Студенти групи СПГ2302 відвідали навчально-наукову лабораторію біотехнології та клітинної інженерії НУБіП України

21 березня 2024 року
Кафедра ботаніки, дендрології та лісової селекції

     19 березня 2024 року студенти групи СПГ-2302 Марія Гончаренко, Альона Качур, Кіра Коваленко, Поліна Костирина та наставник групи Анатолій Тертишний відвідали навчально-наукову лабораторію біотехнології та клітинної інженерії НУБіП України. Лабораторія створена згідно з наказом ректора від 09.01.1998 за № 4 і розміщена в навчальному корпусі № 4.

     Цікаво й змістовно про неї та її напрями роботи розповів доктор біологічних наук Артур Ліханов. У своїй розповіді він вказав, що лабораторія використовує світлову та електронну мікроскопію, займається моніторингом та діагностикою захворювань рослин, біотехнологією рослин in vitro, а в аспекті молекулярної генетики та інженерії використовує ПЛР аналіз, займається піросеквенуванням та його застосуванням за призначенням. У питаннях клітинних технологій та біотехнології рослин лабораторія досліджує оздоровлення та мікроклональне розмноження рослин. У ній проводяться фізіолого-біохімічні дослідження стійкості рослин до фітопатогенів і шкідників, пошук перспективних продуцентів біологічно-активних речовин (БАР) та біотехнології синтезу, очищення БАР і розробка препаратів на їхній основі.

     Лабораторія також опікується питаннями біотехнології синтезу вторинних метаболітів, а саме: протекторів ацетолактатсинтази (АЛС), діагностикою та профілактикою вад деревини, створення біопрепаратів на основі PGPB (Plant Growth Promotion Bacteria), біотестування та біоскринінгу, розробки біогербіцидів.

     Студенти мають унікальну можливість вивчати методи ПЛР у реальному часі, електрофорезу, спектрофотометрії, високоефективної тонкошарової та колонкової хроматографії, біоавтографії, флуоресцентної мікроскопії, а також досліджувати молекулярні сигнальні системи, що регулюють експресію генів стійкості рослин проти патогенних грибів та вірусів.

 

 

Анатолій ТЕРТИШНИЙ,

доцент кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції

 

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook