Вчена рада схвалила звіт ректора Станіслава Ніколаєнка про діяльність колективу у 2014-2024 роках

29 травня 2024 року
  29 травня 2024 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради університету. На його початку, очільник університету озвучив офіційні результати виборів ректора, які пройшли вчора. 83,3% виборців, серед яких науково-педагогічні працівники, співробітники, студенти базового закладу та відокремлених структурних підрозділів віддали голоси за проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку, доктора економічних наук, професора Вадима Ткачука. Ректор Станіслав Ніколаєнко, вчена рада привітала його з переконливою перемогою, а Вадим Ткачук висловив подяку колективу за довіру та закликав до спільної роботи з розвитку alma mater.За традицією очільник університету вручив дипломи доцентів та професорів, подяки та почесні грамоти з нагоди 126-річниці створення університету і кубок переможців у легкоатлетичному кросі «Голосіївське кільце». 

  Ректор Станіслав Ніколаєнко представив звіт про діяльність колективу упродовж 2014-2024 років «Десять років звитяжної праці». Він закцентував увагу на тому, що університет вперше увійшов до міжнародних рейтингів QS та TIMES Higher Education, посів третю сходинку серед вишів України в рейтингу прозорості університетів Webometrics, започаткованих традиціях висвітлення діяльності університету на офіційному сайті та в засобах масової інформації. Протягом десяти років, незважаючи на війну, пандемію COVID-19, демографічну ситуацію, постійну зміну умов прийому, зменшення державного замовлення НУБіП на 25% збільшив контингент студентів. Зросла кількість та обсяг фінансування виконуваних досліджень і сягнула майже ста мільйонів гривень на рік. Кількість публікацій у наукових виданнях, що входять до міжнародних баз SCOPUS, Web of Science постійно збільшується – щороку їх додається майже тисяча. До позначки 1,7 мільярда гривень проти 613 мільйонів у 2014 році збільшився бюджет університету. Разюче поліпшена матеріально-технічна база – відновлений навчальний корпус №3 після пожежі 2013 року, оновлений ботанічний сад, який став перлиною столиці, розпочато будівництво спортивного корпусу тощо. Ці здобутки – результат діяльності ректорату, всього колективу і вони були б неможливі без Героїв, які боронять Україну від російського агресора. Вчена рада схвалила звіт ректора Станіслава Ніколаєнка та прийняла рішення оприлюднити його на офіційному сайті університету.

 

 

  Наукову доповідь за темою «Інноваційні технології у тваринництві» представив професор кафедри годівлі тварин та технології кормів, доктор сільськогосподарських наук Володимир Отченашко.

 

 

  Він закцентував на світових трендах у розробленні й впровадженні інноваційних технологій у тваринництві, які пов’язані із стратегіями сталого розвитку, Спільної аграрної політики та Європейського зеленого курсу, покращенням благополуччя тварин, реалізації принципів біоетики та розвитку технологій штучного інтелекту. Зокрема у доповіді наведено приклади сучасних розробок за напрямами генетичних досліджень, систем моніторингу здоров’я та поведінки тварин, діджиталізації тваринництва, інтегрованого сільського господарства. У доповіді також відображені приклади сучасних досліджень, міжнародних програм та дослідної бази колективу факультету тваринництва та водних біоресурсів, а також пропозиції щодо комунікації та співпраці у реалізації нових ідей, залученні фінансових ресурсів, необхідності оновлення змісту навчальних матеріалів та професійного розвитку науково-педагогічних працівників. Дискусію щодо перспектив використання інноваційних технологій у тваринництві продовжили ректор Станіслав Ніколаєнко, професор Віталій Лисенко, декан механіко-технологічного факультету Вячеслав Братішко, професори Світлана Прилуцька, Іван Ковальчук, Андрій Мартин, Юрій Марчук.

  Про роботу відокремленого структурного підрозділу «Бережанський фаховий коледж НУБіП України» щодо підвищення якості освітнього процесу та організації навчально-виховної роботи доповіла директор Світлана Пилипишин. Вона зазначила, що колектив коледжу, реалізовуючи програмою розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2025» провів оптимізацію структури, розширив до 11 освітні програми підготовки фахових молодших бакалаврів та має одну бакалаврську програму. Контингент студентів сягнув 1133 студентів, а освітній процес забезпечують 76 викладачів, 5 майстрів виробничого навчання, 3 методисти.

  У 2022 році ліцензовано спеціальність 231 Соціальна робота та у 2023 році здійснено перший набір студентів з виконанням ліцензійного обсягу на 100%. Продовжується оновлення матеріально-технічної бази – доукомплектовано найпростіші укриття у навчально-виробничому корпусі, головному корпусі та спортивній залі (разом з агротехнічним інститутом), створено лабораторію основ технології ремонту, комп’ютерних систем та мереж, теоретичних основ електротехніки та дообладнано кабінет геодезії і топографії, лекційну аудиторію спеціальних дисциплін механізації сільського господарства, лабораторію паливно-мастильних матеріалів, лабораторію електротехніки, електроніки та електрообладнання автомобілів, біостаціонар для вирощування декоративних культур та інші. Налагоджено міжнародну співпрацю щодо навчальної та наукової роботи з Жешувським Університетом (Польща), Вищою школою ім. Вітольда Пілецького м. Освенцим (Польща) та з Вищою економічною школою м. Зелена Гура (Польща), з ТзОВ «Плантація над Танвією» (Польща). З листопада 2022 року за підтримки університету коледж бере участь у проєкті DAAD № 57649162 «Підтримка цифровізації українських аграрних університетів (2)», який організований Університетом прикладних наук Вайнштефан-Тріздорф в Німеччині. Потребує подальшого удосконалення система якості освітнього процесу, оновлення змісту освітньо-професійних програм та електронних навчальних курсів, співпраця з іноземними партнерами з метою забезпечення академічної мобільності студентів. Потребує модернізації й навчально-лабораторна база, оновлення комп’ютерного та програмного забезпечення, подальшого впровадження сучасних технологій енергозабезпечення та енергоощадності.
  У співдоповіді виступили проректор з науково-педагогічної роботи Оксана Тонха та начальник відділу регіонального розвитку, координації діяльності ВСП, дистанційної освіти та заочного навчання Олександр Санченко.

  Вчена рада взяла до відома доповідь директорки коледжу Світлани Пилипишин та вирішила продовжити роботу із удосконалення якості освітнього процесу, здійснювати постійний моніторинг надання освітніх послуг, дотримання академічної доброчесності усіма учасниками освітнього процесу, встановити зв’язки із спорідненими закладами освіти інших країн для співробітництва у навчальній, науковій і методичній роботі, обміну молодими вченими, створити лабораторії основ автоматики, інтернету речей, теплотехніки та гідравліки, оновити та доукомплектувати низку лабораторій. Рішення Вченої ради НУБіП України буде обговорене на розширеному засіданні Педагогічної ради коледжу, розроблений і затверджений план заходів щодо його реалізації.

  Рекомендації навчально-методичної ради представила проректор з науково-педагогічної роботи Оксана Тонха. Зокрема, схвалені освітні програми для проходження акредитації, рекомендовано до друку навчально-методичну літературу.

 

 

  Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко озвучив рекомендації наукової координаційної ради щодо оновлення складів редакцій наукових видань університету.

  Вчена рада таємним голосуванням обрала завідувачів кафедрами та професорів на заміщення вакантних посад, а також присвоїла вчені звання професорів та доцентів колегам.

Пресслужба
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook