На кафедрі відбулася міжнародна науково-практична он-лайн конференція «Менеджмент годівлі корів у транзитний період»

24 березня 2024, 10:56
    22 березня 2024 року на кафедрі Годівлі тварин та технології кормів ім. П. Д. Пшеничного Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулася міжнародна науково-практична онлайн конференція присвячена тематиці «Менеджмент годівлі корів у транзитний період». Участь у події взяли понад 150 фахівців, включаючи практикуючих технологів, ветеринарних лікарів, науковців у галузі годівлі тварин та ветеринарії, представників академічного середовища та молодих дослідників з України, Сполучених штатів Америки, Республіки Польща, Чеської Республіки, Словацької Республіки, республіки Молдова та Нідерландів.
       Конференцію відкрив доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри Сичов Михайло Юрійович, який акцентував увагу на важливості даної проблематики.

       Професор зазначив, що транзитний період у годівлі корів є критичним етапом який вимагає комплексного підходу до діагностики, профілактики та лікування, оскільки недостатнє забезпечення поживними речовинами може призвести до серйозних наслідків для здоров'я та продуктивності тварин. Заходи спрямовані на оптимізацію раціонів та підвищення поживної цінності кормів у цей період мають стратегічне значення для забезпечення ефективного функціонування організму корів та підтримки їхнього здоров'я.

   Наукові дослідження підтверджують, що ключовим аспектом системи годівлі корів є забезпечення їх потреб у раціоні, особливо перед отеленням та в період лактації. Вибір методу годівлі повинен враховувати різноманітні фактори, включаючи умови утримання, обладнання, розмір стада та вартість раціону.

       Показником якості раціону є споживання сухої речовини, що сприяє не лише забезпеченню поживними речовинами, але й запобіганню метаболічним захворюванням та досягненню високих надоїв.
       Доктор Роберт Ван Саун – професор ветеринарних та біомедичних наук Університету штату Пенсильванія, автор понад 130 публікацій, поділився безцінним досвідом набутим у даній галузі і розкрив важливість правильної годівлі задля запобігання розвитку кетозу у корів, спираючись на результати проведених наукових досліджень, що вказують на зв'язок між годівлею та даною патологією. Висвітливши механізми розвитку кетозу, Ван Саун підкреслив необхідність впровадження новітніх ефективних годівельних стратегій спрямованих на збалансовану годівлю та забезпечення оптимального метаболічного стану у транзитний період.
       Представники співорганізатора, компанії AVA Group, кандидат сільськогосподарських наук Юрій Позняковський та Ольга Лоза, забезпечувавали переклад доповіді та модерацію наукової дискусії.
       Крім того, було обговорено можливість використання різноманітних кормових добавок, які сприяють підвищенню ефективності годівлі та попереджають розвиток кетозу. Спираючись на власний досвід та наукові дані, Ван Саун надав практичні рекомендації стосовно оптимального використання нових добавок у транзитний період, що сприяє забезпеченню необхідними поживними речовинами тварин.
 
       Подальші доповіді були представлені вченими Національного університету біоресурсів і природокористування України. Було розглянуто низку різноманітних аспектів транзитного періоду у годівлі корів та запропоновано нові підходи та методи досліджень.
Пропозиції та висновки доповідачів мали значний внесок у розуміння і оптимізацію умов годівлі корів у транзитний період.

         Доктор сільськогосподарських наук, професор Михайло Сичов виступив із доповіддю на тему: «Метаболічні зміни, вплив на здоров’я, продуктивність і відтворення корів».

       Доцент Дмитро Уманець доповів про успішне управління перехідним періодом у молочних корів, а доцент Ігор Ільчук висвітлив годівлю корів у транзитний період.

       Про вплив стратегії годівлі на середовище рубця та продуктивність корів першої лактації розповів доцент Іван Баланчук

        Доцент Тетяна Голубєва доповіла про організацію годівлі корів у перехідний період, а асистент Марина Коробань висвітлила  інформацію на тему: «Метаболічні та гормональні змін у корів транзитного періоду». 

       Доцент Руслана Уманець зосередилася на оптимізації годівлі корів транзитного періоду: забезпечення якісним основним кормом.
           Асистент Роман Вознюк висвітлив стратегію годівлі корів у транзитний період.
       Асистент Владислав Пітера детально зупинився на застосуванні стратегії спрямованої на уникнення кетозу.
       На завершення, асистент Тетяна Михайленко, представила доповідь на тему: «Годівельні фактори, що впливають на розвиток кетозу у молочних корів».
 
       При підведенні підсумків конференції в обговоренні взяли участь більше двадцяти учасників, які відмітили що захід пройшов на високому науковому, методичному та організаційному рівнях та висловили свої побажання щодо участі в наступних заходах, що значно розширюють кругозір як практикуючих спеціалістів, так і науковців. 
 
Асистент кафедри,
доктор філософії,
Владислав ПІТЕРА
 
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook