Голова Наглядової ради Микола Томенко: Кабмін вбиває українську науку і освіту

8 квітня 2015 року

 Голова Наглядової ради університету, народний депутат України Микола Томенко вважає, що ідея обкласти податком працюючих наукових і науково-педагогічних працівників пенсійного віку у вищих навчальних закладах може призвести до руйнування найвідоміших наукових шкіл, центрів і лабораторій, які очолюються знаковими людьми - академіками, професорами, доцентами. Про це він заявив в інтернет-виданні «Обозреватель». 

 
Томенко зазначив, що виступав проти і не голосував за цей додатковий податок з працюючих пенсіонерів, оскільки очевидно, що абсолютна більшість цих людей все життя пропрацювали в науці, створили власні школи, науково-дослідні центри, які передають знання і генерують ідеї або проекти.
 
«Без таких людей навряд чи відбулися б більшість університетів в Україні і були б реалізовані наукові проекти", - вважає Томенко. Однак, за його словами, неадекватна ідея уряду, який вирішив, що кількома сотнями мільйонів гривень можна врятувати Пенсійний фонд і українську економіку, вже сьогодні призвела до серйозного руйнування найвідоміших вузів.
 
У Національному університеті біоресурсів і природокористування України після введення такої ініціативи вже звільнилися 22 професори та 37 доцентів. І така тенденція - загальна по всій Україні.
 
Верховна Рада повинна розглянути питання так званих «елітних пенсій». «Не можуть генерали міліції або політики отримувати 90% пенсії від заробітної плати, нарахованої в останні кілька місяців. Такі «елітні пенсії» треба ліквідувати. Але скорочувати зароблені розумом, дослідженнями та міжнародним визнанням пенсії - це злочин», - вважає голова Наглядової ради.
 
Тому він заявив, що вимагатиме скасувати відповідну норму цієї урядової ініціативи, якій знищується науковий потенціал в українських вищих навчальних закладах.
 
Інтернет-видання «Обозреватель»
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook