Для здобувачів кафедри громадського здоров'я та нутриціології відбулась гостьова лекція завідувача відділу Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Юрія Вішована

6 березня 2024 року

1 березня для здобувачів освітніх програм першого (бакалаврського) рівня “Нутриціологія здорового харчування” та другого (магістерського) рівня “Нутриціологія”, на запрошення кафедри громадського здоров'я та нутриціології НУБіП України, провів гостьову лекцію з теми “Все про стафілококи, їх небезпеку та новітні методи досліджень в організмі людини та продуктах харчування” завідувач науково-дослідного відділу мікробіологічних досліджень Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Юрій Юрійович Вішован.


Лектор зазначив, що стафілококи є поширеними у всьому світі й характеризуються різноманітною локалізацією: від шкірних покривів до поверхні слизової оболонки людини та тварин, а стафілококова інфекція є доволі поширеною.

Стафілококове отруєння посідає перше місце серед усіх харчових отруєнь. Потрапляючи в живий організм, стафілокок починає виділяти ентеротоксин, який і є причиною харчового отруєння. Чутливість людини до ентеротоксину стафілокока дуже висока - отруєння настає у 90% осіб, що вживали заражену їжу. Золотистий стафілокок є одним з найбільш важливих харчових патогенів, виявлених в готових до вживання харчових продуктах. Тому тема лекції була обрана не випадково.

Відповідно до освітньої програми бакалаврів, теоретичний зміст предметної області включає епіднагляд та оцінку стану здоров'я, благополуччя населення, захист здоров'я та забезпечення безпеки навколишнього середовища, праці, харчових продуктів. Для майбутніх бакалаврів громадського здоров'я важливо не тільки навчитись розробляти практичні рекомендації щодо організації здорового харчування різних груп населення, але й вміти оцінювати харчові продукти за гігієнічними показниками й формулювати висновки щодо їх якості та відповідності стандартам. Лектор поглибив знання здобувачів з таких аспектів теми, як морфологія стафілококів, фактори їх патогенності,  зупинився на стандартах ДСТУ ISO 6888-1:2003, ДСТУ ISO 6888-2:2003, відповідно до яких досліджуються харчові продукти.

Було наголошено на таких аспектах теми, як стафілококове харчове отруєння, його причини і фактори, які сприяють розвитку харчового отруєння: знижений імунітет; алергічні захворювання; захворювання травного тракту; порушення гормонального фону; прийом імунодепресантів.

Стафілококи розвиваються при 7-48°С. Оскільки зростання зазвичай ускладнюється конкуруючими організмами, стафілококи процвітають в середовищі, яке відносно вільне від інших бактерій, наприклад, в продуктах з високою концентрацією солі і цукру, яке перешкоджає росту інших організмів. Ентеротоксини, які продукуються стафілококами, мають високу стійкість до нагрівання. Оскільки нормальна температура приготування не руйнує ці токсини, а продукти, що містять стафілококовий ентеротоксин, зазвичай мають тенденцію виглядати і смакувати нормально, то профілактичні заходи для запобігання зростанню золотистого стафілокока мають вирішальне значення для забезпечення безпеки продукту.

Для магістрів, головною метою навчання яких за освітньою програмою “Нутриціологія” є формування здатності розв'язувати складні задачі та проблеми харчових технологій, що передбачає проведення досліджень та впровадження інновацій, із професійної розповіді завідувача науково-дослідного відділу мікробіологічних досліджень Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Юрія Вішована корисним було дізнатись про методологію організації та контролювання відповідного рівня якості та безпечності харчових продуктів та науково-методичні засади дослідницько-інноваційної діяльності.


 

Лектор акцентував увагу на вмінні обирати та застосовувати лабораторне і технологічне обладнання та прилади, науково-обґрунтовані методи та програмне забезпечення для проведення наукових досліджень у сфері харчових технологій; здатності планувати і виконувати наукові дослідження з урахуванням світових тенденцій науково-технічного розвитку галузі; вмінні забезпечувати якість та безпечність харчових продуктів під час впровадження технологічних інновацій на підприємствах галузі. Були розглянуті молекулярно-генетичні засоби дослідження стафілококів.



Здобувачі з цікавістю сприйняли інформацію про механізми передачі, патогенез, симптоми та прояви, форми клінічного перебігу стафілококової інфекції, її лабораторну діагностику, профілактику, антибіотикорезистентність бактерій та їх здатність до біоплівкоутворення. 




Користуючись нагодою, Юрій Вішован запросив бакалаврів і магістрів приїхати в Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК, щоб не тільки наочно поспостерігати за різними видами робіт, що здійснюють тут, але й особисто долучитись до науково-дослідницької діяльності. 

Висловлюємо подяку Юрію Юрійовичу за цікаву і змістовну лекцію, а також усьому колективу УЛЯБП під керівництвом професора кафедри громадського здоров'я та нутриціології Валентини Корнієнко за постійну готовність надавати студентам сучасні практикоорієнтовані знання.

 

Альона Альтанова,
доцент кафедри громадського здоров'я та нутриціології
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook