Майбутні агрономи на виїзному практичному занятті на унікальному переробному підприємстві ТОВ «Європейський протеїн Україна»
Студенти 2 курсу агробіологічного факультету, відповідно до програми навчально-ознайомчої практики, разом з керівниками, доцентами кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва Оксаною Завадською, Володимиром Насіковським та Сергієм Гуньком, відвідали унікальне сучасне переробне підприємство нашої країни – ТОВ «Європейський протеїн Україна».
Навчально-ознайомча практика з дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва» для студентів 2 курсу агробіологічного факультету почалася із захоплюючої поїздки на підприємство «Європейський Протеїн Україна», що знаходиться в смт. Рокитне, Київської області.
Засновниками компанії є німецька компанія «Agrolife GmbH» і данська компанія «Fermentationexperts AS», яка одночасно є власником патентованої технології виробництва. Поєднання європейського досвіду, інвестицій та української сировини дозволяє підприємству виробляти якісні ферментовані кормові добавки на основі ріпакового та соєвого шроту та успішно конкурувати на світовому ринку.
Екскурсію-заняття провів Володимир Кіщенко, головний інженер підприємства, який працює з першого дня його відкриття й знає всі тонкощі виробництва. Він наголосив, що на сьогодні у світі є тільки три подібних підприємства, що виробляють ферментований шрот, – у США, Данії та Україні. Вітчизняний завод був заснований у 2018 році та є найбільш сучасним і технологічним серед усіх трьох.
Володимир Кіщенко розпочав екскурсію з майданчика для приймання сировини та відбору проб. Він наголосив, що якість шроту має вирішальне значення для отримання якісного готового продукту й на сьогодні тільки 4 підприємства постачають сировину, що відповідає необхідним вимогам. Потім студенти мали змогу побачити завальну яму, норії-транспортери та силосне сховище для зберігання шроту.
«Серцем» виробництва є сучасні ємності для ферментування, в яких сировина під дією молочно-кислих бактерій перетворюється в легкодоступний, високобілковий, інноваційний корм. Володимир Кіщенко досить детально розповів студентам про особливості очищення води, приготування маточного розчину, безпосередньо технологію ферментування, сушіння ферментованого продукту в спеціальних сушарках. Цікавим стало відвідування лабораторії, оснащеної сучасними приладами, за допомогою яких контролюють необхідні показники якості готового продукту.