НА ФАКУЛЬТЕТІ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК ПОЧАЛА СВОЮ РОБОТУ ХІІ МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ

18 квітня 2024 року
НУБІП України

 18 квітня 2024 року, на базі факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК, почала свою роботу ХII МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «НАУКОВІ ЗДОБУТКИ У ВИРІШЕННІ АКТУАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ ВИРОБНИЦТВА ТА ПЕРЕРОБКИ СИРОВИНИ, СТАНДАРТИЗАЦІЇ І БЕЗПЕКИ ПРОДОВОЛЬСТВА».

До участі в конференції було подано 250 тез доповідей. Свої матеріали прислали науковці з 18-ти провідних наукових установ України, та шести закордонних організацій.
Пленарне засідання відкрила декан факультету харчових технологій та управлння якості продукції АПК Лариса Вацлавівна Баль-Прилипко, яка у своєму виступі привітала учасників заходу, що присвячений 15-річчю від створення факультету, розповіла про основні здобутки та напрямки розвитку факультету. В кінці доповіді Лариса Вацлавівна побажала учасникам конференції великих наукових здобутків та плідної роботи в чотирьох секціях: 
  1. Інноваційні технології переробки продовольчої сировини;
  2. Процеси і обладнання виробництва та переробки продукції АПК;
  3. Стандартизація, сертифікація та управління якістю продукції АПК;
  4. Досягнення нутриціології у збереженні здоров’я населення.

До привітань доєднався також проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Анатолійович Ткачук. Він наголосив, що нам потрібно бути гарною нацією і гарно себе почувати. А це можливо лише в тому випадку, коли споживаєш якісну харчову продукцію. Тому ця конференція саме про це. В своєму слові він розповів про зустріч в Ужгороді україно-австрійських науковців, в якій прийняв участь разом з ректором Станіславом Миколайовичем Ніколаєнко. Поділився про домовленості щодо співпраці з Віденським університетом про життя, зокрема у сфері харчових виробництв, що не може не тішити нас. Було відмічено, що воєнний стан дав поштовх для ще пліднішої роботи, стимулювання розвитку матеріально-технічної бази університету. Також він зазначив, що факультет активно розвивається. Щороку на очах змінюються наукові лабораторії, успішно проходять акредитації за спеціальностями, які викладаються на факультеті. Тому проректор побажав факультету примножувати свої здобутки і показувати приклад для інших факультетів.
 
 Завідувач кафедри громадського здоров’я та нутриціології Олег Віталійович Швець в своїй доповіді «Харчування і здоров’я української нації – спільні виклики» довів, що здоров’я людини – це велика цінність. Було відмічено, що українці не дуже відповідально відносяться до свого здоров’я. Доповідач розповів про ключові проблеми у харчуванні українців – надмірне споживання солі, цукру, некорисних жирів, низьке споживання овочів та фруктів, зростаючий попит на некорисні продукти та напої, зростання поширення ожиріння, вживання алкоголю тощо. Олег Віталійович навів приклади можливості зменшення ризику серцево-судинних захворювань, вживання корисних продуктів для запобігання цій хворобі, та розповів про план дій як врятувати українців.
 
Начальник науково-дослідної частини Університету, професор Володимир Віталійович Отченашко виступив з доповіддю на тему: «Виробництво харчових продуктів: освітні та наукові тренди», в якій висвітлив тенденції щодо глобальних змін наукових трендів. На думку доповідача пріоритетними напрямами зміцнення продовольчої безпеки України в умовах євроінтеграції є удосконалення політики забезпечення продовольчої безпеки, покращення структури виробництва сільськогосподарської продукції, посилення захисту внутрішнього продовольчого ринку, підвищення економічної доступності продовольства та гармонізація вітчизняних стандартів гарантування якості та безпеки продовольства з нормами ЄС.
Були відмічені наукові та технологічні тренди, серед яких відмічено функціональні харчові продукти, інновації в обробці та консервації, розробка альтернативних джерел білка, 3Д-друкування їжі, електронна та смарт-технологія в харчовій промисловості, споживацькі тенденції та стилі життя.
До освітніх трендів Володимир Віталійович відніс інтеграцію інформаційних технологій в навчальний процес, багатодисциплінарний підхід до навчання, акцент на практичному навчанні та стажуванні, зростання значення інтернаціоналізації, зосередження на розвитку практичних навичок у сфері якості та стандартизації.
В кінці своєї доповіді він подякував студентам, які вибрали один з найкращих факультетів, що займається питаннями здорового харчування і побажав учасникам секцій успіхів під час виступів.
 
Директор інституту продовольчих ресурсів НААН України, професор Любомир Михайлович Хомічак доніс до учасників пленарного засідання тему «Комплексна переробка рослинної сировини як основа створення еколого-економічної біоенергетичної системи України». Доповідач розповів про стан харчової індустрії України та навів цифрові показники щодо щорічних втрат національного бюджету від експорту зернової сировини, а також наголосив, що можливий розвиток АПК країни на основі створення еколого-економічної біоенергетичної системи переробних виробництв. Навів технологічну оцінку сировини для виробництва біоетанолу, біодизелю, інноваційну технологію комплексної переробки цукрових буряків, безвідхідну технологію переробки цукрових буряків.
 Виконавчий директор Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Еліна Валентинівна Бахур та Президент Асоціації Ігор Ілліч Бартковський в своїй доповіді «Ситуація на ринку морозива в Україні в умовах воєнного стану» розкрили всі можливості експорту замороженої продукції та імпорту і навели приклади зменшення купівельної спроможності українців таких продуктів під час війни.
 
 Загалом робота пленарного засідання конференції пройшла продуктивно, з виступами і відповідями на запитання, що виявило велику зацікавленість передусім студентів, які активно займаються науково-дослідною роботою. Тому після завершення доповідей відбулось жваве обговорення та дискусія. Доповідачі дали вичерпні змістовні відповіді на запитання.
 
 Тож після пленарного засідання робота конференції продовжилась у секціях:
  • Інноваційні технології переробки продовольчої сировини
  • Процеси і обладнання виробництва та переробки продукції АПК
  • Стандартизація, сертифікація та управління якістю продукції АПК
  • Досягнення нутриціології у збереженні здоров’я населення
 Тож бажаємо плідного продовження Свята науки в секціях конференції!
 
 
Відповідальний секретар конференції, 
доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК
Максим ГУДЗЕНКО 
 
 
 
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook