Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК розширюють свої горизонти разом з програмою Erasmus+

22 березня 2024 року
  Навчання за кордоном – чудова можливість прокачати свої мовні скіли, а також розвити навички, необхідні для формування впевненої в собі особистості. Програма Erasmus+ надає можливість цілеспрямованій молоді розширяти свої горизонти та підкорювати нові вершини, що в подальшому позитивно вплине на можливість ефективного працевлаштування. Головною метою програми є підтримка студентів щодо навчання або стажування в країнах-членах Євросоюзу.
  Відверто кажучи, попри усі вище перелічені переваги, була невпевненість і певна доля страху приймати участь. Але де, як не навчаючись у Національному університеті біоресурсів та природокористування України, за підтримки відділу міжнародних зв'язків, кожен має можливість здобути впевненість в свої силах та наважитись зробити крок у «невідоме»? Це не так складно, як може здаватися спочатку. 
  Рецепт простий, записуйте: 1 ст. мовних навичок, 2 ст.л. жаги до пізнання нового та дрібка хоробрості. Voilà, ви вже на порозі нового розділу вашої історії. Залишилось зробити останній крок.
  Моя особиста пригода проходить у дивовижному місці, а саме у місті Ліль на півночі Франції – країни вишуканої кухні, чарівної культури, надзвичайних краєвидів і ще більш надзвичайних людей. За програмою співпраці я опинилася у вищій інженерній школі JUNIA ISA. Школа пропонує широкий спектр освітніх програм, а також наукові дослідження та бізнес-послуги, що спеціалізуються в галузях Сільськогосподарських наук та економіки, Харчових технологій та Екології. Школа стала однією з перших французьких вищих навчальних закладів, яка пропонує програми англійською мовою.
  Підхід до навчальної програми значною мірою відрізняється від звичного для нас. Заняття змінюють одне одного впродовж всього семестру. Наголос робиться на проекти та бібліографічні дослідження найрізноманітнішого характеру та спрямування. Викладачі не просто вимагають вийти за рамки звичного, а просто змушують стати розкутими спікерами та впевненими лідерами. Здається, що навантаження колосальне, але після 1-2 презентацій, захистів проектів твоя невпевненість зникає безслідно. 
  Ти Вже не зможеш уявити своє життя без цих життєво важливих навичок, як здобуття власного голосу та відстоювання своєї думки, адже окрім своїх рекомендацій чи підказок, проектний куратор легко може навести на хибну думку. Основною ціллю тут є «навчити студентів думати, шукати правильну інформацію, аналізувати її та піддавати сумніву усе що вони щойно дізнались, щоб вони заглибились в проблему ще глибше і стали професіоналами своєї галузі». Це перше, що ми почули від наших наставників під час ознайомчої сесії та продовжуємо чути щоразу від кожного нового викладача.
  Отже, стиль викладання окреслений. А як щодо підходу до самого викладання? 
  Ви коли-небудь задумувалися над проведенням повноцінних занять на фермі серед пів сотні корів? Чи можливо власницю сироварні в якості «запрошеного» лектора, яка пояснює тонкощі виготовлення сиру на власній фабриці? Чи можливо ви колись уявляли собі, як вдаєтесь до специфіки виготовлення пива на найсучаснішій фабриці у всій Європі, паралельно дегустуючи їх продукцію? Останнє змусило відчути себе привілейованим, адже хто ще буде «дегустувати» раніше півдня – тільки аристократи і технологи харчових виробництв, що займаються пивоварінням.
       
  Якщо Ви все ще маєте сумніви чи варта така авантюра ваших зусиль, нагадаю Вам одну річ. Ви варті більшого і можете більше, ніж можете собі уявити. Ми всі прагнемо змін, ніхто не хоче стояти на місці. Але звідки стане відомо, в якому напрямку ми варто рухатися, якщо серед стількох можливостей, що дає нам життя, ми нічого не оберемо? Запевняю Вас, варто пробувати, варто ризикувати, варто виходити із тої мушлі, що називається зона комфорту. Саме це дасть нам поштовх до розвитку, до нашого з Вами світлого майбутнього. Сподіваюся Вам стане наснаги долучитись до програми та набути того незабутнього досвіду, який мала можливість отримати я.
 
Марія Мартинюк, 
магістр 1 р.н. факультету харчових

технологій та управлінняякістю продукції АПК 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook