Адаптація практики інклюзивного навчання в ЄС та імплементація в Україні!

25 березня 2024 року
   23 березня 2024 року доцент кафедри банківської справи та страхування Олена ЖАРІКОВА відвідала першу презентацію дистанційних навчальних курсів в рамках імплементації проєкту Програми Європейського Союзу Еразмус+, модуль Жан Моне «Практики соціально-економічної інклюзії в ЄС» (Jean Monnet Module 101127466 – EPSEI – ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH) для здобувачів вищої освіти та академічної спільноти, учасників проєктів Еразмус+, ініціативної молоді і всіх зацікавлених осіб провела першу презентацію дистанційних курсів, координатором якого виступила доктор економічних наук, член-кореспондент НАН України, професор кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту НУБіП України Лідія Шинкарук.

   Метою проведення даного заходу є поєднання розумного, сталого та інклюзивного зростання. Зростання економіки на знаннях та інноваціях, сприяння більш ефективному використанню ресурсів, розвитку більш екологічної та конкурентоспроможної економіки, стимулювання економіки з високим рівнем зайнятості та подолання бідності.

 

  В рамках імплементації Модулю Жана Моне «Практики соціально-економічної інклюзії в ЄС» (Jean Monnet Module 101127466 – EPSEI – ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH) передбачено вивчення 3 дистанційних класів, матеріали за якими розташовані в Google Class.
 
   Проходження курсів буде здійснюватись з 23 березня 2024 року до 10 квітня 2024 року в онлайн форматі за наступними темами:
1. Дистанційний курс «Практики інклюзивного проєктування в ЄС».
2. Дистанційний курс «Політика соціальної інтеграції ЄС».
3. Дистанційний курс «Дослідження ЄС щодо соціальних інновацій».

  Так, перший дистанційний курс на тему «Практики інклюзивного проєктування в ЄС» доповідали професори кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Лідія ШИНКАРУК та Марина ДЄЛІНІ. В перший день проведення заходу прийняли участь понад 120 осіб з різних куточків нашої держави, що є досить позитивним фактором такої участі.
   Шинкарук Лідія доповіла доступно і зрозуміло про загальні основи інклюзивного навчання та інклюзивного планування, обґрунтувала і звернула увагу на той факт, що система такого навчання надзвичайно потрібна в Україні, особливо сьогодні під час довготривалої війни в державі.
   Якщо хочемо будувати «НОВУ УКРАЇНУ» маємо будувати ІНКЛЮЗИНІСТЬ! Для нашої країни є основним завданням! Війна несе багато втрат та розчарованості, але з метою збереження та отримання позитивних благ, якими ми маємо користуватися, а особливо захисники нашої вітчизни - є сенс впровадженню та практичній реалізації цікавих проєктів.
   Доповідач зазначила про ефективність та практичне застосування композитного індексу. Це новий глобальний індекс, який ранжує країни на основі їх комбінованих показників KPI (індекс інклюзивності розвитку IDI). Даний глобальний індекс має більш комплексний зміст відносного стану економічного розвитку в порівнянні із загальноприйнятими рейтингами на основі ВВП на душу населення.
   Лідія Василівна, зробила акцент на ключові показники щодо інклюзивного зростання та розвитку, а також детально охаректизувала стан країн розвинених та тих що розвиваються, та вказала на важливість застосування показників при здійснені відповідних розрахунків, а також зазначила про основні шляхи динамічного розвитку, обґрунтувала сталий та інклюзивний розвиток до 2050 року.
   Також, доповідач зупинилась наобгрунтуванні таких понять, як: «інклюзія», «інклюзивне планування», «етапи інклюзивного планування», «проєкт», «інклюзивний проєкт», «соцііальний проєкт».

 

   Лідія Шинкарук та Марина Дєліні охаректизували, що таке «проєкт», розповіли: хто може бути учасником проєкту, які існують стадії проєкту, основні етапи підготовки наукового проєкту, SMART критерії проєкту, бізнес-модель Остельвальдер, дерево проблем, як зробити проєкт більш інклюзивним.

   Дякуємо організаторам за цікавий, інформативний та науково-обґрунтований захід! Підготовлений та проведений в рамках імплементації проєкту Програми Європейського Союзу Еразмус+, модуль Жан Моне «Практики соціально-економічної інклюзії в ЄС» (Jean Monnet Module 101127466 – EPSEI – ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH)!
 
Олена Жарікова
Доцент кафедри банківської справи та
страхування, НУБІП України

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook