Учасники наукового гуртка «Міжнародна економіка» кафедри глобальної економіки відвідали найбільшу молочну ферму у Європі

26 квітня 2024 року
  25 квітня 2024р. учасники разом з керівниками наукових гуртків «Європейські студії» та «Міжнародна економіка» к.е.н., доцентом Тімченко Ольгою Леонідівною і к.е.н., доцентом Кірейцевою Оленою Василівною відвідали «Українську молочну компанію», яка була створена у 2006 році в селі Великий Крупіль Київської області. Господарство займається рослинництвом і тваринництвом. Обробляє 11 тис. га землі. Грубі корми вирощують на 3 тис. га, з яких 2,1 тис. га зайнято кукурудзою на силос. За час своєї роботи компанія збудувала найбільшу в Україні та Європі молочну ферму з у триманням на одному виробничому майданчику 4000 дійних корів. Студентів та викладачів Національного університету біоресурсів і природокористування України зустрів генеральний директор ТОВ «Українська молочна компанія» Юрій Валерійович Кунак. 

   Юрій Валерійович розповів, що їх підприємство розташовано на просторих зелених лугах, де голштинські корови живуть у затишному та комфортному оточенні. Працівники компанії прагнуть створити найкращі умови для голів, підтримуючи їхнє здоров'я і добробут. Ретельно дотримуються високих стандартів та найкращих практик у галузі тваринництва, щоб забезпечити найкращі умови життя. У сучасних корівниках застосовують передові технології та інноваційні рішення, які допомагають забезпечувати максимальний комфорт для тварин і високу продуктивність. Фермери та фахівці здійснюють постійний контроль за умовами утримання, раціоном харчування та здоров'ям корів. Команда ТОВ «Українська молочна компанія» пишається своїм виробництвом високоякісного та натурального молока. Корови отримують збалансоване харчування, насичене натуральними компонентами, що сприяють покращенню якості та смаку молока. Ферма дотримуємося найвищих стандартів якості та безпеки, щоб забезпечити своїм споживачам тільки найкращі продукти. Керівник компанії зауважив, що на підприємстві застосовують екологічно чисті методи виробництва та ефективно використовують природні.

   Також, студентам показали комплекс у с. Великий Крупіль, який налічує 4300 корів. Утримання безприв’язне у стійлах з гумовими матами. В якості підстилки використовується тирса — щонайменше 100 кубів на місяць. До тирси додають дезінфектант.
Середньодобовий надій на корову — 35 кг молока з умістом жиру 4,3%, білка — 3,6−3,7%. Бактеріальне забруднення — 10 тис./см3, КСК — 140−150 тис./см3. Щодня виробляють близько 130 т молока екстраґатунку. Коли були проблеми зі збутом на початку війни, виробництво впало до 80 т молока на добу. Надій відновлювали сім місяців. 2022 рік закрили з молочною продуктивністю на корову, що на 300л менше порівняно з 2021-м. Наразі показники продуктивності вищі довоєнних.
  Для дійних корів використовують один раціон. Він включає злаковий, кукурудзяний і люцерновий силос, соєвий і соняшниковий шріт, концентровані корми (кукурудза, жито). Війна змусила зробити те, на що не наважувались у мирний час: відмовились від преміксів і при цьому не втратили у продуктивності тварин. Корів використовують 2,8 лактації. Вибраковують, якщо добова продуктивність менше 30 кг. У середньому вибуває 30−40 голів на місяць.
  У травні 2023-го відкрили відгодівельник, розрахований на 1000 голів: 400 голів утримують у приміщеннях і 600 на відкритих майданчиках. Планують м’ясопереробку. 
  Учасники студентських наукових гуртків та викладачі кафедри глобальної економіки НУБіП України вдячні директору ТОВ «Українська молочна компанія» Юрію Валерійовичу Кунаку за можливість відвідати найбільшу молочну ферму у Європі.
к.е.н., доцент кафедри глобальної економіки, керівник гуртка Олена КІРЕЙЦЕВА
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook