Водні проблеми басейну р. Південний Буг: дискусія гуртківців

14 березня 2024, 18:50
Водно-екологічними проблема на державному рівні займається басейнове управління водних ресурсів річки Південний Буг державного агентства водних ресурсів України. За їхніми даними район басейну має 67% високого екологічного ризику погіршення якості води та поява нітратних зон. Згідно іх їхніми результатами моніторингу у місцях розташування питних водозаборів фіксується перевищення вмісту показників органічного та біогенного забруднення в 2-3 рази. У річці Південний Буг (м. Вінниця, Ладижин) зафіксовані перевищення вмісту нафтопродуктів у 1,4-3,6 разів. Ключовими проблемами уряд вважає зарегульованість стоку та забруднення від комунального сектора.
Дана проблема також зацікавила гуртківців секції «Водний екоінспектор». 
На черговій зустрічі, що відбувалася 14 березня 2024 року гуртківці обговорили дані проблеми. В ході наших інформаційно-аналітичних досліджень гуртківців секції, ще одним чинником варто враховувати сільське господарство. Вздовж берегів басейну спостерігаються орні земельні ділянки, наявність приватного присадибного господарства та фермерства. Варто зазначити, що під час повеней, або за рахунок водної ерозії можливе потрапляння з сільськогосподарських полів до водних об’єктів різних хімічних речовин як азотовмісних, фосфоровмісних, так і пестицидів та важких металів. Чинник сільського господарства є надзвичайно важливим ще також з погляду на те, що в деяких масивах басейну спостерігають інтенсивні процеси евтрофікації.
Досить цікаву доповідь про водно-екологічні проблеми басейну р.Південний Буг на зустрічі з гуртківцями представила Дарина Мандрика. Вона розробила постер, на якому показала масиви з евтрофікацією, проаналізувала моніторингові дані та навела власні шляхи вирішення проблеми.
 
Віта Строкаль, керівник секції «Водний екоінспектор»

Дарина Мандрика, студентка 3 курсу зі спеціальності 101 Екологія 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook