Вперше відбулася сесія доповідей слухачів магістерської програми «Нутриціологія здорового харчування» НУБіП України в рамках роботи щорічної Національної конференції «Застосування дієтичних добавок: Коли? Кому? Та з якою метою?»

15 грудня 2023, 9:00

14–15 грудня 2023 року пройшла V Національна науково-практична конференція «Застосування дієтичних добавок: Коли? Кому? Та з якою метою?», організована факультетом харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України спільно з ВГО «Асоціація дієтологів України» та ТОВ «ГК МедЕксперт» . 

 
 

 
Ключові факти:
  • Конференція проходила за міжнародної участі, серед запрошених спікерів – Сімон Петтман – генеральний директор Міжнародного альянсу асоціацій дієтичних добавок (м. Лондон, Велика Британія). 
  • Вперше в рамках роботи конференції представлена Сесія доповідей слухачів магістерської програми «Нутриціологія здорового харчування» НУБіП України.
  • На конференції відбулась презентація магістерської програми НУБІП України «Нутриціологія».
  • До конференції долучилося 1320 учасників.
 
Модераторами конференції були Олег Швець, Геннадій Ткач, Альона Альтанова та Олександр Мартинчук – викладачі кафедри громадського здоров’я та нутриціології факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. 
 
 
Спікерами заходу стали відомі фахівці в галузі медичних наук та наук з харчування, зокрема:
  • Олег Швець, лікар гастроентеролог, дієтолог. Президент Асоціації дієтологів України, член Президії Української гастроентерологічної асоціації, професор НУБіП України, консультант з громадського здоров'я спільних проектів МОЗ і Світового банку, кандидат медичних наук , професор
  • Лариса Баль-Прилипко, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України, академік АН вищої освіти України, доктор технічних наук, професор
  • Сімон Петтман, генеральний директор Міжнародного альянсу асоціацій дієтичних добавок, м. Лондон (Велика Британія)
  • Олександр Мартинчук, дієтолог, гастроентеролог, доцент кафедри громадського здоров’я та нутриціології Національного університету біоресурсів і природокористування України, віце-президент Асоціації дієтологів України, директор медичного центру 2 «Здорове харчування» при Українському науково-дослідному інституті харчування, кандидат медичних наук, доцент
  • Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог, засновник Академії Довголіття Dr. Skytalinska, віце-президент Асоціації дієтологів України
 

 

  • Світлана Федяєва, лікар дієтолог, асистент кафедри реабілітації та нетрадиційної медицини, ФПДО, Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, кандидат медичних наук 
 

 
  • Ігор Господарський, лікар-імунолог, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та загального догляду за хворими ТНМУ ім. І. Я. Горбачевського, керівник обласного центру гастроентерології з гепатологією
 
  • Галина Анохіна, лікар-гастроентеролог, дієтолог, професор кафедри гастроентерології, дієтології і ендоскопії НУОЗ України ім. П. Л. Шупика, заслужений лікар України, доктор медичних наук
 
 
  • Марина Щербиніна, професор-консультант з питань гастроентерології та гепатології МО «Доктрина», президент Української асоціації з вивчення захворювань печінки, заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор
 

 
  • Олег Шадрін, дитячий лікар гастроентеролог, керівник відділення проблем харчування та соматичних захворювань дітей раннього віку ДУ «ППАГ ім. акад. О. М. Лук'янової НАМН України», доктор медичних наук професор
 

 
  • Лариса Міщенко, завідувач відділу артеріальної гіпертензії та коморбідної патології ДУ «ННЦ «Інститут кардіології, клінічної та регенеративної медицини ім. акад. М. Д. Стражеска НАМН України», доктор медичних наук
 
 
  • Катерина Кондратюк, лікар-ендокринолог, дієтолог, доцент кафедри ендокринології НМУ ім. О.О. Богомольця, кандидат медичних наук
 

 
  • Тетяна Кіхтєва, лікар-дієтолог
 

 
  • Олена Няньковська, лікар гастроентеролог, професор кафедри педіатрії та неонатології факультету післядипломної освіти ЛНМУ ім. Данила Галицького, експерт в питаннях педіатрії, дієтології та дитячої гастроентерології, доктор медичних наук
 
 
  • Галина Незговорова, лікар-гастроентеролог-дієтолог гастроклініки «Олімед», кандидат медичних наук
 

 
  • Олександра Філіппова, лікар з внутрішньої медицини ДДМУ, доктор медичних наук, професор
 
 
  • Наталія Динник, лікар-гастроентеролог, дієтолог. НМУ ім. О.О. Богомольця. Універсальна клініка «Оберіг». Член ESPEN та ASPEN-Європейської та Американської асоціацій клінічного харчування та метаболізму
 
 
  • Юлія Булдигіна, лікар-ендокринолог, провідний науковий співробітник ДУ "Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України", доктор медичних наук
 

 
  • Діана Птушкіна, лікар-гастроентеролог, дієтолог, МЦ «Garvis/Сімейний лікар», м. Дніпро (Україна)
 
 
Доповідь Сімона Петтмана, генерального директора Міжнародного альянсу асоціацій дієтичних добавок (IADSA), «Підтримка сталої економіки та охорони здоров’я через саплементацію поживними речовинами» присвячена глобальним перспективам харчування та дієтичним добавкам, оскільки це впливає на економіку та здоров’я населення. Однією із Цілей сталого розвитку є подолання голоду, досягнення продовольчої безпеки, покращення харчування і сприяння сталому розвитку сільського господарства. І якщо раніше для подолання глобального голоду та мальнутриції потрібно було ще 8 років, то на сьогодні експерти схиляються до думки, що людство має негативну тенденцію до виконання цієї основної цілі сталого розвитку: понад 40% населення планети немає доступу до здорового харчування через низку причин, перш за все економічних. Одним із можливих рішень є розроблення спільної ініціативи, зокрема й за співпраці з Асоціацією дієтологів України, щодо імплементації в харчування населення дієтичних добавок на рівні держав для позитивного впливу на харчування, самопочуття та здоров’я людства.
 

 
Вперше, у рамках роботи конференції слухачі магістерської програми НУБІП України мали змогу ознайомити аудиторію зі своїми науковими здобутками. Для майбутніх магістрів за спеціальністю «Нутриціологія» це чудова нагода випробувати свої сили та можливості. Звісно, що відбір доповідей для участі у конференції такого високого наукового рівня проводився під керівництвом кафедри громадського здоров’я та нутриціології. Серед розглянутих робіт, отримали схвалення та були представлені такі наукові доповіді: 
 
  • «Дієтичні добавки з магнієм, особливості хімічного складу та ефектів» Валентини Титоренко (м. Чернігів)

  • «Дієтичні добавки з залізом у поліпшенні забезпечення залізом» Наталії Любенок (м. Київ)
 

 
  • «Властивості та роль куркуміну в профілактиці захворювань» Тетяни Корольової (м. Одеса)
 

 
  • «Унікальні властивості Lactobacillus reuteri» Євгенії Гудкович (Київська обл.)
 

 
  • «Основні дієтичні добавки для щитоподібної залози при АІТ» Світлани Величко (м. Мукачево)
 

 
  • «Дієтична саплементація для кращого контролю маси тіла» Ольги Войнікової (м. Дніпро)
 

 
Окрім того, на V Національній науково-практичній конференції «Застосування дієтичних добавок: Коли? Кому? Та з якою метою?» виступали викладачі кафедри громадського здоров’я та нутриціології НУБіП України:

професор Олег Швець із доповідями: 

  • «Дієта та дієтична саплементація для поліпшення якості життя пацієнтів із синдромом подразненого кишечника»
  • «Застосування нутрицевтиків та дієтична саплементація при порушенні зовнішньосекреторної функції підшлункової залози»
  • «Дієтична саплементація у впливі на метаболізм через модифікацію кишкової мікробіоти»
 

 
  • доцент Олександр Мартинчук із доповіддю «Саплементація протеїном. Пошук ключа до більш успішного контролю ваги»
 

 
  • доценти Альона Альтанова та Олександр Мартинчук із тандемною доповіддю «Представлення магістерської програми «Нутриціологія» НУБіП України»
В рамках роботи щорічної Національної конференції з дієтології відбулася презентація магістерської програми НУБіП України «Нутриціологія». Нутриціологія – це наука, яка досліджує їжу, її поживні та інші хімічні складові, а також вплив їжі та її компонентів на фізіологічні процеси в організмі та на здоров’я. Підготовка здобувачів вищої освіти за магістерською програмою «Нутриціологія» проводиться на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Ця освітньо-наукова програма дає можливість здобувачам отримати кваліфікацію магістра з нутриціології. НУБіП України має достатній кадровий потенціал та матеріально-технічну базу для забезпечення якісного навчання майбутніх фахівців з нутриціології.
 
 
Щиро дякуємо професору Олегу Швецю за нові можливості для здобувачів вищої освіти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК та колективу кафедри громадського здоров’я та нутриціології за роботу в організації щорічної Національної конференції з дієтології.
 
 

 
Дякуємо ЗСУ, всім захисникам та захисницям України за можливість проведення заходу. Слава Україні!
 
Руслана Постой,
доцент кафедри громадського здоров’я та нутриціології
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook