Найбільш смертоносні рослини світу

21 вересня 2023 року
Науковий гурток "Ветеринарна токсикологія"

   Нам всім відомо, що в світі існують тварини, яких слід побоюватися, будь то маленькі павуки або величезні тигри. До рослинам ж ми, як правило, ставимося абсолютно недбало, не чекаючи від них ніякого підступу. А разом з тим деякі з них нітрохи не менш небезпечні, ніж зубасті хижаки. Іноді лише один дотик до їх листочку здатне дуже негативно позначитися на здоров'ї людини. Тому варто не один раз подумати, перш ніж зірвати ту або іншу рослину. Познайомимося з деякими з найбільш небезпечних представників рослинного світу.

ОЛЕАНДР

   У цієї рослини чудові рожеві квіти, з-за яких його часто використовують у ландшафтному дизайні. Але при цьому олеандр входить в перелік найбільш отруйних рослин у світі. Його сік здатний викликати сильну блювоту або діарею, порушення центральної нервової системи і навіть зупинку серця.

ДИФФЕНБАХІЯ

   Не менш відома нам декоративна рослина диффенбахія, як виявилося, теж наповнена небезпечною отрутою. Дотик до нєї можуть викликати сильні шкірні опіки, тому його краще не ставити там, де його можуть дістати діти або домашні тварини.

РИЦИНА

   З цієї рослини хоч і отримують оліюу, але це аж ніяк не робить її безпечною, оскільки без ретельної обробки рицина може вбити людину своєю сильною отрутою.

ДУРМАН

   Дурман відомий своїми галюциногенними властивості з давніх часів — він був незмінним компонентом магічних і релігійних обрядів.

   Проте деякі його види настільки отруйні, що їх категорично не варто приймати.

БЕЛАДОНА

   Важко пройти повз її красивих квітів і спокусливих ягід. От тільки необхідно пам'ятати, що отруєння цією рослиною дуже тяжкі і супроводжуються галюцинаціями, втратою орієнтації в просторі і паралічем дихального центру.

ВІХ

   Віх виглядає дуже скромно, не подумаєш, що в ньому може бути найпотужніший токсин, що вбиває за лічені години.

АКОНІТ

   Він містить алкалоїд аконітин, який стає причиною зупинки серця і дихання. Це смертельно отруйна рослина в середні століття підмішували в їжу своїм недругам, щоб отруїти їх.

За матеріалами

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook