Кафедра тракторів і автомобілів долучається до повоєнної відбудови АПК

10 травня 2024 року
  Війна ще триває, але ми щиро віримо в своїх захисників та перемогу, тому вже зараз підіймаємо питання щодо відновлення та відбудови агропромислового комплексу України. 

  На базі кафедри тракторів і автомобілів була проведена панельна дискусія «Повоєнна відбудова АПК», яка була організована за підтримки завідувача кафедри тракторів і автомобілів, доктора технічних наук, професора Євгена КАЛІНІНА.

  Спікерами дискусії були почесні гості:

Леонід КОЗАЧЕНКО – депутат Верховної Ради України 8 скликання, голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, президент Української аграрної конфедерації;

Денис МАРЧУК – заступник голови Всеукраїнської агарної ради, керівник Центрального апарату Аграрної партії України, заступник голови Аграрної партії України;

Вадим ТКАЧУК – доктор економічних наук, професор, відмінник аграрної освіти України, заслужений працівник освіти України, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Національного університету біоресурсів і природокористування України.

  Модерував захід особисто завідувач кафедри тракторів і автомобілів, доктор технічних наук, професор Євген КАЛІНІН.

  Розпочинаючи захід, Євген КАЛІНІН привітав всіх присутніх та запевнив, що сьогоднішня подія є першою спробою сформувати на базі кафедри тракторів і автомобілів науково-практичний кластер вирішення прикладних проблем аграрного сектору. Саме тому форматом заходу стала саме панельна дискусія, адже, як відомо, «у суперечці народжується істина».

  

  Головним вектором дискусії була відбудова агропромислового комплексу України після повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України та виклики, які на сьогодні має АПК у зв’язку з ним.

 

  Першим тематичним вектором дискусії, став бізнес, який переживає скрутні часи та методи його залучення до повоєнної відбудови АПК. Леонід КОЗАЧЕНКО, як представник спільноти підприємців, зауважив, що залучення бізнесу до повоєнної відбудови аграрного сектору вимагає комплексного підходу та співпраці між державними органами, підприємствами і громадськими організаціями. Тільки таким чином можна створити стійке та стале середовище для розвитку сільського господарства, яке буде сприяти як бізнесу, так і загальному економічному зростанню України.

 

  Розмірковуючи про місію університетів аграрного спрямування, Вадим ТКАЧУК зауважив, що найважливіше завдання, яке постає перед закладами вищої освіти – це відкриття можливостей для випускників, і, зокрема підвищення рівня працевлаштування. За словами Вадима ТКАЧУКА, «наука – є ключем до виявлення власного покликання в житті. Таким чином, вищі навчальні заклади повинні не тільки розуміти, як і для чого вони навчають здобувачів освіти, але й постійно аналізувати потреби ринку праці, який, в сучасних умовах, відчуває великий голод кадрів».

  Також Вадим ТКАЧУК зауважив, що розвиток наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності у сільському господарстві стане ключовим фактором успіху в процесі повоєнного відновлення АПК, сприяючи підвищенню продуктивності, ефективності та стійкості галузі до зовнішніх викликів.

 

  Під час панельної дискусії учасники також порушили питання інфраструктурної підтримки, відзначивши, що відбудова та модернізація інфраструктури аграрного сектору України є складною та багатоплановою задачею. Денис МАРЧУК зазначив, що наразі можна відзначити певний прогрес у цьому напрямку, але багато ще залишається зробити та відновити.

  Учасники дискусії також зійшлися на думці, що у воєнний період логістичні аспекти транспортування продукції сільськогосподарського виробництва стають надзвичайно важливими через зміни у безпеці, доступі до інфраструктури та обмеження у переміщенні. Всі аспекти логістики вимагають комплексного підходу та гнучкості у вирішенні непередбачуваних ситуацій, що можуть виникнути як під час воєнних дій, так і після закінчення війни.

 

  Враховуючи цікавість та глобальність тем, які обговорювались на зустрічі, у присутніх викладачів та здобувачів з’явилось багато запитань. Таким чином спікери разом із залом мали змогу обговорити важливі питання стосовно розвитку і відновлення аграрного сектору.

 

  Кафедра тракторів і автомобілів дуже вдячна запрошеним гостям за розгорнуті та конструктивні відповіді. Сподіваємось, що проведений захід стане не тільки інформаційною платформою для синтезу сучасних методів відновлення та модернізації АПК, а і ще одним кроком до перемоги нашої Держави.

  Кафедра тракторів і автомобілів щиро запрошує всіх бажаючих до наших майбутніх заходів, де кожен з вас матиме неповторну можливість відкрити для себе нові горизонти, поділитися ідеями та досвідом, створюючи передумови сталого розвитку України.

 

Юліана КОЛЄСНІК,
асистент кафедри тракторів і автомобілів

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook