Студенти університету побували на екскурсії в мечеті «Ар-Рахма»

22 квітня 2015 року

  

   На виконання Програми розвитку Національного університету біоресурсів і природокористування України на 2015-2020 роки «Голосіївська ініціатива 2020», кафедра філософії гуманітарно-педагогічного факультету в той чи інший спосіб організує спілкування студентів з носіями різних релігійних традицій, що на практиці пожвавлює зацікавленість студентів у вивчені філософсько-світоглядних дисциплін і надає безцінний досвід, який руйнує сталі стереотипи та страхи перед невідомим. Розуміння релігійної картини країни можливо лише при безпосередньому знайомстві з усім конфесійним різноманіттям, спілкуванню з носіями духовних традицій.

     Саме тому завдяки ініціативи проректора з науково-педагогічної роботи та розвитку університету Андрія Кудіна, декана гуманітарно-педагогічного факультету Василя Шинкарука, викладачів кафедри філософії, а також декана факультету інформаційних технологій Олени Глазунової 21 квітня 2015 року відбулася екскурсія студентів НУБіП України до Київської мечеті «Ар-Рахма», яка відноситься до Духовного управління мусульман України. 114 студентів з різних факультетів університету мали змогу відчути надзвичайну ауру цього місця, адже в оточенні сучасної архітектури сховалася справжня східна казка, в якій можна побачити і дивовижну мечеть з вітражними вікнами, і медресе, і мінарет заввишки 27 метрів, і бібліотеку, і чудову молитовну залу...

     Мечеть «Ар-Рахма», що в перекладі означає «Милосердя», надзвичайно красива. Місце для будівництва мечеті вибрали не випадково. Саме тут, на одній з найдавніших київських гір, Щекавиці, знаходилося старе мусульманське кладовище, яке було засноване ще перед Другою світовою війною.

     Беззаперечно, цікавою та пізнавальною для всіх викладачів і студентів, була лекція Голови Духовного управління мусульман України Муфтія України шейха Ахмеда Таміма. Жвавим і захоплюючим було спілкування, під час якого студенти задавали запитання про іслам та ісламські традиції, права жінок, священну книгу Коран, мусульманські об'єднання та організації в Україні тощо. Важливою була і порада Ахмеда Таміма наприкінці нашої зустрічі: «Незважаючи на наявність різних ментальностей, релігій і культур, завжди існує місце для взаєморозуміння, яке в сучасному світі може бути корисним кожному. Ніколи ж не бажайте іншим того, чого не бажаєте собі…».

    

Інна Савицька,
доцент кафедри філософії
Аліна Борисенко,
студентка гуманітарно-педагогічного факультету

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook