ВИВЧАЄМО ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД

6 травня 2015 року
м. Київ, НУБіП України

    В рамках програми TAIEX (Technical Assistance Information Exchange) 29-30 квітня 2015 року був проведений Семінар щодо компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій, на який були запрошені представники НУБіП України зав. кафедрою стандартизації та сертифікації с.-г. продукції Нестерова Л.О., доцент кафедри Слива Ю.В. та старший викладач Шапошніков В.М.

 

 
    TAIEX (Technical Assistance Information Exchange) - це інструмент зовнішньої допомоги, що надається Європейською Комісією для обміну інформацією з метою розбудови інституціональної спроможності, необхідної для адаптації національного законодавства до acquis communautaire.

    Інструмент технічної допомоги та обміну інформацією (TAIEX) був заснований Генеральним Директоратом Європейської Комісії з питань розширення у 1996 році як програма, що покликана допомагати країнам-кандидатам у стислі терміни розв’язати питання запровадження законодавства ЄС (acquis communautaire). Завдання ТАІЕХ полягає в спрощеному механізмі передачі та обміні передовим досвідом між країнами-бенефіціарами й країнами – членами Європейського союзу.
     Визначальними рисами інструменту TAIEX є сфокусованість на розв’язанні конкретних проблем розвитку та інтеграції, що вимагає від адміністрацій країн-бенефіціарів ініціативного підходу, самостійного визначення своїх потреб, підготовки і подання заявок, мобільності (від подання заявки on-line до надання допомоги проходить від двох до трьох місяців), що дає змогу використовувати його для вирішення термінових питань.

    В свою чергу, в рамках семінару були розглянуті важливі питання, впровадження та покращення системи управління якістю в умовах випробувальних та калібрувальних лабораторій відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO/IEC 17025:2005. Досвідом щодо особливостей зберігання інформації, постійного покращення та управління документацією ділились представники країн ЄС: Франції – Роберт Герерд (Вища ветеринарна школа, м. Ліон) та Латвії – Інара Гоба (Латвійське національне акредитаційне бюро), Муза Кірюшина (Даугавспілський Університет). На заході науковці, представники національних випробувальних та калібрувальних лабораторій мали можливість отримати практичні поради щодо акредитації лабораторій, впровадження та покращення системи управління якістю та успішного проходження аудиту.

 

Доцент кафедри стандартизації 
та сертифікації с.-г. продукції,
к.т.н. Слива Ю.В.

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook