Про результати І туру Всеукраїнського конкурсу наукових студентських робіт

19 квітня 2024 року

У рамках оголошеного Міністерством освіти і науки України Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, відповідно до листа державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» від 06.11.2023 р. № 21/08-1948 «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2023/2024 навчальному році»  та відповідно до Наказу ректора №144 від 23.02.2024 р. «Про проведення І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2023/2024 навчальному році» на кафедрі управління та освітніх технологій 15 квітня відбулося підведення підсумків І туру конкурсу наукових робіт студентів спеціальності 073 Менеджмент освітньо-професійної програми «Управління навчальним закладом».

Метою конкурсу є розвиток інтелектуального потенціалу талановитої молоді; активізація та підтримка наукової роботи студентів як фахівців нового типу; стимулювання їх інтересу до дослідницької роботи, участі у наукових програмах, проектній, конструкторській та інших формах науково-дослідної діяльності; оволодіння ними інноваційними технологіями.

Основними завданнями конкурсу є:

  • виявлення обдарованих студентів, сприяння реалізації їх здібностей;
  • стимулювання творчого самовдосконалення студентської молоді та її залучення до науково-дослідної роботи;
  • популяризація досягнень науки, техніки та інноваційних технологій;
  • залучення провідних вчених, наукових, науково-педагогічних працівників до творчої роботи з обдарованою молоддю;
  • створення нових науково-дослідних розробок спрямованих на удосконалення професійної діяльності майбутніх фахівців.

Для участі у першому турі конкурсу студент спільно з науковим керівником повинен підготувати наукову роботу з актуальних проблем у галузі знань, спеціальності (спеціалізації), з яких проводиться конкурс, яка є пошуковою за своїм характером, впроваджена у виробництво або застосована у навчальному процесі, не має відзнак НАН України та органів державної влади.

До складу журі під головуванням завідувача кафедри, професора Сергія Кубіцького увійшли: секретар комісії,  старший викладач Сергій Михнюк, члени комісії – професор Наталія Гречаник, професор Ірина Шумілова, доцент Людмила Білан.

Сергій Кубіцький привітав учасників конкурсу та наголосив на важливості дослідження проблем управлінської діяльності у закладах освіти, спрямованих на забезпечення якості освіти та становлення особистості майбутніх громадян України.  Посада керівника, особливо топ-менеджера передбачає велику затрату енергії, як психічної емоційної, так і фізичної. Із задатками лідера треба народитися. Проте, не кожний лідер за генотипом стає лідером в житті. Тому, виховання й освіта призначені для того, щоб розвинути у здобувачів наявні в них природні задатки і здібності. Він побажав учасникам конкурсу творчих успіхів і перемоги.
Професор Ірина Шумілова  акцентувала увагу на необхідності й актуальності дослідження менеджменту, оскільки менеджмент – це мистецтво добиватись успіху через керівництво людьми. Здібності до менеджменту обумовлені наявністю таких особистих цінностей і чітких особистих цілей, як: здатність управляти собою, вміннями навчати і розвивати підлеглих, формувати ефективні робочі команди, бачити перспективи та забезпечувати досягнення цілей організації.

Професор Наталія Гречаник акцентувала на тому, що успіх будь-якої успішної і ефективної організації ми завжди пов’язуємо з ім’ям та діяльністю менеджерів. Вони формують цілі організації, забезпечують її ресурсами, планують і здійснюють контроль, приймають рішення й організують діяльність. Відтак, особистість менеджера – це головний фактор забезпечення ефективного розвитку сучасного закладу освіти.

Доцент Людмила Білан зауважила, що менеджер організації - це унікальна професія. Ця професія вимагає постійного вдосконалення знань, швидкого реагування на зміни, що відбуваються, постійного інтересу до самоосвіти та самовдосконалення, високої самодисципліни. Саме професіоналізм, відповідальність, ініціатива й лідерський талант менеджерів здатні у будь-якій складній ситуації забезпечити організації успіх, прибуток та високу ефективність продуктивної діяльності.

Студенти змагалися у виконанні трьох етапів: самопрезентація «Сучасний керівник – лідер закладу освіти», теоретичний (тестування з освітнього менеджменту) та практичний етап. На розв’язання актуальних проблем управління закладами освіти була спрямована демонстрація конкурсантами інноваційних управлінських технологій.

Під час самопрезентації учасники демонстрували своє бачення перспектив управлінської діяльності на основі сучасних управлінських технологій, виявили досить високий рівень знань про поняттєво-категорійний апарат освітнього менеджменту, його теоретичних концепцій, перспективного управлінського досвіду тощо. Учасники конкурсу продемонстрували готовність відповісти на запитання членів журі щодо розробленого проєкту. Переважна кількість відповідей були переконливими та змістовними. Кожне завдання журі оцінювало згідно розроблених критеріїв.

Особлива увага членами журі зверталася на зміст презентованого проекту, його відповідність темі, грамотну композиційну структуру, педагогічну майстерність, візуалізацію, оригінальність і доступність для сприйняття.

Учасники конкурсу успішно захистили роботи – представили свої ідеї та відповіли на запитання членів комісії.

За результатами І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 073 Менеджмент ОПП «Управління навчальним закладом» переможцями стали:

1 місце – Микола Гришков, 1 курс 23002м, тема наукової роботи: «Розвиток інформаційної культури керівника закладу загальної середньої освіти», науковий керівник, доцент Василь Базелюк.

2 місце – Дмитро Лобачевский, 1 курс 23002м тема наукової роботи: «Розвиток аналітичної компетентності керівника закладу загальної середньої освіти», науковий керівник, професор Сергій Кубіцький.

3 місце – Андрій Гафічук, 1 курс 23002м тема наукової роботи: «Провідництво в діяльності керівника закладу загальної середньої освіти», науковий керівник , професор Ірина Шумілова.

Дякуємо усім учасникам за інтерес до управлінської науки і практики та вітаємо переможців конкурсу!

Василь Базелюк,
доцент кафедри управління та освітніх технологій

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook