Важливі питання життєдіяльності гуманітарно-педагогічного факультету розглянула на березневому засідання вчена рада

21 березня 2024 року

21 березня 2024 року відбулося засідання Вченої ради гуманітарно-педагогічного факультету. На порядку денному: підготовка до акредитаційної експертизи ОНП «Психологія» та «УНЗ», ОПП «УНЗ» та «ПВШ», затвердження освітньо-наукових програм, навчальних планів, робочих програм для підготовки здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня 2024 року вступу, відкриття магістратури зі спеціальності «Фізична культура і спорт», розгляд наукових і навчально-методичних видань тощо.

 
На початку засідання голова вченої ради Інна Савицька традиційно узагальнила результати роботи факультету за місяць і звернула увагу членів вченої ради та присутніх на поточні завдання, які стоять перед колективом, наголосивши на якісному наданні освітніх послуг відповідно до навчальних планів реалізації освітніх програм (з 1 квітня 3 курс виходить на очне навчання; 15 квітня – початок сесії у студентів 4 курсу). Окрім того, безумовним є реагування на сигнали повітряної тривоги.
Інна Миколаївна відзначила активну участь здобувачів освіти в різноманітних культурно-виховних заходах університету, факультету, кафедр. Зокрема, 1 березня – адміністрація факультету на чолі з деканом зі студентами спеціальності міжнародні відносини, соціальна робота, журналістика відвідали урочисту церемонію закриття національного фестивалю документального кіно Cinema for Victory, на якому були показані фільми про російсько-українську війну. 8 березня – за участі кафедри культурології був проведений традиційний флешмоб читання віршів та вшанування пам’яті Великого Кобзаря. 9 березня – адміністрація університету та факультету, студенти спеціальності міжнародні відносини на чолі з професором кафедри філософії та міжнародної комунікації Миколою Томенко здійснили навчально-виховну екскурсію до м. Канів на Чернечу гору з нагоди 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.


Стрижневим питанням ученої ради стало питання про підготовку до акредитаційної експертизи ОНП «Психологія» та «Управління навчальними закладами», ОПП «Управління навчальними закладами» та «Педагогіка вищої школи». На засіданні вченої ради доповідали гаранти ОНП та ОНП, завідувачі відповідних кафедр. Ірина Мартинюк, кандидат психол. наук, доцент, завідувачка кафедри психології представила підготовку до акредитаційної експертизи ОНП «Психологія». Визначила мету, основний фокус, особливість, також досягнення результатів навчання, визначених стандартом вищої освіти, детально розкрила забезпечення унікальності ОНП.

Доктор пед. наук, професор Наталія Гречаник та доктор пед. наук, професор Ірина Шумілова, які є гарантами ОНП та ОПП «Управління навчальним закладом», представили мету, особливість, цілі, зміст та унікальність програм; детально розкрили сильні сторони освітньо-наукової та освітньо-професійної програм «Управління навчальним закладом»; перелік навчальних дисциплін (обов’язкових та вибіркових), що забезпечують унікальність ОНП/ОПП «УНЗ»; ОК, які роблять ОП конкурентоздатною в порівнянні з вітчизняними та іноземними аналогами; перспективні заходи на найближчі 3 роки задля розвитку ОПП/ОНП «УНЗ» та інші важливі питання майбутньої акредитації.


Стан підготовки до акредитації ОПП «Педагогіка вищої школи» на засідання вченої ради представила гарант програми Лідія Чередник, старший викладач кафедри педагогіки. Були презентовані актуальність, мета, стандарти, структура та особливості, додаткові компетентності унікальності освітньо-професійної програми «ПВШ».

Участь в обговоренні, взяли заступники декана гуманітарно-педагогічного факультету Світлана Харченко та Ігор Буцик, завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник, завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації Ірина Сопівник, в.о.завідувача кафедри журналістики та мовної комунікації Марина Навальна, доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Наталія Шевченко, які закцентували увагу на організаційних моментах акредитації; важливості чітко прописати унікальість кожної ОНП та ОПП, а також висловили поради і побажання.


Ще одним стрижневим питання вченої ради було питання про відкриття магістратури зі спеціальності «Фізична культура і спорт». Доцільність започаткування освітньо-професійної програми другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 017 «Фізична культура і спорт» галузі знань 01 «Освіта/Педагогіка» (кваліфікація: магістр фізичної культури і спорту) обґрунтував т.в.о. завідувача кафедри фізичного виховання Сава Бринзак.


З науковою доповіддю «Сучасні мурали у міському просторі – кон’юнктура vs мистецтво» виступила доцент кафедри культурології Ярина Пузиренко. В її дослідній роботі зосереджена увага на проблемних питаннях, пов’язаних з муралами у міському просторі. Як показало проведене дослідження, потребують подальшого опрацювання теоретичні питання визначення муралів як виду монументального живопису та їхніх стильових особливостей та художньої цінності. Щодо практичних аспектів створення та функціонування муралів у міському просторі, то одними з найголовніших є питання їхнього змістового спрямування. Творці муралів мають враховувати психологічні аспекти сприйняття зображень. Те що доцільне у виставкових та музейних залах не завжди прийнятне як постійна експозиція, яку щодня бачить значна кількість містян незалежно від свого бажання. Для регулювання цієї проблеми у Києві буде створена спеціальна комісія, яка погоджуватиме ескізи та локації розміщення монументальних розписів.

В обговоренні взяли участь професор кафедри журналістики та мовної комунікації Тетяна Семашко, доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації Валентина Культенко.

Заступник декана з наукової роботи Світлана Харченко представила інформацію про затвердження освітньо-наукових програм, навчальних планів, робочих програм для підготовки здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня 2024 року вступу. Після представленої інформації члени ученої ради одноголосно їх затвердили.


Вчена рада схвалила рекомендації навчально-методичної ради гуманітарно-педагогічного факультету. Були розглянуті й інші важливі питання життєдіяльності гуманітарно-педагогічного факультету.

 

 

Світлана Гейко,
секретар вченої ради гуманітарно-педагогічного факультету,
доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook