культур до стресових чинників: вивчення ефективності сумісних посівів, ріст регулюючих речовин, добрив нового покоління, сортів, інтродукцію нових культур, розповідає її завідувачка Світлана Каленська. А асистент цієї кафедри Богдан Мазуренко проінформував про міжнародний проєкт ECOTWINS і участь у ньому нашого університету.

  Науковці кафедри також представили експозицію необхідного для наукових досліджень міні-обладнання. Зокрема, міні-комбайн для збирання зернових на дослідних полях і аналізу зерна, що проводиться відразу, міні-розкидач мінеральних добрив та портативний вологомір, придбаний за рахунок науково-дослідної тематики. До речі, зараз кафедра працює над двома проєктами МОН з фінансуванням 2 мільйонів гривень на рік.

 

 

 

 

 

 

  Ще однією локацією Дня поля стали дослідні ділянки кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, де під наглядом наших науковців зростають пшениця м’яка і кукурудза. Її завідувач Олександр Макарчук представив колекцію сортів зернових, селекції різних українських установ, озвучив тенденції селекційної роботи при створенні гібридів кукурудзи в умовах зміни клімату.

 

 

 

  Але програма цьогорічного Дня поля була б неповною без презентації здобутків кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна. На дослідному полі Агростанції ми маємо десять ділянок, де висіяні культури, які сіють конкретні виробники, говорить завідувач кафедри Анатолій Бикін.

 

 

  Науковці представили міні-реактор, за допомогою якого в реальному часі постачаються добрива, що потрібні рослинам, роботу дронів безпосередньо на посівах, колекцію добрив з макро-, мезо- і мікроелементами власної розробки для обробітку насіння і незакорінених підживлень рослин. Цей унікальний стаціонар має державний атестат «Національне надбання».

     У всіх цих наукових дослідженнях беруть участь і студенти агробіологічного факультету, які зараз проходять в господарстві виробничу практику і були залучені до підготовки цьогорічного Дня поля. Багато з них готують   на підставі отриманих на дослідних ділянках результатів готують бакалаврські та магістерські роботи. І дуже приємно, що вони разом із своїми науковими керівниками,  ще до захисту цих робіт, презентували їх на Дні поля. 

     До проведення Дня поля 2024 були безпосередньо залучені і партнери університету, які відгукнулися на запрошення організаторів-деканів факультетів агробіологічного Віталія Коваленка та захисту рослин, біотехнологій та екології Юлії Коломієць РАЖТ Семенс Україна, ТОВ «АгроТехСоюз», «Сингента», «Самміт-Агро Юкрейн», «Corteva Agriscience», SLC growing solution, ТОВ «ТК АРТ-АГРО». Свої експозиції розгорнули «БіоНорм», «RAGT», «CAREFIELD», ТОВ «АгроТехноСоюз», Арт-Агро, BTU, Всеукраїнський інститут селекції та Інститут водних проблем і меліорації НААН України. Як на мене, найбільш цікавою виглядає розробка останнього – ротно-тактична система очистки води, яка дуже потрібна (і вже використовується!) на фронті та у прифронтових районах. До речі, у цих компаніях працюють дуже багато випускників нашого університету – і це найкращий показник підготовки аграрних кадрів у НУБіП України.

Валентин Обрамбальський
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook