Віктора Забалуєва рекомендовано на посаду декана агробіологічного факультету

14 квітня 2015 року

 14 квітня відбулась конференція трудового колективу агробіологічного факультету. 142 делегати зібралися, аби визначитися з кандидатурою на посаду декана. І видалася вона з-поміж усіх факультетів найбільш напруженою, адже балотувалися аж троє претендентів. А, як сказала делегат Світлана Каленська, помилятися не мають права, бо декан – це, по суті, ідеолог функціонування факультету.

 
І визначити, кому ж віддати перевагу, було не просто: програми кандидатів, націлених на конкретний результат, співпадали і передбачали виконання «Голосіївської ініціативи 2020».  Разом з тим кожен з ним мав власні пропозиції. 
 
Так, Григорій Демидась  зазначив, що на сьогодні факультет відірваний від сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Аби виправити це, варто створити групи, об’єднання, спілки роботодавців агропромислового комплексу і залучити їх до участі у підготовці та реалізації навчальних програм, переорієнтація навчальних планів на збільшення частки практичної компоненти тощо. В цьому плані вже є домовленість про співпрацю з відомими фірмами – Басф, Баєр, Сінгента, Райз, Лімагрейн, одним з кращих на Київщини ПСП «Колос» та іншими. Важливим аспектом діяльності кандидат вбачав поліпшення умов навчання і проживання студентів у гуртожитках. 
 
 
Віктор Забалуєв вніс пропозицію створити при деканаті центр профорієнтаційної роботи. Це дасть можливість систематизувати роботу, заключити дієві договори зі школами та мати попередні списки вступників. Кандидат знайшов доволі ефективний хід для залучення позабюджетних коштів – організувати курси для агрономів-аматорів, городників і дачників.  Хоча він, як кажуть, лежав на поверхні, але залишався нереалізованим.
 
 
Віталій Коваленко переконаний, що всю діяльність деканату потрібно спрямовувати на студента. Стрижнем цієї роботи має бути принцип: не завантажувати зайвими знаннями, а розвивати здібності молоді. Стосовно наукового пошуку і всебічного розвитку особистості це повинно звучати так: до творчості студента – через творчість викладача. 
 
 
До програм кожного з кандидатів уважно дослухалися в залі. Що і засвідчили запитання з місць. Так, Семен Танчик підготував до всіх трьох кандидатів одне й те ж запитання: чи не доцільно повернути факультету його колишню назву – агрономічний? Всі претенденти на булаву декана згодилися з доцільністю пропозиції, але  остаточне вирішення – за колективом факультету. Не можна не згадати і запитання Миколи Іванюка щодо поліпшення ситуації в навчально-дослідних господарствах - необхідності закріпити дослідних полів за кафедрами факультету.
 
Вибір декана не залишив байдужим нікого. І коли настав час висловлюватися з трибуни «за» когось з кандидатів - виступи делегатів конференції виявлялися часом навіть дуже емоційними.
 
Так, Герой України Олексій Приліпко зазначив, що всі програми спрямовані на конкретний результат. А очолювати факультет повинна людина з досвідом і авторитетом, яким є Григорій Демидась
 
 
 
А от Світлана Каленська зауважила, що колектив втомився від кулуарності і виступає за демократію і колегіальність прийняття рішень. Факультет є методологічною базою для інших університетів країни, це надбання потрібно зберегти і розвивати. 
 
 
Борис Мазур висловив прикрість, що кандидати в своїх програмах мало приділили уваги умовам проживання студентів у гуртожитку. Не дивлячись на те, що певні кроки вже зроблені, матеріальна база гуртожитку потребує осучаснення.
 
 
Дмитро Савченко, Георгій Нестеров та студентка Наталія Чернова  були єдині в тому, що будь який керівник має поєднувати в собі якості організатора, бути людиною, своїми діями і вчинками показувати приклад колективу.
 
Підводив риску в обговоренні перший проректор Ігор Ібатуллін. Він зазначив, що в ці скрутні для країни і суспільства часи університет повинен зайняти лідерські позиції в конкуренції на ринку освітніх послуг. Стимулом для цього є і зменшення кількості вузів цьогоріч. Висококваліфікований агроном завжди буде користуватися попитом. Агроном, який не може визначити сорт рослини, кількість та періодичність внесення добрив і гербіцидів – нікому не потрібен. Ми маємо готувати фахівців високої якості. Окремо Ігор Ілліч зупинився на ситуації в навчально-дослідних господарствах. Майже рік тому, коли він прийшов працювати першим проректором, у господарствах була катастрофа – ні палива, ні насіння, лише борги. Зараз робота налагоджується і є надія на виправлення ситуації. Викладачі і науковці факультету мають брати активну участь в цьому. Важливою є і боротьба з плагіатом. Ігор Ілліч навів прикрий приклад. В одній з дисертацій, яка захищалася шість років тому, знайшли скопійований текст без відповідного посилання на джерело. Закон чітко передбачає, що в такому випадку закривається спецрада, опоненти на кілька років втрачають право бути науковими керівниками і опонувати. Цього не можна допускати. Спільним завданням для усього колективу факультету є облаштування четвертого корпусу – ремонт холу і коридору другого поверху, обладнання по-сучасному двох лекційних аудиторій. Звертаючись до делегатів, перший проректор наголосив, що незалежно від того, хто очолить факультет, колектив має бути єдиним організмом.
 
За результатами таємного голосування конференція трудового колективу агробіологічного факультету рекомендувала вченій раді університету  кандидатуру Віктора Забалуєва на посаду декана агробіологічного факультету. Він отримав 84 голоси (59,5%). Григорій Демидась посів друге місце з результатом у 47 голосів (33,3%), а за Віталія Коваленка проголосували 7 делегатів (4,9%). Присутній на конференції  начальник відділу кадрів Микола Михайліченко зазначив, що вибори відбулися відповідно до чинного законодавства та в установленому порядку.
 
Валентин Обрамбальський
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook