School of Practical Psychology. Майстер-клас «Тривога і страх: причини і мистецтво регулювати»

9 травня 2024, 8:31
м. Київ

 У межах проєкту School of Practical Psychology кафедри психології 06 травня 2024 року відбувся майстер-клас на тему: «Тривога і страх: причини і мистецтво регулювати». Ведучими заходу були фахівці Центру психічного здоров’я Києво-Могилянської академії: кризовий психолог Анна Остапенко; кризовий, системний сімейний, репродуктивний психолог; психотерапевт в методі травмафокус Віталія Максименко.


 Під час теоретичної частини спікерами були окреслені поняття «Тривога» і «Страх» та разом з учасниками визначено їх відмінності; проаналізовано різницю між тривогою і тривожним розладом, страхом і фобією.


 Страх – це нормальна емоція , яка виникає у відповідь на реальну або уявну небезпеку (наприклад, коли людина стикається з загрозою або потрапляє в небезпечну ситуацію).
 Тривога – це загальна реакція на невизначеність або невідомість, що може виникати без конкретної загрози і відбуватися на фізичному, емоційному та когнітивному рівнях.
 Тривожний розлад – це психічний розлад, що характеризується надмірною тривожністю і відповідно, перешкоджає повсякденному функціонуванню. Основними симптомами є: постійна тривога, знервованість, напруга, тривожні думки та фізичні симптоми (поколювання, підвищений пульс).
 Фобія – це сильний, неприйнятний страх або уникнення певного об’єкта, ситуації, дії. Фобії можуть виникати від будь-якого предмету або ситуації, іноді навіть без об’єктивних причин.
 Фобічний розлад – це психічний розлад, що характеризується існуванням неприйнятного, надмірного, неадекватного страху, пов’язаного з певним об’єктом або ситуацією. Цей страх може призводити до уникнення об’єкта або ситуації.
 Практична частина майстер-класу містила цілу низку цікавих вправ і технік для роботи зі страхом і тривого. Спочатку учасники майстер-класу писали лист своєму страху, а потім уявляли себе цим страхом і від його імені писали відповідь на лист. Учасники обмінювалися враженнями і виявляли цікаві рефлексії.
 Цікавість учасників викликала техніка по роботі зі страхом в підході EMDR, де учасники визначали разом з Віталією Максименко Точку Страху і  Точку Відпускання, пропрацьовувати свій страх.
 Виконання вправи «Думати по-іншому» допомогло учасникам навчитись краще диференціювати в неприємних, небезпечних ситуаціях думки, емоції/почуття і дії/поведінку.

 Відтак Анна Остапенко запропонувала студентам цікаву інформацію щодо особливостей визначення тривоги в різних психотерапевтичних напрямах: когнітивно-поведінковому, психоаналітичному, гештальт-терапії, екзистенційному, травмафокусі, тілесній і арт-терапії.
 Учасники майстер-класу з інтересом виконували вправи «Малюнок тривоги», «Де я відчуваю тривогу в тілі», «Власні спостереження».
 Завершення майстер-класу було не менш цікавим і приємним. Віталія Максименко провела для учасників вправу «Прогресивна м’язова релаксація», яка допомогла всім присутнім розслабитись, зняти зайву психоемоційну напругу, відчути емоційний і фізичний комфорт.


 Висловлюємо щиру подяку чудовим фахівцям Анні Остапенко і Віталії Максименко за змістовну інформацію, неоціненний практичний досвід, дієві техніки роботи з тривогою і страхом! Сподіваємося на подальшу співпрацю!

Оксана Олійник,
керівник проєкту,
доцент кафедри психології
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook