Зустріч гаранта ОНП «Облік і оподаткування» з науковими керівниками та здобувачами наукового ступеня доктора філософії

22 березня 2024 року
   Підготовка фахівців дослідницько-інноваційного типу є одним із основних завдань наукової та інноваційної діяльності закладів вищої освіти і необхідною умовою побудови інноваційної економіки. Не зважаючи на виклики, які мають місце в умовах воєнного стану та ракетні обстріли, яких завдає російський агресор по столиці, в Національному університеті біоресурсів та природокористування України продовжується підготовка здобувачів різних рівнів вищої освіти та докторів філософії зокрема.
     PhD, або доктор філософії (Doctor of Philosophy) - це вищий вчений ступінь у європейській і північноамериканській системі освіти. Зокрема, в США цей рівень навчання є найвищим і завершальним.
     У світі немає єдиного механізму підготовки докторів філософії, а також докторів наук, як немає єдиної системи організації захисту дисертацій. Фактично у кожній країні існують певні традиції, між якими є схоже і відмінне.
     За ініціативи гаранта освітньо-наукової програми «Облік і оподаткування» підготовки фахівців зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування», професора кафедри обліку та оподаткування Любові Гуцаленко відбулася зустріч наукових керівників та здобувачів наукового ступеня доктора філософії. На зустрічі були присутні наукові керівники, в.о. завідувача кафедри обліку та оподаткування, доцент Володимир Литвиненко і доценти кафедри Олена Боярова, Світлана Деревянко, Тамара Гуренко та здобувачі – Микола Кравченко, Юрій Бурдим, Василь Буличов, Анатолій Венгер, Владислав Альошин, Богдан Трохимець та Олексій Гаєвський.
    Предметом обговорення було виконання здобувачами індивідуальних планів щодо виконання освітньої та наукової складової освітньо-наукової програми «Облік і оподаткування» підготовки докторів філософії. Гарант програми ознайомила присутніх із дією Постанови Кабінету Міністрів України №44 від 12.01.2022 р. «Про затвердження Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії», яка визначає вимоги, які здобувачам необхідно виконати до захисту. Особливу увагу було приділено змінам, які визначає дана постанова в порівнянні з попереднім періодом та обов’язковою умовою захисту дисертації в періоді навчання за ОНП, тобто 4 років.
   Також Любов Гуцаленко зупинилась на обов’язкових вимогах, що ставляться до кількості наукових публікацій та апробації результатів за науковими дослідженнями і дотримання академічної доброчесності.
     Зустріч відбулась у дружній атмосфері, наукові керівники та здобувачі третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти обмінялись баченнями щодо оперативності вирішення питань в силу їх виникнення. Гарант програми побажала всім успіхів та плідних результатів у наукових пошуках.
 
Володимир ЛИТВИНЕНКО,
в.о. завідувача кафедри обліку та оподаткування
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook