20 березня – Всесвітній день Землі

20 березня 2024 року
Немає нічого більш впорядкованого, ніж природа.
Творіння природи досконаліше від творінь мистецтва.
Цицерон
 
 
   20 березня весь світ відзначає День нашої планети. Цей міжнародний День покликаний перш за все звертати увагу людини на проблеми, які вона створює своєю діяльністю, та замислитися над тим, що вона може зробити для вирішення екологічних проблем.
  Офіційною темою 2024 р. є «Планета проти пластику»!!!
  Наша планета Земля – наш рідний дім, у якому створені для нас особливі сприятливі умови, що сприяють нашому існуванню та життєдіяльності, що відкривають для нас удосталь можливостей і достатній простір для їх реалізації. Далеко не кожна планета наділена таким унікальним потенціалом і розташована в таких унікальних умовах, які дозволили б такий бурхливий розквіт життя і її форм на такому, здавалося б, обмеженому просторі у всесвіті. Адже вона така одна у всьому всесвіті – dilovamova.com.
 
 

Історія становлення Дня Землі

 
  Ви коли-небудь замислювалися, як почався День Землі?
 Засновник цього дня – відомий американський громадський діяч Джон Мортон. Він розгорнув кампанію з висаджування дерев і чагарників у 1840-х рр. для того, щоб розвивати в людях дбайливе ставлення до навколишнього середовища. Ця ідея так сильно його захопила, що коли він став секретарем штату Небраска, у 1872 р., він запропонував установити спеціальний день, присвячений озелененню – znayshov.com.
Американський громадський діяч Джон Стерлінг Мортон
 
  Перший День Землі відбувся 22 квітня 1970 р., коли активіст із Сан-Франциско Джон Макконнелл і сенатор від Вісконсіна Гейлорд Нельсон окремо попросили американців приєднатися до масової демонстрації. Маючи справу з серйозними проблемами, пов’язаними з токсичною питною водою, забрудненням повітря та впливом пестицидів, вражаючі 20 мільйонів американців – 10% населення – вийшли на вулицю та разом протестували.
  02 грудня 1970 р. президент США Річард Ніксон створив Агентство з охорони навколишнього середовища (EPA), після чого були прийняті успішні закони, зокрема Закон «Про чисте повітря», Закон «Про чисту воду» та Закон «Про зникаючі види».
  Спочатку Д. Макконнелл вибрав день весняного рівнодення (20 березня 1970 р. Дату обрали не випадково: 20 березня – день весняного рівнодення, коли пробуджується природа і починається новий рівень її розвитку), але Р.Нельсон вибрав 22 квітня, яке зрештою стало офіційною датою святкування.
 
 
  У календарі міжнародних свят існує два Дні Землі – сьогоднішній відзначається в День весняного рівнодення, а другий – 22 квітня. Перший має миротворчу та гуманістичну спрямованість, другий – екологічну.
 
 

ТОП-10 цікавих фактів про Землю

 
1. Земля з'явилась понад 4,5 млрд років тому.
  До того, як на планеті з'явилися перші прояви життя, від її народження пройшло ще декілька тисяч мільйонів років. Люди з'явилися близько 4 млн. років тому. За геологічними мірками, це зовсім нещодавно.
2. 70% поверхні планети займає вода.
  Земля має ще й іншу назву – Блакитна планета. Інші 30% площі є континентальною корою. Її товщина від 35 до 45 км. Крім цього, вона простягається 75 км під гірськими масивами.
3. Доба має менше 24 год.
  За точними підрахунками, повний оберт навколо осі наша планета здійснює за 23 год. і 56 хв. Така ж ситуація і з тривалістю року. Оберт навколо Сонця триває понад 365 днів і 6 год. Через це кожні 4 роки у лютому – додається ще один – 29 день. Такий рік має назву високосний.
4. Земля не кругла.
  Постійні оберти планети вплинули на її форму. Так, Земля сплюснута на полюсах, а на екваторі – більша на 21 км. Таким чином, із урахуванням форми Землі найбільшою гірською вершиною у світі вважають не Еверест, а неактивний вулкан Чимборасо в Еквадорі.
5. Сонячне світло доходить до Землі за 8,3 хв.
  Відстань від Землі до Сонця становить понад 149,6 млн км. У випадку, якщо б Сонце раптово згасло, то на Землі б це помітили лише через понад 8 хв.
6. Основна частка Землі – залізо, кисень, кремній і магній.
  Якщо розкласти планету на її складові, вона матиме: заліза – 32,1%, кисню – 30,1%, кремнію – 15,1% і магнію – 13,9%. Проте 88% заліза знаходиться в земному ядрі. На поверхні земної кори найбільше кисню – 47%.
7. У добовій історії Землі люди з'являться близько опівночі.
  Якщо історію Землі стиснути до 24 год., тоді життя на ній з'явилося б о четвертій ранку, а наземні рослини – о 22:24. Унаслідок катастрофи о 23:41 вимерли б динозаври. Історія людства розпочалася б тільки о 23:58:43.
8. Земля має найкраще розташування у космосі.
  Із астрономічної точки зору, наша планета займає найбільш вдале місце для зародження і підтримання життя. Так, орбіта навколо Сонця знаходиться у межах зони з температурою, яка підтримує існування води в рідкому стані. Вчені вважають цей фактор вирішальним в існуванні форм життя.
 
Розташування планет Сонячної системи
 
9. Земна кора не є повністю твердою.
  Наша поверхня складається з літосферних плит. Вони знаходяться в постійному русі. Результатом цього є землетруси, виверження вулканів, океанські западини. Крім цього, це рятує Землю від парникового ефекту. Якщо б померлі організми не поглиналися нею, тоді вміст вуглекислого газу, який вони виділяють після смерті, досягнув би свого максимуму. Тоді Земля б нагрілася до критичної точки і жити на ній стало б неможливо.
10. До протилежного кінця Землі можна потрапити за 42 хв.
  Таке можливо, якщо просвердлити тунель крізь Землю. Якщо людина після цього стрибне в нього, їй знадобиться близько 42 хв., щоб дістатись до протилежної сторони – gazeta.ua.
 
 
  Варто додати про рідну нам – українську землю… В Україні вже 11-й р. іде війна, з них 3 р. повномасштабна… За даними Генштабу України – понад третина території України забруднена мінами та вибухівкою (дані на листопад 2023 р.) – lb.ua.
  Понад 5000 тис. га орних земель в Україні не використовуються через війну росії. Загалом від 24 лютого 2022 р. по січень 2024 р. – Україна втратила 19,3% посівних площ.
  Про це свідчать результати дослідження Міжнародного центру української перемоги та Мережі захисту національних інтересів АНТС, виконаного Barva Invest.
  Найсерйознішими проблемами для аграрного сектору є:
  • замінування територій,
  • відсутність води для зрошення через підрив Каховської дамби,
  • обмежений експорт через українські порти,
  • знищення інфраструктури та техніки.
  На сьогодні Україна є найбільш замінованою країною у світі. Орні поля заповнені нерозірваними снарядами та мінами.
Найбільша площа замінованих земель на Півдні й Сході – це Дніпропетровська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Запорізька, Херсонська області. Зокрема:
  • у Херсонській області треба обстежити понад 208 тис. га,
  • у Харківській області – майже 160 тис. га,
  • а в Миколаївській – понад 85 тис. га – rubryka.com.
 
 
 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook