Дослідження стану малих річок і їх змін під впливом діяльності людини

21 березня 2024 року
Навчальний корпус № 6, ауд. 112


Дослідження стану малих річок та їх змін під впливом діяльності людини в Україні виявило ряд тривожних тенденцій, що піддають під сумнів екологічну стійкість цих водойм.

Малі річки в Україні зазнають значного тиску від людської діяльності. Найбільш поширеними проблемами, що впливають на екосистеми малих водойм, є забруднення води від промислових та сільськогосподарських викидів, неправильне відведення стічних вод, а також будівництво гідротехнічних споруд.

 

Результати досліджень підтверджують, що забруднення річкових вод спричиняє серйозний вплив на біорізноманіття регіону, зокрема, призводить до зменшення чисельності та видового різноманіття риби та інших водних організмів. Крім того, зміни в режимі водоспоживання, спричинені втручанням людини у природні процеси, можуть призвести до екологічної дисбалансу в екосистемах малих річок.

Вчені наголошують на необхідності прийняття та впровадження комплексу заходів з охорони та відновлення стану малих річок. Це включає в себе зменшення викидів забруднюючих речовин у водойми, створення зон відпочинку з мінімальним впливом на природні екосистеми, а також збереження природного балансу водних ресурсів.

Загалом, дослідження стану малих річок в Україні вказує на необхідність негайних заходів з мінімізації негативного впливу людської діяльності на ці важливі водні екосистеми, що мають велике значення для збереження природного різноманіття та забезпечення екологічної стійкості регіонів. 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook