Зустріч у «ЗМовниках»

7 квітня 2024, 18:31

Спочатку було слово чи звук? Як відрізнити чужинця від українця за мовленням? Чи можна навчити «рускоязичную челюсть» української? На ці та багато інших запитань почули відповіді студенти-журналісти 1-го курсу під час зустрічі у лінгвістичному клубі «ЗМовники».


2 квітня в Інституті філології Київського Національного університету імені Тараса Шевченка відбулось чергове засідання лінгвістичного клубу «ЗМовники», до гуртківців якого долучились і студенти 1 курсу спеціальності «Журналістика» Національного університету біоресурсів і природокористування України. Такі сумісні засідання клубу стали вже традиційними і тільки посилюють співпрацю між двома передовими закладами вищої освіти України.

Цього разу «ЗМовники» поринули в магію фонетики та таїнство творення звуків, про що з натхненням розповідала доцентка кафедри української мови та прикладної лінгвістики, наукова співробітниця лабораторії експериментальної фонетики Оксана Вас-Кононенко, а модерувала цю розмову наукова керівниця «ЗМовників» – доцентка кафедри української мови та прикладної лінгвістики Оксана Мацько.

Під час зустрічі присутні почули та побачили багато цікавого про органи мовлення; подивились відео про роботу артикуляційного апарату людини; дізналися чому іноземці не можуть правильно вимовляти чужорідні слова, зокрема, чому росіяни не можуть вимовити таке звичне нам «паляниця».

Учасники зустрічі отримали також цінні поради щодо правильної вимови українських звуків, зокрема, слухати Українське радіо, диктори якого гарно артикулюють звуки, а відтак, можна тренуватися самотужки.

Також на «ЗМовниках» Оксана Бас-Кононенко презентувала свою книжку «Мова – зброя, а фонетика – приціл!». «Ворога треба долати всіма можливими способами! Мій – це фонетика», – каже Оксана Василівна. Охочі могли придбати презентовану книгу, а зібрані кошти будуть передані на потреби для наших захисників.

Зустріч була приємною та корисною. Дякуємо організаторам за теплу гостину!


Влада Прудка,
студентка 1 курсу спеціальності «Журналістика»
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook