Гуртківці опановують технічний проєкт очисних споруд

20 березня 2024 року
факультет землевпорядкування

         20 березня 2024 року відбулося чергове засідання студентського науково гуртка «Просторовий розвиток та інженерна інфраструктура територій».
        Гуртківці знайомилися і обговорювали проектування очисних споруд, що є дуже важливим та актуальним для сьогодення України, адже дані інженерні споруди стоять на захисті навколишнього середовища від дії забруднених стічних вод. Більшість об’єктів відповідної інфраструктури знаходяться в аварійному стані, що часто призводить до понаднормових скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти. Адже, очисні споруди - інженерні споруди системи каналізації для очищення, знешкодження, знезараження стічних вод з можливістю їх подальшого використання або випуску у водні об’єкти. Очисні споруди населених пунктів або окремих об’єктів проектуються з урахуванням витрати стічних вод за добу найбільшого водовідведення і сумарної кількості забруднювальних речовин в усіх категоріях стічних вод, які надходять на ці очисні споруди. Ступінь очищення стічних вод визначається в залежності від місцевих умов з урахуванням можливого використання очищених стічних вод і поверхневого стоку для виробничих або сільськогосподарських потреб. Ступінь очищення стічних вод, що скидаються у водні об’єкти, повинен відповідати вимогам діючих «Правил охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами», затверджених постановою КМУ № 465.


       Проекти очисних споруд з складається з таких основних розділів:
ПЗ -Загальна пояснювальна записка;
ГП – Генеральний план;
АБ – Архітектурно-будівельні рішення;
КБ – Конструкції будівельні;
ТХ – Технологічні рішення;
ОВ – Опалення та вентиляція;
ЕТ – Електротехнічні рішення;
ЗК – Зовнішні мережі каналізації ;
ПОБ – Проект організації будівництва;
ОВНС – Оцінка впливів на довкілля або ОВНС.
СПЗ- Системи пожежної безпеки;
ІТЗ – Інженерно-технічні заходи цивільного захисту;
К- Кошторисна документація.


       Технологія очистки господарсько-побутових стічних вод базується на використанні механічних (відстоювання), біологічних (аеробне окислення) методів.
        Попереднє механічне очищення стічних вод проводиться на гратах механічних грабельного типу з прозорами 10 мм з ущільненням осаду шнековим пристроєм, які призначені для вилучення зі стічних вод крупнодисперсних домішок та плаваючих на поверхні речовин. Вилучені крупнодисперсні домішки видаляються в контейнер та поступають на майданчик для компостування.
Для вилучення зі стічних вод середніх і дрібних відходів, легко осідаючих мінеральних часток (піску) розміром більше 0,15-0,20 мм, стічні води проходять через пісковловлювачі. Видалення піску відбувається на піскові майданчики. Після підсушування пісок підлягає вивезенню в місця відведені органами місцевого самоврядування, та погоджені санітарно-епідеміологічною станцією та управлінням екології та природних ресурсів. Зневоднений пісок може бути використаний для рекультивації ерозійних ділянок.


       Біологічна очистка стічних вод проходить в аеротенках, де відбувається деструкція білків, жирів, вуглеводів, поверхнево-активних речовин, аміаку, аміно- і амідосполук бактеріями та найпростішими, які знаходяться як в іммобілізованому, так і у вільно плаваючому стані.
Дефосфотизація стічних вод відбувається шляхом дозування розчину коагулянту в трубопровід відведення декантату від блоку механічного зневоднення осаду (дегідраторів). Декантат з дегідраторів разом з дозою коагулянту надходить в голову очисних споруд і тим самим сприяє видаленню фосфору.
Доочистка біологічно очищених стічних вод проходить в існуючих біоставках.


       Знезараження стічних вод передбачено електролітичним розчином гіпохлориту натрію, приготування якого проходить шляхом електролізу розчину солі та води.
       Блок обробки осаду включає в себе стабілізацію осаду в аеробному стабілізаторі, ущільнення, зневоднення на шнековому дегідраторі та знезараження осаду негашеним вапном. На виході після дегідратора зневоднений осад має вологість 75-80% і менше, залежно від складу стічних вод. Зневоднений осад видаляється в контейнер та поступає на майданчик для компостування.
       Знайомство з обладнанням, яке бере участь у процесі очищення стічних вод і постійно вдосконалюється, а також з дослідженнями, які ведуться в цій області для більшої економічності та ефективності очисних споруд заплановані на наступне засідання.

 

Староста гуртка

Волинець Вероніка
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook